Media Sănătate

Acum puteți vedea propriul statut de vaccinare și rezultatul testului

Captura ecran de la Helsenorge,no

Prima etapă în dezvoltarea certificatelor corona în Norvegia este gata. Acum puteți vedea propriul statut de vaccinare și rezultatul testului pe helsenorge.no.

Pentru ca Norvegia să fie redeschisă , avem nevoie de câteva sisteme care să ne ajute. În primăvară vom folosi, prin urmare, un certificat corona. Scopul certificatului corona este de a documenta starea vaccinului, rezultatele negative ale testelor și dacă ați fost supus COVID-19.

Guvernul decide modul în care certificatul poate fi utilizat pentru diferitele etape de redeschidere. Există multe lucruri care trebuie luate în considerare în această evaluare, inclusiv etice, controlul infecțiilor, juridice și socio-economice.

Vezi mai multe în comunicatul de presă al Guvernului (doar in norvegiană) aici: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/lovendringer-om-koronasertifikat-pa-horing/id2847772/

Accesul la propriile informații

Soluția tehnică este dezvoltată de Direcția Norvegiană de Sănătate, FHI, Direcția Norvegiană de e-Sănătate și NHN. Prima etapă a lucrărilor la un certificat corona a fost pusă în aplicare astăzi.

„Aceasta înseamnă că vă puteți conecta la helsenorge.no și puteți vedea propriul statut de vaccinare și orice teste negative sub fila certificatului corona. Începând de acum, soluția oferă cetățenilor acces ușor la propriile informații privind sănătatea. Ne continuăm acum activitatea în direcția unui certificat corona final”, spune directorul de sănătate Bjørn Guldvog.

Vezi mai multe informații despre certificatele corona pe Helsenorge (doar in norvegiană) aici: https://www.helsenorge.no/koronavirus/koronasertifikat/

Versiune terminată în iunie

Versiunea finală a certificatului corona care este planificată să fie gata la sfârșitul lunii iunie trebuie să fie în conformitate cu reglementările UE pentru un certificat corona comun, Digital Green Certificate. Ar trebui să fie posibil să-l preluați digital din helsenorge.no și descărcați pentru imprimare și pentru utilizare fără a fi conectat la internet. Certificatul va avea un cod QR care poate fi utilizat pentru a verifica dacă certificatul este original. Certificatul corona constă din trei părți: o parte care indică starea vaccinării, o parte care prezintă rezultate negative ale testelor și o parte care prezintă imunitate după o boală coronariană.

„Lucrăm acum, printre altele, la dezvoltarea unei aplicații separate de verificare care poate fi utilizată pentru verificarea codurilor QR din certificat. Va face posibilă verificarea faptului că certificatul corona este autentic”, spune directorul adjunct al FHI, Gun Peggy Knudsen.

Articol original disponibil (in norvegiana) aici: https://www.helsedirektoratet.no/nyheter/na-kan-du-se-egen-vaksinasjonsstatus-og-testresultat

Despre autor

Carmen Adela Solum

Terapeut in sanatate si activitate fizica, consilier la HELFO Norvegia, traducator si contributor pe Portalul Romanesc din Norvegia.

Lasă un comentariu