NAV Skatteetaten Știri

Eroare NAV – a generat o restanta fiscala de 9500 pentru Frida

Scris de Daniel Solheim

Mai multe persoane care au primit avans la indemnizatia de somaj (dagpenger) anul trecut observa ca NAV a raportat aceste sume ca venituri, nu ca imprumuturi. Autoritatea fiscala subliniaza importanta de a verifica cifrele din declaratia fiscala

Esti printre cei peste 190 000 care au primit avans pentru indemnizatia de somaj intre martie si decembrie anul trecut, ar trebui sa verifici temenic declaratia fiscala inainte de a o trimite.

Barmana Frida Sofie Jansen (34 de ani) din Oslo a primit o restanta de plata in valoare de 9500 de coroane cand a primit in inbox declaratia fiscala in martie,, iar aceasta restanta nu se putea explica cu consecintele tipice pentru Corona, cum ar fi reducerea dobanzilor pe imprumuturi si munca de la domiciliu.

– Mai intai am verificat desfasuratorul anual de la NAV cu cifrele de pe nav.no si am vazut ca acestea corespund cu toate platile pe care le-am primit anul trecut, a spus Jansen pentru Dinside.no.

Cand am verificat restanta fiscala, am observat insa, ca aceasta corepundea bine cu avansul la indemnizatia de somanj, si acolo era greseala, a continuat ea.

Aceata este eroarea generata de indemnizatia de somaj.

Avansul la indemnizatia de somaj este o forma de imprumut pe care il platesti inapoi la NAV dupa ce ai primit raspuns la cererea pentru indemnizatie, avans pe care il poti solicita daca au trecut patru saptamanai de la data in care ai depus cererea pentru indemnizatie de somaj si inca astepti raspuns la cerere.

Acest avans a trebuit sa fie solicitat de foarte multe persoane care au fost trimise in somaj tehnic cand criza corona ne-a izbit din plin in 2020, si cand toti au fost solicitati de NAV sa depuna cerere imediat – nu aveau nevoie sa astepte patru saptamani.

Ceea ce a descoperit Jansen, si alte persoane despre care Dinside.no are cunostine, este faptul ca avansul de indemnizatie a fost trecut ca venit i desfasuratorul anual de la NAV, nu ca un imprumut neimpozitabil, cum de fapt este acest avans.

Prin aceasta pare ca cei care au primit avans la indemnizatia de somaj, ar fi castigat niste bani anul trecut, din care nu au platit impozit – iar acest lucru este gresit.

Un colectiv de barnmani a primit o restanta de in total 36.000 de coroane

Jansen locuieste in comun (colectiv) cu mai multi barmani care au avut aceeasi experienta. In total, cei trei barmani au avut restante fiscale de 36.000 de corane datorita avansului la indemnizatia de somaj.

– Inca nu am rezolvat problema, dar mi s-a spus de la Fisc (Skatteetaten) sa verific cifrele raportate de NAV si sa le modific in declaratia fiscal la suma corecta, fara avans, spune Jansen.

Ea ii indeamna pe toti cei care au primit avans la indemnizatia de somaj din partea NAV in cursul anului trecut, sa verifice declaratia fiscala cu atentie pentru a verifica ca aceasta este corecta inainte sa o trimita.

Intr-o postare pe Faceebok Jansen si-a impartasit experienta si din comentarii reiese ca mai multe persoane au avut experiente asemanatoare iar cu alte erori de raportare legate de NAV si de Fisc (Skatt).

Raspunsul Autoritatii fiscale si a NAV-ului

Yngvar Åsholt, manager de urgenta la NAV, retine ca NAV nu a raportat avansul la indemnizatia de somaj catre Autoritatea fiscala, tocmai pentru ca avansul se plateste inapoi si prin aceasta este doar un imprumut.

– Cei care au primit avans la indemnizatia de somaj si considera ca acest avans apare pe declaratia fiscal, sa se adreseze NAV-ului. Alte intrebari legate de continutul declaratiei fiscale trebuiesc adresate Autoritatii fiscale,  a spus Åsholt pentru Dinside.no.

Autoritatea Fiscala a fost in contact cu NAV dupa notificarea de la Dinside.ni, si a primit acelasi raspuns evidentiat de Åsholdt mai sus. Autoritatea Fiscala se alatura recomandarii date de acesta.

– Noi dorim sa reamintim insa, ca anul acesta, ca intotdeauna, declaratia fiscala este completata in avans dar nu finalizata. Toti au o responsabilitate de a verifica informatiile si corectitudinea lor si de a face modificari daca ceva nu este corect, spune Helen Rist, consultant in materie de comunicatii fata de Dinside.no.

Cum corectezi eroarea:

  1. Intra pe NAV.no si verifica platile indemnizatiei de somaj pe care le-ai primit anul trecut. Apoi fa suma bruta a indemnizatiei si afla diferenta fata de ceea ce NAV a raportat la Autoritatea fiscala.
  2. Apoi corectezi adaugand noua suma in declaratia fiscala si marchezi casuta unde sta ca NAV a raportat o suma gresita.
  3. Aceasta modificare va functiona chiar daca ai predat declaratia fiscala deja, inainte de a descoperi eroarea. Retine doar ca termenul pentru modificare este 30. aprilie.
  4. Mai departe, declaratia ta fiscala va fi controlata iar NAV va trebui sa faca o recalculare a impozitului tau.

Asta este totusi o modalitate destul de simpla si usoara pentru cei care nu au chef sa stea multe zile asteptand la telefon…

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu