Copiii si tinerii norvegieni mananca prea mult zahar si le lipseste fierul, iodul si vitamina D, conform Raportului de Sanatate Nationala, realizat de FHI.
– Suntem ingrijorati, spune cercetatorul si pediatrul Pål Surén de la FHI (Institutul de sanatate publica).
Noul raport actualizat al FHI arata ca alimentatia multor copii si tineri inca nu este suficient de buna.
– Alimentatia copiilor si tinerilor, lipsa de activitate fizica si o prevalenta prea mare a supraponderabilitatii si obezitatii duc la o crestere a pericolului ca acestea sa aiba boli ale stilului de viata mai tarziu, spune Surén.
Iata cateva din rezultate:
- fiecare al cincilea sau al saselea copil este supraponderal
- consumul de zahar a scazut, dar este inca prea mare
- consumul de fructe si legume este mai scazut decat recomandarea
- multi mananca prea putin peste si au prea putina vitamina D. Copiii si tinerii care nu sunt de origine vestica sunt in special expusi la lipsa de vitamina D.
- adolescentele au lipsa de fier si iod.
- doar jumatate dintre tineri sunt suficienti de activi din punct de vedere fizic
- obezitatea la copii este cu 50% mai obisnuita la tara decat in orase
- copiii din familii divortate sunt mai expusi – cu 50% mai multi copii supraponderali
Europa se ingrasa
In timp ce obezitatea si supraponderabilitatea printre copii si tineri a crescut pana la inceputul anilor 2000, acum s-a stabilizat si se afla intre 14 si 21 % printre copii si tineri cu varste intre 8 si 15 ani, conform raportului.
– Totusi, sunt mai multi decat ne-am dori, spune Surén.
Jøran Hjelmesæth, managerul Centrului pentru obezitate patologica din catrul Spitalului din Vestfold si profesor la Universitatea din Oslo, nu este multumit de aceste date.
– Procentul copiilor supraponderali ar fi trebuit sa scada, daca este vorba sa atingem targetul OMS pentru 2025 in ce priveste reducerea supragreutatii si obezitatii. Aceste targeturi nu le vom putea atinge, ceea ce este ingrijorator, spune Hjelmesæth, care are o experienta indelungata in prevenirea si tratarea obezitatii la copii.
Intr-un nou raport al FHI, epidemia de obezitate din Europa se indreapta in directia gresita: 60 % din adultii Europei sunt supraponderali iar aproape 1 din 3 copii are probleme cu grasimea.
Mai mult lapte si peste
– Ma ingrijoreaza faptul ca tinerii si copiii consuma prea mult zahar, spune Hjelmesæth.
Un consum ridicat de zahar si grasimi saturate poate duce la cresterea greutatii care, la randul ei, duce la cresterea riscului de boli cardio-vasculare si diabet mai tarziu, in cursul vietii.
Prea putin peste, prea putin soare, prea putin lapte, prea putine fructe si legume. Asta a dus la deficienta de vitamina D, iod si fier la multi tineri.
– Fetele adolescente sunt in special expuse la lipsa de fier, pentru ca ciclul menstrual duce la o pierdere mai mare de fier din organism. Multe dintre ele au si prea putin iod pentru ca beau prea putin lapte, spune Surén, de la FHI.
El reaminteste ca daca renunti la lapte in alimentatie, pierzi o sursa importanta de vitamine si alte substante. Daca alegi o alimentatie vegetariana sau vegana, atunci o alimentatie variata este importanta.
Predispozitie la obezitate
Hjelmesæth crede ca trebuie sa-i ajutam pe copiii care, genetic, sunt predispusi la obezitate, ca acestia sa manance mai sanatos. Aici, autoritatile si cei din industria alimentara si marketing, trebuie sa-si asume o responsabilitate mai mare, considera el.
– Suntem inundati cu alimente bogate in calorii cu mult zahar si grasimi, mancare care apeleaza la cei care genetic sunt predisupusi la obezitate.
– Poti sa fi predispus genetic ca sa-ti placa mancarea nesanatoasa?
Da, studiile au arata ca unii au un sentiment redus de satietate din nastere, un sentiment de foame cresctu si sunt mai sensibili la mancare dulce si grasa, spune el, facand referinta la studiul publicat in revista „Nature”.
Un consum excesiv periculos.
Rønnaug Astri Ødegård, manager al Centrului national pentru cercetari si inovatii in domeniul obezitatii, in cadrul Spitalului St. Olav, nu crede ca inca o reducere a consumului de zahar ar fi solutia in acest moment. Nici mai putine grasimi in carnea tocata sau in cascava.
– Ideea este ca cei mai multi dintre noi manca si bem prea mult. 67 % dintre norvegienii adulti sunt supraponderali sau obezi, asta are cu siguranta o influenta si asupra copiilor.
Ea crede ca ne-am obisnuit si am avut posibilitatile de a alege ceea ce credem ca ne place la gust.
– Cumparam prea mult, ne servim cu prea mult si mancam prea mult. Daca vrem sa facem ceva cu problema obezitatii, trebuie sa ne concentram la obiceiurile noastre de consum. Consumul in exces. Trebuie sa devenim mai sustenabili – atat pentru corpul nostru cat si pentru planeta noastra, spune ea si indreapta un deget catre autoritati, care ne indeamna sa mancam mai sanatos dar, in acelasi timp, permit modele economice care promoveaza vanzari mai multe si consumul excesiv.
– Fast-food la fiecare colt de strada, ciocolata la casele din magazin si reclame care te intreaba: Ti-e foame? Ai nevoie de un pic ceva? Poate o bara de energie pe drum spre scoala?
La tara e cel mai rau
Datele din studiul cresterii copiiilor (Barnevekststudien) arata ca procentul copiiilor supraponderali era cu 50% mai mare la tara decat in orase. Procentul este cu 30 % mai mare printre copii cu mame care au o educatie inferioara fata de copiii ai caror mame au educatie superioara, iar cand parintii sunt divortati, creste procentul copiilor supraponderali sau obezi cu 50 %.
Hjelmesæth isi doreste o cartografiere la nivel national a obezitatii la copii si tineri.
FHI informeaza ca o asemenea cartografiere este aproape sa fie initiata.
Azi, copiii sunt cantariti si masurati in serviciul sanitar din scoli.
– Directia de Sanatate lucreaza acum la transmiterea acestei informatii catre registrul municipal al pacientilor (KPR), spune Surén.
Atunci datele vor deveni accesibile pentru cercetari si statistici de sanatate. Temeiul legal este plasat in Directivele Nationale pentru serviciile primare de sanatate.
sursa: vg.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator