Educație

O veste bună pentru familiile cu copii la grădiniță: Guvernul reduce prețul unui loc de grădiniță la 2000 de coroane

Scris de Daniel Solheim
Guvernul, aici reprezentat prin premierul Jonas Gahr Støre (Ap), Kjersti Toppe (Sp), Tonje Brenna (Ap) și Trygve Slagsvold Vedum (Sp) a vizitat marți grădinița St. Olav din Fredrikstad. De la ”Chioșcul Vikingilor” reprezentanții guvernului au servit copiilor înghețate și locuri de grădiniță mai ieftine (3 miliarde de coroane pe an) Foto: Thomas Fredrik Kristensen / VG.

Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, împreună cu guvernul dorește să aducă un impuls pozitiv atât campaniei electorale cât și finanțelor familiilor cu copii mici: prețul maxim pentru grădinițe va fi redus la 2.000 coroane pe lună.

Acesta este mesajul principal al guvernului în cadrul unei prezentări a acestei decizii la grădinița St. Olav din Fredrikstad.

– Lansăm azi un impuls în ce privește bunăstarea pentru întreaga țară, de care vor beneficia familiile cu copii din nord și până în sud, a declarat premierul.

Prețul maxim pentru un loc de grădiniță în acest moment este de 3000 de coroane pe lună. Noul preț lunar va fi redus la 2000 de coroane și va fi valabil pentru toți copii cu vârste de grădiniță începând din toamna anului bugetar 2024.

Calculul

Pentru o familie cu doi copii la grădiniță, această reducere înseamnă o economie de 18.700 de coroane în ce privește cheltuielile de grădiniță. Costul total al acestei măsuri este de 3 miliarde de coroane anual.

Pe lângă ceea ce guvernul consideră a fi o reducere substanțială a prețului general, se facilitează utilizarea unei părți din veniturile provenite din taxele pentru somon pentru locuri de grădiniță mai ieftine în unele zone rurale ale Norvegiei. Asta înseamnă că în 189 de municipalități, prețul maxim pentru un loc la grădiniță va fi de 1500 de coroane începând din luna august 2024.

– Această măsură va contribui la o dorință mai mare de a locui și de a rămâne în acele zone, spune premierul.

Sub presiune

Această măsură vine în urma unei perioade în care premierul și guvernul au fost sub presiune pentru că prețurile de consum cresc iar situația economică a multora devine mai presată. În această săptămână, lidera partidului Frp Sylvi Listhaug a declarat într-un interviu acordat publicației VG că ministrul de finanțe Trygve Slagsvold Vedum (Sp) este cel mai mare baron al alimentelor din Norvegia.

– Această măsură va avea efect direct asupra situației financiare a oamenilor spune Vedum după prezentarea nouății.

Reducere pentru frățiori și surioare

Partidele de guvernământ, Ap și Sp sunt preocupate să prezinte noutatea zilei drept un impuls istoric – la 20 de ani după acordul privind grădinițele, încheiat în Parlamentul Norvegiei. Atunci, partidele de dreapta și stânga s-au unit pentru o acoperire integrală cu locuri de grădiniță în întreaga țară și cu un preț plafonat – după mai mulți ani cu deficit de locuri de grădiniță și, în parte, prețuri extrem de mari pentru locurile din grădinițe.

– Sunt foarte mândru de faptul că putem să avem această chestiune ca o prioritate, într-o perioadă în care oamenii au nevoie de ceva în plus, a spus ministra educației, Tonje Brenna.

Această dezvăluire controlată a noutății vine cu șase zile înainte de alegerile locale, din partea unui guvern ale cărui partide de guvernare au suferit în sondaje.

Guvernul a făcut deja locul gratuit pentru cel de-al treilea copil la grădiniță. Deoarece există o reducere de 30 % pentru al doilea copil, prețul maxim pe care o familie trebuie să îl plătească, indiferent de numărul de copii pe care îi are la grădiniță va fi de 3400 coroane (cu noile prețuri).

Încă de dinainte, locurile de grădiniță sunt gratuite în zona de măsuri Troms și Finnmark.

Sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu