Skatteetaten

Skatteetaten avertizează asupra unui alt val de fraude: Nu vă lăsați păcăliți

Scris de Daniel Solheim

(Articol tradus de Nicoleta Barbu – publicat pe Portal cu permisiunea dansei)

Înainte ca declarația fiscală să devină disponibilă pentru 4,9 milioane de persoane, Administrația Fiscală iese și avertizează împotriva fraudelor.

– Autoritățile fiscale nu trimit niciodată link-uri nesolicitate. Aceasta este fraudă!

Asta spune directorul de securitate Ragna Fossen din Administrația Fiscală.

Declarația fiscală este trimisă la 4,9 milioane de norvegieni în diferite zile, între 16 martie și 4 aprilie. Cu câteva zile înainte de începerea expedierii, Administrația Fiscală avertizează asupra unui nou val de tentative de fraudă, cu agenția ca presupus expeditor. Încercările de fraudă au loc prin e-mailuri sau mesaje text care încearcă să păcălească destinatarii să dea clic pe linkuri și să ofere informații sensibile care pot fi folosite ulterior pentru fraudarea destinatarului.

– Nu trimitem link-uri nesolicitate prin e-mail sau SMS și nu solicităm informații bancare sau card de credit pe aceste canale. Nu vă lăsați păcăliți, aceasta este o înșelătorie, spune Ragna Fossen, director de securitate în Administrația Fiscală.

Pe „Pagina mea” (Min Side” pe Altinn.no) veți găsi informațiile corecte

Când declarația fiscală este gata, vă vom anunța prin e-mail și vă rugăm să accesați skatteetaten.no și să vă conectați la „Pagina mea”.

Dacă aveți îndoieli cu privire la autenticitatea informațiilor, accesați direct Skatteetaten.no și conectați-vă acolo.

Apoi, sub „Pagina mea” veți găsi informații corecte și actualizate despre impozitul dumneavoastră.

Alternativ, vă puteți conecta la altinn.no pentru a vedea dacă aveți mesaje de la Administrația Fiscală.

De fiecare dată când declarația fiscală este trimisă și la alte date fiscale importante, escrocii încearcă să-i determine pe oameni să ofere informații sensibile.

– De mai multe ori pe an, contribuabilii sunt expuși tentativelor de fraudă la date importante de impozitare, cel mai adesea prin e-mailuri sau SMS-uri care au scopul de a păcăli destinatarii să facă clic pe linkuri și să ofere informații sensibile care pot fi folosite ulterior pentru fraudă sau furtul de identitate, spune Fossen.

Din ce în ce mai multe tentative de fraudă

– Există o amploare tot mai mare a tentativelor de fraudă în Norvegia și la nivel global, dar, din fericire, nivelul de conștientizare, scepticism și cunoaștere a populației s-a îmbunătățit în general. Cu toate acestea, escrocii își schimbă și tactica și mulți sunt încă păcăliți să dea clic pe linkuri. Prin urmare, nu trimitem link-uri nesolicitate, așa că știți cu ușurință că linkul nu este de la noi, spune directorul de securitate.

Autoritățile fiscale cer destinatarilor e-mailurilor și mesajelor text să fie atenți pentru a nu fi înșelați.

Sfaturile autorităților fiscale despre ce puteți face pentru a preveni frauda:
  • Analizati cu atenție e-mailurile și mesajele text (SMS) pe care le primiți. Faceți o evaluare critică a e-mailului / SMS-ului și verificați expeditorul și gândiți-vă dacă acest lucru poate fi corect. Scepticismul sănătos nu este niciodată greșit.
  • Comparați cu e-mailurile / mesajele text autentice anterioare. Căutați mai ales adresa falsă a expeditorului, numărul necunoscut, limbajul defectuos și greșelile de ortografie. Infractorii imită din ce în ce mai bine.
  • Acordați o atenție deosebită dacă vi se cere într-un e-mail/sms să furnizați informații sensibile, cum ar fi numere de cont sau coduri de securitate.
  • Nu deschideți atașamente de la străini, nu faceți clic pe linkuri și nu introduceți adrese de internet în browser.
  • Mai ales pe mobil, poate fi tentant să dai clic pe un link pe fugă, nu faceți asta
  • Dacă aveți îndoieli, verificați de două ori expeditorul, de exemplu, Skatteetaten.no.

Sursa: gjerrigknark.com

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

1 Comment

Lasă un comentariu