Skatteetaten

Multe modificari in registrul populatiei (Folkeregisteret) datorita inactivarii d-nummer-ului

Scris de Daniel Solheim

In 2017 a fost introdusa o reglementare in Regulamentul Registrului Populatiei (art. 2-2-2, al 3.lea alin) care face ca un d-nummer din Registrul Populatiei (Folkeregisteret) sa fie pus ca inactiv dupa o perioada de 5 ani de la data in care a fost atribuit unei persoane. In ianuarie 2022 sunt cinci ani de la introducerea acestei reglementari. De aceea, inactivarea automata a d-nummer-ului va incepe, conform planului, de la 1. februarie 2022 si va continua consecutiv.

Este vorba de aproximativ 640.000 de d-nummer-e care au fost atribuite inainte de ianuarie 2017 si care acum vor fi dezactivate. Aceste d-numere vor fi dezavtivate in serii de cate 50.000 pe zi si toate persoanele cu d-nummer primit cu mai mult de 5 ani in urma vor avea statut „INACTIV” de la mijlocul lunii februarie. Din acest motiv, utilizatorii Registrului Populatiei trebuie sa fie pregatiti de un volum mai mare de modificari/incidente in aceasta perioada. Apoi, dupa mijlocul lunii februarie, for fi dezactivate si alte d-numere in functie de data la care implinesc 5 ani de la emisie.

Ce se intampla in cazul dezactivarii d-numarului?

Cand un d-nummer este dezactivat, statutul persoanei care il detine este pus pe „INACTIV”. Asta inseamna ca persoana primeste cod de statut 4 si statut „INACTIV”. Este modificat doar statutul persoanei, celelalte date raman neschimbate.

Poti accesa site-ul Skatteetaten pentru informatii suplimentare: Statut inaktiv in Registrul Populatiei din ianuarie 2022 – Skatteetaten (in limba norvegiana) si D-nummer – Skatteetaten (in limba romana).

D-nummer poate fi reactivat

D-nummer-ul initial poate fi reactivat. Asta inseamna ca nu este necesara solicitarea unui D-nummer nou pentru persoanele cu D-nummer deactivat. Reactivarea D-nummer-ului se face prin faptul ca titularul acestuia se prezinta la un control al documentelor de identitate la un birou fiscal (skatt) si solicita reactivarea d-nummer-ului. Si firmele/institutiile care solicita d-nummer pot reactiva un d-nummer.

sursa: infotorg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu