Media Știri

344 noi cazuri de infectie in ultima zi in Norvegia – 54 in Oslo + alte stiri

Scris de Daniel Solheim
344 cazuri noi inregistrate in Norvegia in ultima zi – 54 in Oslo

In ultima zi au fost inregistrate 344 de persoane infectate cu virusul corona in Norvegia. Asta inseamna ca 116 mai multe decat in aceeasi zi, saptamana trecuta.

In ultimele sapte zile au fost inregistrate, in medie, 286 de cazuri pe zi. Media pe sapte zile in urma cu o saptamana era la 195 de cazuri, deci, trendul infectiilor este in crestere.

In Oslo au fost inregistrate 54 de cazuri noi. Asta inseamna cu 27 mai multe decat in aceeasi zi in urma cu o saptamana si cea mai ridicata cifra pe zi din aceasta saptamana.

In ultimele doua saptamani, in oslo au fost inregistrate, in medie, 27 de cazuri pe zi.

Cifrele de diseminare cele mai ridicate au fost inregistrate in cartierul Frogner, care a avut cifre ridicate de infectie toata saptamana.

In total 137.471 de persoane au fost testate pozitiv cu corona in Norvegia din primavara anului trecut pana acum.

Vineri, 17 pacienti erau internati cu covid-19 in spitale. Asta inseamna cu opt mai putin decat ziua anterioara.

In total, 800 de persoane infectate cu corona au decedat in Norvegia din martie 2020 pana acum, arata statisticile preliminare. In iulie au fost inregistrate doua decese, acestea fiind inregistrate in 3. respectiv 30 iulie.

sursa: tv2.no

Infectiile Corona au crescut la numar cu 50 % in Florida

Numarul de cazuri de infectii in Florida, USA, a crescut cu 50% in aceasta saptamana si au fost inregistrate peste 110.000 de cazuri noi de infectie in statul american.

O cincime din toate cazurile de infectie inregistrate in SUA provin din Florida, care, timp de sase saptamani a inregistrat o crestere a diseminarii virale, informeaza autoritatile statului american.

In ultima saptamana au fost inregistrate peste 110.000 de cazuri, o crestere fata de 73.000 inregistrate saptamana trecuta. Asta inseamna de 11 ori mai mult decat cazurile raportate la inceputul lui iunie. Numarul de infectii este acum la acelasi nivel precum in ianurie, inainte ca vaccinarea sa fie initiata de-a binelea.

Numarul de internari se apropie de varful anului trecut, informeaza uniunea spitalelor din Florida. Peste 9.300 de pacienti sunt internati in spitale, o crestere marcanta de la 1845, cati erau inregistrati in urma cu o luna. Florida are mai multi pacienti internati pe cap de locuitor decat oricare alt stat american.

In total, au decedat 409 persoane infectate cu corona in Florida, in saptamana care a trecut, astfel ca, numarul total al persoanelor decedate a depasit 39.000 din martie anul trecut pana acum.

sursa: tv2.no

1,8 milioane de norvegieni sunt complet vaccinati

Acum, 66,1 la suta din populatia Norvegiei a primit prima doza de vaccin, in timp ce 33,4 la suta sunt complet vaccinati, cu doua doze de vaccin.

In total sunt 3.565.342 peroane vaccinate cu prima doza de vaccin anti-corona si 1.800.840 de persoane cu ambele doze. Asta arata statistica FHI la miezul noptii spre sambata.

Pentru populatia peste 18 ani, procentajul primei doze este de 83,3 la suta iar pentru ambele doze, 42,1 la suta.

Joi, in aceasta saptamana, au fost inoculate 61.500 de prime doze si 24.500 de rapeluri. In total, de la inceputul vaccinarii in 27 decembrie anul trecut, au fost inoculate 5.366.182 doze de vaccin.

sursa: tv2.no

Infectia se raspandeste in zone noi din China

Cel mai mare focar de infectie din China, din ultimele luni, s-a raspandtit in doua zone noi, inclusiv un oras cu 31 de milioane de locuitori, informeaza autoritatile de sanatate.

Sambata au fost raportate 55 de cazuri noi in provincia Fujian si in districtul Chongquing, pe langa cele patru provincii si Beijing, unde fusese raportat focarul de infectie cu tulpina delta.

Peste 200 de cazuri au fost legate de un focar de infectie in provincia Jiangsu, unde noua lucratori din curatenie de la aeroportul international din orasul Nanjing au fost testati pozitiv in 20. iulie.

Toate atractiile turistice si arenele de cultura au fost inchise sambata din cauza focarului de infectie.

Lock-down-ul include inca de dinainte mai multe sute de mii de locuitori din provincia Jangsu, in timp ce autoritatile orasului Nanjing au testat toti cei 9,2 milioane de locuitori ai orasului de doua ori.

sursa: tv2.no

OMS: Pot apare tulpine de virus si mai periculoase

Tulpina Delta a virusului Coron este un avertisment pentru intreaga lume ca virusul trebuie combatut rapid inainte sa faca mutatii in variante mai periculoase, spune OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii).

Tulpina foarte contagioasa a virusului corona, Delta, a fost descoperita prima data in India si s-a raspandit acum in 132 de tari si regiuni, conform OMS. Acestei tulpine i se datoreaza faptul ca decesele covid-19 in Africa au crescut cu 80 la suta in ultimele patru saptamani.

– Delta este un avertisment. Este un avertisment ca virusul se dezvolta, dar si un indemn la actiona acum inainte ca alte variante mai periculoase sa apara, spune seful de criza al OMS, Michael Ryan.

Ryan spune ca masurile care deja au fost folosite pana acum vor trebui folosite si de-acum inainte pentru a tine diseminarea virala sub control.

– Aceleasi masuri pe care le-am folosit si inainte vor opri virusul, in cea mai marea masura distantarea fizica, folosirea mastii de protectie, spalarea mainilor si evitarea sederii in spatii inchise, prost-ventilate si aglomerate.

sursa: tv2.no

Aproape 12.000 de locuitori ai capitalei Oslo au refuzat vaccinul corona

Toti locuitorii capitalei Oslo, cu varste peste 18 ani, au primit oferta de a se vaccina. Dar inca mai exista peste 90.000 de persoane mature nevaccinate in oras si aproape 12.000 dintre acestea au refuzat oferta de vaccinare.

Cei mai multi dintre cei care au refuzat vaccinul au varste intre 18 si 44 de ani, informeaza NRK.

Pentru a asigura ca un numar cat mai mare de tineri sa accepte vaccinul, municipalitatea Oslo a inceput cu vaccinare drop-in. Aceasta este o strategie pe care au ales-o si multe alte tari europene in ultima perioada pentru a creste ritmul de vaccinare.

Peste 500.000 de locuitori ai orasului Oslo au primit o doza sau ambele iar printre acestia, peste 240.000 sunt complet vaccinati impotriva covid-19.

– Vaccinarea este cel mai important factor pentru a tine epidemia sub control, iar vaccinarea poate inlocui multe dintre celelalte masuri, a spus medicul FHI, Preben Aavitsland in dialog cu NTB in cursul saptamanii.

sursa: tv2.no

57 de cazuri noi de infectie in Bergen

Au fost inregistrate 57 de cazuri noi de infectie in Bergen, sambata, informeaza municipalitatea.

34 dintre cei infectati sunt contacti apropiati, 8 sunt infectati din strainatate, in timp ce 10 persoane nu au o sursa cunoscuta a infectiei.

– Sunt inca cifre mari de infectie, la acelasi nivel ca in ultimele zile. Sunt persoane tinere cu multi contacti apropiati care acum domina imaginea de ansablu a diseminarii. Pe linga regulile deja bine-cunoscute de prevenire a infectiilor, cum ar fi distantare, igiena mainilor si a ramane acasa in cazul aparitiei simptomelor, este importanta reducerea numarului de contacti apropiati, spune medicul municipal Trond Egil Hansen intr-un comunicat de presa.

Pana acum, in aceasta saptamana au fost inregistrate 275 de cazuri de infectie in Bergen.

sursa: tv2.no

Germania accelereaza ritmul de vaccinare

Politicienii germani isi intesifica indemnurile adresate populatiei de a se vaccina acum cand noul an scolar se apropie.

Candidatul pentru postul de prim-ministrul al social-democratilor, Olaf Scholz, cere celor care deja s-au vaccinat sa faca mai mult pentru a indemna si pe altii sa se vaccineze.

– Trebuie sa ne convingem prietenii sa se vaccineze. Este ceva ce ne priveste pe toti, spune Scholz, care este si ministru de finante in guvernul lui Angela Merkel.

In acelasi timp in care, in urmatoarele saptamani, se va da startul noului an scolar vaccinarea a scazut. 51 la suta din germani sunt vaccinati complet, dar de la o zi la alta se vaccineaza doar o jumatate de milion de persoane fata de 1,5 milioane in mai si iunie.

Altii care indeamna germanii sa se vaccineze sunt liderul social-democratilor Saskia Esken, Uniunea municipala Germana, politicienii din partidul de stanga Die Linke si Consiliul central german al musulmanilor.

In mai multe state, printre altele Schleswig-Holstein si Mecklenburg-Vorpommern exista planuri pentru unitati mobile de vaccinare a elevilor de scoala de la varsta de 12 ani in sus.

sursa: tv.no

6 din 10 persoane nevaccinate in Oslo sunt nascute in strainatate.

Persoanele nascute in strainatate constituie 63 la suta din numarul persoanelor nevaccinate din Oslo, conform FHI, chiar daca acestea sunt doar 34 la suta din totalul populatiei din Oslo.

Intreaga populatie matura (peste 18 ani) din Oslo a primit acum oferta de a se vaccina, dar inca mai sunt 90.000 de persoane peste 18 ani in Oslo care inca nu s-au vaccinat.

63 la suta dintre acestia sunt nascuti in straintate, deci 2 din 3. Acest lucru reiese din datele statistice ale FHI la care a avut acces publicatia Aftenposten.

FHI arata ca pot exista erori in aceste statistici. Cu toate acestea, se pare ca persoanele nascute in strainatate sunt puternic reprezentate printre persoanele nevaccinate. In special este vorba despre imigranti din Polonia si Somalia.

88 la suta dintre persoanele nascute in Norvegia din grupa de varsta 18-44 de ani au primit cel putin o doza de vaccin. Comparativ, cifrele pentru persoanele nascute in Polonia si Somalia sunt de 36 si 47 la suta. Printre persoanele de varste 18-44 de ani nascute in Pakistan, 75 la suta sunt vaccinati.

De ce este asa, este neclar.

– Motivele sunt intricate. Dar am vazut ca procentajul persoanelor vaccinate printre cei nascuti in afara Norvegiei a crescut de-a lungul timpului. Asta este valabil in special pentru persoane nascute in Europa.

In Oslo, procentajul persoanelor nevaccinate este cel mai ridicat in Søndre Nordstrand cu 20 la suta, Patru cartiere au 19 la suta: Gamle Oslo, Bjerke, Stovner si Alna, reiese din raportul municipalitatii.

Cei mai putini nevaccinati ii gasim in cele trei cartiere vestice: Ullern, Vestre Aker si Nordre Aker cu 11 la suta, arata cifrele actualizate in 27. iulie.

sursa: tv2.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu