Media Știri

Alerta galbena la Spitalul Universitar din Nordul Norvegiei – Incidenta creste

Scris de Daniel Solheim

Spitalul Universitar din Nordul Norvegiei a trecut duminica dupa-amiaza la nivelul galben de alerta. 13 persoane sunt internate cu covid-19 iar numarul infectarilor creste in municipalitatea Tromsø.

RIKTIG AVGJØRELSE: David Johansen, sjef for Medisinsk klinikk ved UNN, mener det er helt riktig å øke beredskapen når tilstrømninga av pasienter øker. Selv er han ikke nervøs for hvordan situasjonen utspiller seg. Foto: UNN / Per-Christian Johansen
Decizie corecta: David Johansen, seful clinicii medicale din cadrul UNN, considera ca este foarte corect ca nivelul de alerta sa fie majorat acum cand fluxul de pacienti creste. El insusi nu are emotii in legatura cu modul in care se dezvolta situatia.

Spitalul Universitar din Nord-Norge (UNN) a trecut, duminica, de la nivelul verde la nivelul galben de alerta in urma faptului ca a existat o crestere a numarului de pacienti spitalizati in ultima saptamana.

Nivelul galben de alerta inseamna, printre altele, ca se ia in considerare majorarea numarului de cadre sanitare si se pregateste intensificarea activitatii in cadrul spitalului.

Duminca, UNN avea in total 15 pacienti infectati cu corona, distribuiti la spitalele districtuale, dar luni dupa-amiaza, 13 pacienti cu corona erau internati la UNN.

Toti pacientii sunt internati la spitalul din Tromsø. Patru din pacienti sunt internati la sectia de terapie intensiva, dar nici unul dintre ei nu este cuplat la respirator, informeaza seful clinicii, David Johansen, in dialog cu Dagbladet.

– Noi urmarim situatia indeaproape si implementam masurile necesare, ca de exemplu majorarea numarului de cadre sanitare si cresterea nivelului de alerta, spune Johansen, in dialog cu Dagbladet, si mai adauga:

– Este foarte corect ca acum trecem la un nivel mai ridicat de alerta, acum cand fluxul de pacienti creste. Stim ca in societate exista un anumit grad de infectari.

Cel mai mare numar de spitalizari

In timp ce trendul incidentei infectarilor a fost in scadere in restul tarii, inca de la inceputul lunii septembrie, Tromsø se deplaseaza in directia opusa. Spitalul din Tromsø are cel mai mare numar de spitalizari cu corona, de la inceputul pandemiei pana acum.

Johansen informeaza ca pacientii corona de la UNN sunt adulti si varstnici. El informeaza, de asemenea, ca nu se poate constitui o imagine clara a bolii ca urmare a statutului de vaccinare.

– Avem atat pacienti care au vaccinare completa, vaccinati cu o doza si nevaccinati, deci repartizarea este uniforma.

Chiar daca acum a fost instituit un nivel de alerta mai ridicat la UNN, Johansen este mandru de angajatii sai si subliniaza ca acestia sunt dispusi sa faca eforturi suplimentare.

– Vreau sa subliniez ca angajatii care se afla in prima linie a frontului depun o munca exceptionala. Toti sunt foarte profesionisti. Au dobandit multa experienta cu asta de-a lungul timpului, iar impresia mea este ca atmosfera din sectie este buna si ca angajatii sunt dispusi sa faca eforturi suplimentare, spune seful clinicii.

– Distribuire uniforma

In ultimele trei zile, municipalitatea Tromsø a confirmat 95 de noi infectari, conform site-ului municipalitatii.

Medicul sef, responsabil cu prevenirea bolilor infectioase din Tromsø, Trond Brattland, spune, in dialog cu iTromsø, ca nu intelege exact de unde vin infectarile si de ce creste numarul acestora.

– Suntam putin suprinsi pentru ca se pare ca ne aflam intr-o situatie diferita de cat restul tarii. Ceea ce ni se pare ciudat este faptul cu nu este vorba de un focar de infectie, dar ca infectarea este distribuita uniform, atat in scoli, locuri de munca si printre nevaccinati, spune Brattland in dialog cu Dagbladet.

El informeaza ca sunt mai multe cazuri de infectie unde municipalitatea nu poate efectua ancheta epidemioligica iar cele mai multe cazuri de infectare sunt in categoria de varsta 15 la 44 de ani.

Medicul sef subliniaza ca o parte substantiala din numarul persoanelor infectate este formata de persoane nevaccinate.

OVERRASKET: Smittevernoverlege Trond Brattland er overrasket over at smitten øker i kommunen og ikke i andre deler av landet. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
SURPRINS: Medicul sef responsabil cu prevenirea bolilor infectioase, Trond Brattland, este surprins de faptul ca incidenta creste in municipalitate, dar nu si in restul tarii.

– Incidenta din municipalitatile invecinate a crescut, ca urmare a cresterii numarului de infectari in Tromsø, pentru ca multi circula intre municipalitati, spune Brattland.

El adauga ca redeschiderea societatii a fost bine-primita in municipalitate si ca oamenii traiesc mai normal acum.

Municipalitatea Tromsø a hotarat ca sa nu introduca noi masuri de preventie ca urmare a cresterii incidentei infectarilor, spune medicul.

– Pragul pentru introducerea unor masuri severe de prevenire este inalt in acest moment. Asta depinde de capacitatea spitalelor si daca acestea sunt presate sau nu, spune el.

Cu toate acestea, medicul are o recomandare clara catre populatie, ca cei care sunt bolnavi sa stea acasa.

– Provocant

Directorul adjunct al Sanatatii, Espen Rostrup Nakstad scrie intr-un email adresat Dagbladet ca exista o anumita nesiguranta in ce priveste cifrele de infectare, deoarece multi se testeaza acasa cu auto-teste.

Cu toate acestea, e subliniaza ca numarul spitalizarilor indica faptul ca situatia infectarilor a ramas destul de neschimbata in Norvegia in ultimele saptamani, cu exceptia unor parti din Nord-Norge.

– Faptul ca un spital trece la nivel galben de alerta arata ca fluxul de pacienti cu covid-19 constituie o provocare, dar ca este mai bine sa fii precaut pentru a putea gestiona situatia din punct de vedere al personanlui sanitar, scrie Nakstad.

Confrom cifrelor furnizate de FHI, sunt mai multe persoane nevaccinate internate cu boala corona in spitalele din Norvegia. Cu toate acestea, cifrele arata ca intre persoanele internate, coeficientul celor cu vaccinare completa este in crestere.

Nakstad considera ca am ajuns la un punct de echilibri, unde vaccinarea tine diseminarea virala in sah, dar ca in fiecare saptamana exista persoane nevaccinate si cu vaccinare completa care se infecteaza.

UTFORDRENDE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad påpeker at sykehuset går i gul beredskap fordi pågangen av covid-19-pasienter er utfordrende. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Provocant: Directorul adjunct Espen Rostrup Nakstad subliniaza faptul ca spitalul trece la nivel galben de alerta pentru ca fluxul de pacienti corona devine o provocare.

– Probabil va fi un ajutor substantial cand persoanele peste 65 de ani vor primi oferta celei de a treia doze. In alte tari, a treia doza a dus la o scadere substantiala a numarului de spitalizari. Am vazut ca procentul persoanelor cu vaccinare completa care prezinta o asa-numita „infectare prin pentetrare”, adica persoane care sunt infectate si au simptome in ciuda vaccinarii, a fost in crestere in multe tari. Vaccinarea celor peste 65 de ani cu a treia doza, aici in Norvegia, va reduce numarul persoanelor cu vaccinare completa care sunt spitalizate, subliniaza Nakstad.

Deocamndata, Nakstad considera ca poate fi de actualitate cu masuri de testare si ancheta epidemiologica in cazul focarelor de infectie si subliniaza ca municipalitatile au un sistem de alerta bun pentru aceasta, chiar daca activitatea de testare a fost mai redusa in ultimele saptamani.

– In plus este un sfat bun sa ramai acasa cand simti ca esti bolnav. Asta va limita pericolul unei eventuale cresteri a numarului de infectari la iarna, cand ne astaptam sa apara si alte infectii ale cailor respiratorii, scrie Nakstad.

sursa: Dagbladet.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu