Media Sănătate Știri

56 de persoane au fost depistate cu tulpina Delta in Færder – focarul de infectie este legat de un concert coral

Scris de Daniel Solheim

Municipalitatea Færder anunta joi ca au fost depistate 56 de cazuri de infectie cu tulpina Delta (varianta mutanta indiana) a virusului Corona si ca aproape 1000 de persoane sunt puse in carantina. O mare parte a focarului de infectie este pus in legatura cu un concert coral.

Municipalitatea a anuntat acest lucru intr-un comunicat de presa prezentat joi.

„Din probele pozitive cu covid-19 din municipalitatea Færder, 56 au fost depistate cu tulpina delta a virusului. Municipalitatea analizeaza acum toate probele si verifica daca acestea sunt legate de acelasi focar de infectie. Persoanele care au fost testate pozitiv in ultimele zile trebuie sa ia in considerare ca pot fi infectate cu tulpina delta.”

Este foarte important ca toti sa respecte regulile de prevenire a infectiilor in ce priveste carantina si izolarea, sa limiteze numarul de contacti apropiati si sa se testeze la cea mai mica suspiciune de infectie, spune medicul municipal, Elin Jakobsen.

Jakobsen spune, in dialog cu VG, ca acum sunt 86 de persoane in izolare si aproape 1.000 in carantina, dintre care mai multe vor fi testate azi.

O mare parte din focarul de infectie este de legat de un concert coral care a avut loc la Casa de cultura din Nøtterøy. Foto: Ralf Haga/Øyene.

– Ceea ce stim este ca o mare parte din acest focar de infectie este legat de un concert coral, focarul avand ramificari catre membri de familie, spune Jakobsen.

Joi, saptamana trecuta a fost anuntat faptul ca un membru al corului era infectat, dupa doua zile de concerte in Casa de Cultura din Nøtterøy, titra Tønsberg Blad sambata.

Medicul municipal spune ca concertul s-a petrecut in forme organizate, dar, ca se aflau multe persoane pe scena.

Medicul municipal Elin Jakobsen spune ca exista putine suspiciuni ca focarul sa se fi diseminat si in societate.

– Vom verifica exact cum a fost organizat concertul dar numarul de persoane si alte aspecte au fost bine organizate iar concertul a avut loc in forma controlata.

Focarul trebui e considerat a fi, in intregime, declansat de tulpina delta, spune ea.

– Se potriveste cu caracterul focarului de infectie, pentru ca a fost foarte contagios. Au fost si mai multe persoane imunizate (vaccinate) care au fost depistate pozitiv. Sase dintre cei depistati pozitiv sunt vaccinati.

Municipalitatea este in dialog strans cu FHI pentru a primi recomandari de specialitate in legatura cu managementul focarului de infectie pe mai departe.

– Noi speram si credem ca vom reusi sa tinem focarul sub control. Infectiile depistate in ultimele zile au un parcurs cunoscut al modului de diseminare. Exista putine suspiciuni ca focarul s-ar fi raspandit in societate.

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu