Profesorii vor avea dreptul legal de a folosi forța fizică împotriva elevilor pentru a preveni rănirea cuiva.
Această propunere vine din partea ministrului educației, Tonje Brenna (Ap).
– Propunem legiferarea ca personalul școlii să poată interveni fizic împotriva elevilor pentru a preveni rănirea altor elevi sau cadre didactice sau distrugeri semnificative ale proprietății, a declarat Brenna într-un comunicat de presă.
Vor fi impuse condiții pentru utilizarea forței precum și reguli privind prevenția a astfel de situații și obligația de raportare atunci când se recurge la uz de forță.
Legislația actuală a învățământului nu conține reguli cu privire la momentul în care un cadru didactic poate interveni fizic, chiar dacă apar situații în care angajații din școli folosesc forța fizică.
Această lipsă din legislație a creat incertitudine și au existat mai multe apeluri pentru a reglementa acest lucru, precizează ministerul educației,
Amenințați la locul de muncă: Angajații din școli au fost expuși violenței, amenințărilor și încălcărilor de peste 20.000 de ori anul trecut (articol în limba norvegiană)
Intervenții de scurtă durată și într-o formă blândă
Se vor impune cerințe ca intervențiile să fie cât mai scurte și cât mai blânde posibil.
– De exemplu, un profesor/cadru didactic poate ține elevii pentru a întrerupe o bătaie între ei, dar ținerea nu trebuie să fie cu o forță mai puternică sau de o durată mai lungă decât este necesar pentru a preveni rănirea. Orice formă de forță fizică față de copii, care are un caracter de pedeapsă, este pedepsită prin lege, menționează guvernul.
– Reguli mai clare nu vor rezolva problemele în sine cu caracterul perturbator în școală. Dar regulile vor fi o parte a soluției prin faptul că întăresc securitatea juridică a elevilor și personalului didactic în situațiile în care este necesară intervenția fizică, spune Brenna.
Violența în școală: Elevii sunt bătuți în drum spre școală: – Auzim despre asta aproape în fiecare zi (articol în limba norvegiană).

– Ultima soluție
– Intervenția fizică trebuie să fie ultima soluție și nu cred că vreun profesor vrea să intre în astfel de sitații. De-acum înainte, proprietarul școlii (municipalitatea, consiliul municipal județean – nota trad.) trebuie să lucreze și mai sistematic în ce privește prevenirea, spune Brena.
Dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru utilizarea forței fizice, însăși folosirea forței nu va fi considerată o încălcare a drepturilor elevului prevăzute de reglementările mediului școlar.
– În plus, trebuie să lucrăm pentru a conecta mai strâns școala și serviciile de sprijin. Comportamentul perturbator al elevilor are cauze complexe, spune Brenna.
Dacă forța fizică este folosită împotriva unui elev, acest lucru trebuie documentat ulterior, se menționează în propunere. În raport trebuie să se dea o scurtă descriere a situației și punctul de vedere al elevului în cauză asupra acesteia.
– Documentația este importantă pentru securitatea juridică a elevilor și personalului didactic. În același timp, cerințele de documentare nu trebuie să consume prea mult timp în practică, spune Brenna.
Violență în școală: Henriette a fost atacată și amenințată de elevi. Acum vrea să vadă schimbări în școlile norvegiene
Utilizarea forței trebuie să fie raportată
Un cadru didactic care a intervenit fizic trebuie să se prezinte la directorul școlii, care trebuie apoi să informeze părinții elevului. În cazul situațiilor repetate sau foarte grave, trebuie anunțat și proprietarul școlii.
Guvernul menționează că trebuie să permită unele evaluări discreționare în textul legal. Guvernul trebuie să creeze un material de orientare și îndrumare cu privire la noile reglementări.
– Sunt îngrijorat de faptul că liderii din școlii vor avea nevoie de timp și de asistență pentru a lucra bine cu angajații lor, pentru a putea implementa aceste reglementări noi într-un mod cât mai bun. În plus, vom analiza modul în care funcționează reglementările în practică și suntem deschiși să ne adaptăm pe parcurs, spune Brenna.
Potrivit planului, propunerea de reglementare a forței fizice în Legea Învățământului și în Legea școlilor private se va aplic elevilor care primesc ajutor la teme și în regimul de după încheierea orelor de predare, elevilor din școala primară și învățământul liceal.
Propunerea este trimisă acum spre consultare. Dacă va fi adoptată de Parlament, ar putea intra în vigoare cu începere de la 1. august 2024.
sursa: FriFagbevegelse.no / NTB

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator