Skatteetaten

Incepand de azi, se distribuie declaratia fiscala pentru anul 2021

Scris de Daniel Solheim
Acum se distribuie primele declaratii fiscale, dar unii vor avea de asteptat pana la inceputul lunii aprilie.
KOMMER I MARS: Hundretusener får skattemeldingen for 2021 i løpet av de neste dagene og ukene. Foto: NTB
Sute de mii de persoane vor primi declaratia fiscala pentru anul 2021 in urmatoarele zile si saptamani.

Da, cu incepere din 16. martie, primele persoane vor incepe sa primeasca declaratia fiscala pentru anul trecut.

– Trimitem, in medie, cateva sute de mii de declaratii fiscale pe zi, dar numarul acestora poate varia, explica directorul de divizie, Marta Hohanne Gjengedal, de la Autoritatea Fiscala (Skatteetaten) in dialog cu DinSide.no.

Declaratia fiscala se trimite grupat cu incepere din 16. martie pana in data de 4 aprilie. In acelasi timp se trimite si versiunea pe format de hartie utilizatorilor care au optat pentru versiunea non-digitala.

https://dinside.dagbladet.no/video/rkzrTWJz

Esti informat cand poti verifica declaratia fiscala

Autoritatea fiscala (Skatteetaten) trimite e-mailuri si/sau SMS-uri atunci cand declaratia ta fiscala este gata si iti va solicita sa te loghezi pe platforma online pentru a verifica daca datele sunt corecte.

Tu esti solicitat sa te loghezi pe skatteetaten.no, nu sa dai click pe link-uri sau altele asemanatoare i email sau in SMS.

Pentru ca tentativle de inselatorie sunt in floare tocmai in aceasta perioada in care sunt trimise notificarile cu privire la declaratia fiscala…


Cu alte cuvinte, SMS-ul sau email-ul de la skatteetaten nu contine link-uri (legaturi pe care sa le poti accesa) ci doar indemnul de a te loga pe site-ul altinn.no, adica sa faci logarea tu insuti, nu prin intermediul unui link trimis.

In schemele de frauda, ti se trimite un link pe SMS sau in email, pe care ti se cere sa-l accesezi. NU FACE ASTA!

(citeste si articolul Skatteetaten avertizeaza asupra unui nou val de fraude)


Sistemul de date va fi in stare sa suporte fluxul de utilizatori

Anul acesta, cei mai multi salariati si pensionari vor primi „noua declaratie fiscala” care a fost introdusa treptat cu incepere din anul 2020.

– Declaratia fiscala va fi trimisa in zile diferite si am vazut ca aceasta procedura functioneaza bine. Este un avantaj pentru toate serviciile digitale atunci cand presiunea de logare este mai mica, in comparatie cu situatia in care declaratia fiscala este accesata de toti utilizatorii deodata, spune Gjengedal de la Autoritatea Fiscala.

– Cand oamenii primesc declaratia fiscala in zile diferite, cei care au intrebari ne contacteaza, de asemenea, in zile diferite. Asta inseamna ca ai mai bune sanse sa ajungi sa discuti cu noi cand ai nevoie de ajutor, continua ea.

Cand vin banii de la Skatt?

Desfasuratorul fiscal (calculul final) vine cand a fost procesata declaratia fiscala.

– In principiu, este posibil sa fie vorba de o saptamana pana la doua saptamani, din momentul in care ai depus declaratia fiscala, dar nu exista o garantie ca banii vor veni atat de repede, spune Gjengedal.

Procesarea declaratiilor fiscale se face continuu iar tu esti instiintat de catre Autoritatea Fiscala cand este gata declaratia ta. De obicei, noua din zece persoane au primit desfasuratorul fiscal pana la sfarsitul lui iunie iar autoritatea fiscala se asteapta ca si in acest an, cei mai multi salariati si pensionari vor primi desfasuratorul fiscal in aprilie, mai sau iunie.

Dar, pentru a putea primi devreme banii de la Skatt (sursplusul de impozit platit), sunt cateva conditii care trebuie indeplinite:

  • Esti utilizator care foloseste noul tip de declaratie fiscala
  • Tu si eventualul sot/sotie ati verificat si trimis declaratia fiscala
  • Declaratia fiscala nu este luata la control aleatoriu
  • Daca ai creante neplatite, acestea vor fi calculate si eventual deduse din suma pe care o aveai de primit

Vizionati aici un videoclip informativ in limba romana despre Declaratia pe venit si avere in Norvegia (are si subtitrari in limba romana).

Videoclip informativ despre Declaratia pe venit si avere in Norvegia (in limba romana)

sursa: DinSide.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu