Media Sănătate

Asistent medical cu vaccinul complet a trebuit sa stea in carantina hoteliera: – Ma simt arestat

Scris de Daniel Solheim

Frank Even Hagen (57) este asistent medical cu vaccinarea corona completa si a plecat in Danemarca pentru a vizita un membru de familie bolnav. Cu toate acestea, el a ajuns la hotel in carantina.

– Un mod murdar de a fi tratat, spune el.

– Eu am primit ambele doze de vaccin si am un membru apropiat de familie care a fost grav bolnav. El este foarte deprimat.

Asta spune Frank Even Hagen (57 de ani), care vinerea trecuta a plecat in Danemarca pentru a vizita membrul de familie, intr-o calatorie pe care el a considerat-o a fi una strict necesara.

La intoarcere a trebuit sa stea in carantina hoteliera cu toate ca el face parte din personalul medical necesar si ca este vaccinat complet.

– Ma simt arestat si retinut, spune el din camera hotelului de carantina de la Gardermoen.

Publicatia Firda a fost prima care a relatat despre cazul lui.

Cu vaccinul completat si test corona negativ

Hagen este angajat la un birou danez de intermediere a personalului de sanatate si lucreaza ca asistent medical la Spitalul din Førde. El a locuit multi ani in Danemarca dar are domiciliul stabil in Førde, in Sunnfjord.

Vineri, acum 9 zile a plecat in Danemarca.

Hagen mai spune ca, pe langa faptul ca e vaccinat cu ambele doze, a avut si test negativ efectuat in Danemarca inainte de intrare si unul negativ de la Gardermoen cand s-a intors miercuri in Norvegia.

In martie, Bent Høie, ministrul sanatatii, spunea ca personalul medical vaccinat va fi exceptat de la carantina pentru a putea mentine activitatea serviciilor de sanatate si ingrijire. Angajatii trebuie, insa, sa se testeze si sa stea in carantina in timpul liber.

Hagen era sigur ca nu va trebui sa stea in carantina hoteliera si urma, conform planului, sa stea in carantina acasa, si sa mearga la munca vineri.

– Eu m-am intors un pic mai repder, pentru a fi sigur ca testul pe care trebuia sa-l fac joi la cabinetul serviciului de sanatate al intreprinderii sa fie gata pana vineri.

Acum, el trebuie sa plateasca deductibila de 500 de coroane pentru hotel si mai pierde si venit pentru timpul de lucru care era planificat la locul sau de munca in Førde. El ramane la hotel timp de sapte zile.

Frank Even Hagen (57) in carantina hoteliera la Gardermoen.
Cinic

Cand a sosit la Gardemoen, el spune ca a fost condus de agenti de paza si plasat in hotelul de carantina.

– Politia de la Gardermoen nu a folosit multe secunde pentru a parcurge documentele de la spital. Nu am putut sa sun pe nimeni pentru a explica imprejurarile. Mi s-a spus doar ca decizia era luata.

Municipalitatea Ullensaker a raspuns la plangerea depusa de el, ca calatoria sa nu este considerata a fi necesara pentru a putea fi exceptat de la regimul de carantina la hotel.

„Intelegem ca aceasta este posibil sa fi fost o calatorie necesara pentru tine dar, avand in veder situatia la zi a diseminarii virale, calatoria nu este considerata a fi strict necesara in asa fel incat sa poti fi exceptat de la regimul de carantina la hotelul de carantina.”

– Ma gandesc ca nu au vazut documentele. Daca o depresie profunda nu poate fi definita ca o boala grava, cred ce trebuie sa fii destul de cinic.

– Un tratament murdar

Pe site-ul guvernului este consemnat ca regimul de carantina la intrare in carantina hoteliera, nu este valabil pentru cei care pot face dovada ca sunt domiciliati in Norvegia si ca au fost intr-o calatorie necesara.

Cu „necesar” se refera la calatoriile de serviciu, calatorii de la studii in strainatae si alte calatorii motivate prin considerente speciale legate de viata si bunastare. Acest lucru este valabil si pentru calatorii in vederea vizitarii unor membri apropiati de familie care sunt grav bolnavi sau in stare terminala. In acele cazuri se cere prezentarea documentatiei sub forma adeverintelor medicale.

Hagen spune ca el nu stia ca era nevoie de o adeverinta medicala si ca a crezut ca o declaratie proprie si documentatia de la locul de munca era suficient.

Pe site-ul guvernului sta, de asemenea, ca daca nu este posibila procurarea documentatiei medicale, atunci cerinta legata de documentatie poate fi indeplinita si printr-o declaratie proprie din partea calatorului.

De aceea, Hagen este suparat pe motivatia data de municipalitate.

– Este clar ca s-au grabit. E un tratament murdar, spune el.

Peisajul din hotelul de carantina. Hagen a facut poze din hotel. Aici nu a avut voie sa iasa din hotel.

– Dictatorial.

El spune ca comunicarea cu municipalitatea a fost dificila – si el nu stie care regula face ca el sa trebuiasca sa stea in carantina.

– Eu nu stiu care este temeiul pentru decizia lor.

Masuta din camera: El nu are frigider in camera de hotel. Mancarea si bautura este pastrata pe masa.

El mai adauga:

– Cand esti arestat preventiv primesti un avocat. Aici, puterea de judecata este la politie si la medicul municipalitatii. Nu exista posibilitate de a contesta. Nu exista judecator, nici posibilitate de contestatie, nici avocat.

El descrie conditiile din hotelul de carantina a fi proaste.

– Aici sunt singur si izolat in camera mea, zi dupa zi.

– Situatie disperata

Laila Haugland este sef de sectie la sectia medicala la Helse Førde. Ea afirma, fata de VG, ca ei au intocmit documentatia care demonstreaza ca Hagen este personal de sanatate necesar.

– Dar angajatul insusi trebuie sa faca dovada ca calatoria sa a fost necesara, spune ea.

Ea mai adauga ca inainte nu au avut probleme cu angajati care au fost in calatorie si care au trebuit sa stea in carantina hoteliera.

– Intelegem ca asta este o situatie disperata pentru el. Si nu avem cum sa trecem de autoritatile de la Gardermoen.

Municipalitatea Ullensaker: – Conditii severe

Sylvia Aastad, responsabil pentru hotelurile de carantina din municipalitatea Ullensaker spune, in dialog cu VG, ca nu poate comenta cazuri singulare.

– Dar, la modul general putem spune ca evaluarea a ceea ce este considerata o calatorie necesara se face intr-un forum din care fac parte un reprezentant al municipalitatii, un medic si un reprezentant al politiei. Nu ne indoim de faptul ca Hagen insusi considera calatoria a fi una necesara, dar exista conditii severe pentru exceptarea de la obligativitatea carantinei hoteliere si in acesta caz, evaluarile de specialitate au concluzionat cu faptul ca el nu indeplineste aceste conditii.

sursa: https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/Ln2oep/fullvaksinert-sykepleier-maatte-paa-karantenehotell-foeler-meg-arrestert

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu