Media Sănătate

Asa va arata noul certificat Corona

Scris de Daniel Solheim

Noul certificat corona va avea doua parti – una pentru utilizarea lui pe teritoriul Norvegiei si una pentru trecerile de frontiera in UE si zona SEE.

Utilizarea certificatului corona in Norvegia nu a fost decisa inca. Dar, Directia de Sanatate, FHI, Norsk Helsenett si Directia pentru sanatate electronica lucreaza intens pentru a dezvolta o solutie care sa fie pregatita pentru a putea fi utilizata pentru doua scopuri diferite.

Utilizarea pe teritoriul Norvegiei si trecerile prin punctele de frontiera.

La 11. iunie certificatul corona va fi finalizat pentru utilizarea interna, de exeplu la manifestari sau excursii, in functie de deciziile guvernului.

O versiune adaptata pentru UE, care va face posibila traversarea granitelor in zona UE si SEE, va fi finalizata la sfarsitul lui iunie.

Acest tip de vizualizare in doua parti diferite este asemanator celui ales de Danemarca pentru Pasaportul Corona danez.

Protectia datelor personale este importanta

Motivul pentru care certificatul corona este impartit in doua parti, este pentru a asigura ca utilizatorii sa nu dea de la sine mai multa informatie despre ei insisi decat este necesar. La utilizarea certificatului in Norvegia va fi rareori nevoie de a da mai multe informatii decat faptul ca certificatul in sine este valabil. UE cere mai multe informatii la traversarea frontierelor, de ex. data vaccinarii. De aceea, proiectul este conceput in asa fel incat sa aiba o parte extinsa a certificatului in acest scop.

Utilizatorii non-digitali

Certificatul corona se afla pe Helsenorge.no si poate fi prezentat la control, descarcat pe telefonul mobil sau printat de pe aceste pagini.

Utilizatorii care nu au acces la Helsenorge.no pot da imputernicire altora pentru a printa certificatul corona.

Noi lucram la o solutie care sa faca posibila trimiterea unui exemplar printat pentru cei care nu utilizeaza telefon mobil, tableta sau calculator, dar aceasta solutie nu este inca finalizata.

O aplicatie proprie pentru control

Proiectul dezvolta si o solutie tehnica pentru controlul certificatelor corona, care sa poata fi utilizata la trecerea frontierei sau la manifestari sau pentru alte aspecte decise de guvern la nivel national.

Schite ale certificatului corona pe site-ul Helsenorge.no
in coloana din stanga: asa arata certificatul corona azi pe site-ul Helsenorge.
in coloana din mijloc: o versiune a certificatului corona va fi finalizata la 11. iunie. Aceasta parte a certificatului este pentru utilizarea interna, in Norvegia, utilizarea lui nefiind inca clarificata.
In coloana din dreapta: o versiune extinsa a certificatului corona va fi finalizata la sfarsitul lui iunie si va putea fi utilizata pe teritoriul UE si SEE. Aceasta parte a certificatului va oferi datele utilizatorului cerute de UE si de diversele tari pentru a putea traversa frontierele. In perioada dintre 11. iunie si 1 iulie, persoanele protejate (vaccinate sau care au fost bolnave cu covid-19) care locuiesc in Norvegia si vin acasa din strainatate vor putea utiliza versiunea nationala la controlul la intrare in Norvegia.

Certificatul corona va putea fi printat iar versiunea printata va arata probabil in acest fel:

versiunea printata a certificatului corona.

sursa: FHI – Institutul de sanatate publica din Norvegia

Nu uitati ca puteti sa ne sustineti munca: https://www.portalnorvegia.com/doneaza/

Va multumim!

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

1 Comment

Lasă un comentariu