Media Sănătate

125 de medici municipali cer guvernului sa se razgandeasca in legatura cu vaccinarea membrilor parlamentului: – Gresit si nesolidar

Scris de Daniel Solheim

Medicii municipali sunt suparati pe guvern – si cer guvernului ca sa se razgandeasca in legatura cu decizia de a vaccina in mod rapid membrii Parlamentului. Politicienii isi pun propria credibilitate in joc, sustine presdintele Colegiului medicilor.

Cand medicul municipal din Vang, Marit Tuv a auzit ca politicienii din Parlamentul norvegian vor fi avansati in randul pentru vaccinare a reactionat socata:

– Nu-mi venea sa-mi cred urechilor. Aceasta actiune se delimiteaza de tot sistemul solidar pe care ne-am bazat de-a lungul pandemiei.

In ultimele luni, medicii municipali au folosit mult din timpul lor pentru a raspunde populatiei si grupurilor de interese care vor sa avanseze pe lista prioritatilor in ce priveste vaccinul corona.

– A trebuit sa explicam oamenilor ca nu este posibil, pentru ca FHI a impus reguli clare in legatura cu prioritatile. Cel mai important lucru a fost sa protejam grupurile de risc, spune Tuv in dialog cu VG.

Medicul municipal din Vang, Marit Tuv considera ca este gresit ca politicienii sa aiba prioritate la vaccinare.
Nesolidar

Cand guvernul isi acorda prioritate pentru sine insusi in fata grupurilor de risc si a personalului medical, multi dintre medicii municipali sunt suparati.

– Deci vine treaba asta, care devanseaza tot sistemul. Este total gresit si nesolidar, spune Tuv.

Intr-o cronica in VG 125 de medici municipali au semnat un apel prin care solicita guvernului sa se razgandeasca.

Tuv este initiatoarea acestui apel in care medicii scriu ca

„cu patru saptamani inainte sa inceapa vacanta voastra, guvernul se prioriteaza pe sine insusi si politicienii din parlament – in fata grupurilor de risc si a multor asistenti medicali si a altui personal important in spitale si municipalitati, care inca asteapta vaccinul”

Medicul municipal, Marit Tuv

Nu a trecut multa vreme de cand a fost trimisa o scrisoare municipalitatilor, in care autoritatile de sanatate au specificat ca acestea sa nu prioriteze personalul aflat in functii critice pentru societate in randul pentru vaccin.

– La scurt timp mai tarziu se pun ei insisi in fata cozii, tocmai cu argumentul ca munca lor este critica pentru societate. Intr-o democratie, cei care sunt la conducere trebuie sa respecte indrumarile pe care ei insisi le-au dat, evidentiaza Tuv.

Guvernul, la randul sau, vorbeste despre Guvern si Parlament ca fiind „personal-cheie in functii critice pentru societate”.

Intr-un e-mai adresat VG, Ministerul justitiei scrie ca acum se acorda vaccin persoanelor-cheie care „au atributii care sunt importante pentru ca democratia si societatea sa functioneze mai departe in managementul pandemiei”.

Tom Sundar, medic sef in cartierul Nordre Aker din Oslo. El reactioneaza la faptul ca politicienii importanti se baga in fata la coada pentru vaccin
Se baga in fata cadrelor didactice si a angajatilor din gradinite

Tom Sundar, medic sef in cartierul Nordre Aker din Oslo, intelege ca toti doresc vaccin cat mai repede:

– Dar pentru noi care am stat in mijlocul activitatii in pandemie si am respins pe multi – nu mai putin cadre didactice si angajati ai gradinitelro – reactionam cand politicieni importanti se baga in fata lor in coada pentru vaccin.

Sundar este si presedinte al Uniunii norvegiene pentru medicina societatii, o sectiune a Colegiului medicilor.

Faptul ca Parlamentul nu ar trebui vaccinat in mod rapid, este in primul rand o chestiune de principiu, explica Sundar:

– Nu este vorba de numarul de vaccinuri, pentru ca nu sunt asa de multe persoane in Parlament. Este vorba, insa, de faptul ca, prin aceasta decizie, politicienii participa la subminarea unui sistem de prioritati care a fost instituit pe premize de specialitate. Astfel, ei isi pun si propria lor credibilitate in joc.

Molde: – Ole Brumm a pazit borcanul cu miere el insusi

Medicul municipal din Molde, Cato Innerdal, reactioneaza si el la faptul ca parlamentarii sunt avansati pe lista de prioritati pentru vaccin.

– Municipalitatile primesc solicitari de la multi care isi doresc vaccinul din diferite motive, de multe ori din partea unor persoane aflate in functii critice pentru societate. Strategia de vaccinare a FHI este foarte clara ca aceasta grupa nu este prioritara, spune Innerdal.

El sustine de asemenea ca guvernul a luat aceasta decizie fara sa consulte FHI pentru o parere de specialitate.

– Asa pare ca ei se pun pe sine insusi in fata celorlati oameni. Ole Brum a pazit borcanul cu miere, el insusi.

Cato Innerdal este medic municipal in Molde. El se afla printre cei 125 de medici municipali care au reactionat la prioritarea politicienilor
Ole Brumm er en arrogant drittsekk - Skoleaviser.no
Ole Brumm – Ursuletul care si-a pazit singur ulciorul cu miere…

El adauga ca majoritatea populatiei cunoaste pe cineva de care le este frica sa nu ajunga infectat cu virusul corona.

– Sunt persoane, precum personalul din sanatate, angajati ai gradinitelor si multi altii care depun o munca importanta. As putea enumera o gramada. Si cei care nu sunt definiti a fi critici pentru societate, si care, si ei, se afla in aceeasi situatie.

– Faptul ca Parlamentul si altii vor fi prioritati, mi se pare ciudat, incheie el.

Sincronizare care bate la ochi

Kjell-Arne Helgebostad, medic municipal in Røst, considera ca sincronizarea este ciudata mai ales ca Parlamentul urmeaza sa intre in vacanta peste patru saptamani.

– Trebuie sa recunosc ca am devenit emotionat in decembrie cand am primit vaccinurile aici, la marginea Lofoten-ului. Am vaccinat oameni in varsta pe o insula inaintea prim-ministrului si atunci m-am gandit ca intr-o astfel de tara doresc sa locuiesc, spune Helgebostad.

Acum, insa, nu e deloc multumit.

– Ma intreb de ce. Si putem accepta ca Solberg si agentii ei de paza sa fie vaccinati, dar aici se merge prea departe ca intreg Parlamentul sa fie vaccinat. Asta este o chestiune de principiu, adauga el.

– Ma intreb, de ce? spune Kjell-Arne Helgebostad, medic municipal in Røst.
Guvernul: Tot timpul, personalul din sanatate a fost prioritar

Intr-un e-mail adresat VG, secretarul de stat Lars Jacob Hiim de la Ministerul de justitie, rapsunde criticii adresate de catre medicii municipali:

– Mai mult de unul din trei adulti au primit deja prima doza de vaccin. Cei mai multi din grupele de risc au fost vaccinati. De aceea guvernul a decis sa vaccineze un numar limitat din personalul-cheie critic pentru societate legat de managementul pandemiei de catre autoritati si munca in organele constitutionale.

– Aceasta include, printre altele, vacccinarea persoanelor de la Curtea Suprema de Justitie, din Guvern, din Parlament, de la Directia de Sanatate si FHI. Noi dorim, astfel, sa asiguram ca democratia si societatea functioneaza mai departe in managementul pandemiei, scrie el.

In cronica lor, medicii municipali intreaba „cum este posibil sa fie mai important sa vaccinezi parlamentari cu posibilitatea biroului la domiciliu decat personalul din sanatate care lucreaza in contact direct cu pacientii?”

La aceasta intrebare Guvernul raspunde:

– Nu este corect. Noi am prioritat tot timpul vaccinarea personalului din sanatate care este implicat in munca directa cu pacientii, in asa fel incat sa putem asigura populatiei servicii de sanatate bune. Si asta am facut bine pana acum.

Secretarul de stat Hiim scrie mai departe:

– Toate municipalitatile din tara vor vaccina la scara mare in perioada care vine, cu dorinta de a da prima doza de vaccin tuturor adultilor in cursul lunii iulie. Dar, in aceasta saptamana vom vaccina, deci, aproximativ 500 de persoane care sunt personal-cheie, critic pentru societate, si care au atributii care sunt importante pentru a asigura ca democratia si societatea sa functioneze si mai departe in timpul pandemiei.

– FHI nu a recomandat ca unele grupuri de meserii sa fie prioritate pentru ca asta ar fi creat o munca suplimentara enorma pentr municipalitati fara ca sa duca, in sine, la o vaccinare mai rapida, iar guvernul a respectat recomandarea FHI.

sursa: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/BlgbOQ/125-kommuneoverleger-ber-regjeringen-snu-om-vaksinering-feil-og-usolidarisk

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu