Media Știri

Acum iti vei putea inregistra vaccinul pe care l-ai primit in strainatate (www.vg.no)

Scris de Daniel Solheim

Daca esti imunizat (cu ambele doze) cu un vaccin omologat de catre EMA, vei putea sa nu mai stai in carantina la intrare in Norvegia, chiar daca ai primit vaccinul in strainatate.

Guvernul a anunta acest lucru intr-un comunicat de presa (traducerea aici).

– Multi dintre cei care au primit vaccinuri corona in strainatate vor putea acum sa-si inregistreze vaccinul, sa primeasca certificat verde corona si, drept urmare, sa fie exceptati de la carantina sau carantina prescurtata la intrarea in Norvegia, a spus ministrul sanatatii Bent Høie.

Saptamana viitoare, in legatura cu trecerea la etapa a treia a planului de redeschidere a societatii norvegienen, guvernul a deschis posibilitatea folosirii certificatului verde corona in interiorul Norvegiei.

Certificatul arata daca esti vaccinat, daca esti sanatos dupa ce ai avut covid-19 sau daca ai fost testat negativ.

Certificatul corona va fi verde daca esti imunizat (vaccinare completa), daca au trecut mai mult de trei saptamani de la prima doza de vaccina, daca ai fost infectat cu covid-19 sau daca sunt mai putin de 24 de ore de cand ai primit un test negativ corona.

Astfel se face inregistrarea vaccinului primit in strainatate:

 • vaccinul trebuie sa fie omologat de catre EMA (Agentia Europeana a Medicamentelor)
 • trebuie sa ai numar personal norvegian sau d-nummer
 • ai nevoie ori de informatia de pe certificatul corona emis in UE sau SEE, sau alta documentatie credibila a vaccinarii tale. Acest lucru este independent de locatia din lume in care ai fost vaccinat.
 • Inregistrarea se poate face inainte de sosirea ta in Norvegia.
 • trebuie sa soliciti o consultatie electronica la medicul de familie, serviciul de santatate municipal sau la un serviciu medical privat in Norvegia pentru a face dovada vaccinarii in strainatate. Consultatia trebuie sa fie o consultatie electronica / video, in care medicul sa poata avea acces si sa poata verifica documentatia privind vaccinarea, iar apoi sa poata face o apreciere discretionara daca documentatia poate fi acceptata sau nu.
 • toate vaccinurile for fi inregistrate intr-un jurnal separat, pe langa inregistrarea in sistemul SYSVAK
 • Consultatia pentru efectuarea inregistrarii vaccinului trebuie platita de catre pacient. In cazul in care consultatia se face la medicul de familie, pacientul trebuie sa plateasca deductibila in intregime, pentru ca aceasta nu este acoperita prin bugetele de sanatate.

Vaccinurile omologate de EMA sunt:

 • Pfizer
 • Moderna
 • AstraZeneca
 • Johnson&Johnson.

Uniunea studentilor pentru studentii norvegieni de peste hotare, ANSA, este foarte multumita de decizia luata de guvern.

– ANSA a fost ingrijorata de faptul ca unii norvegieni, in disperare, au luat in considerare sa se imunizeze de doua ori, in asteptarea unui sistem prin care vaccinarea din strainatate sa fie recunoscuta. Nu se recomanda asa ceva. Deci, aceasta stire este foarte imbucuratoare si o usurare pentru multi, spune presedintele ANSA, Morgan Alangeh, in dialog cu NTB.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu