Media Sănătate

Autoritatea pentru Controlul Medicamentelor verifica daca exista vreo legatura intre vaccinurile Pfizer si Moderna si cazuri de inflamatie a inimii.

Scris de Daniel Solheim

Autoritatea pentru Controlul Medicamentelor verifica daca exista vreo legatura intre doua tipuri de inflamatii ale inimii si cele doua vaccinuri, Pfizer si Moderna. In total au fost semnalate 18 cazuri in Norvegia.

Autoritatea pentru Controlul Medicamentelor a primit raportari ale unor cazuri in care persoane care au primit vaccinul Moderna sau vaccinul Pfizer, au avut inflamatii la ininima.

In 16 dintre cazuri este vorba de pericardita iar in doua din cazuri este vorba de miocardita.

Directorul de specialitate Steinar Madsen de la Autoritatea pentru Controlul Medicamentelor a informat despre aceste cazuri in dialog cu TV2.

Autoritatea verifica acum daca exista vreo legatura intre intre cele doua vaccinuri si aceste doua stari de boala.

Atat Agentia Europeana a Medicamentelor cat si Agentia pentru Medicamente a SUA investigheaza cazurile care au fost raportate.

ETT ALVORLIG TILFELLE: Ett av de 18 hjertebetennelses-tilfellene som har blitt meldt inn etter koronavaksinasjon, har vært alvorlig, sier fagdirektør Steinar Madsen til TV 2.
Unul din cele 18 cazuri de inflamatii ale inimii raportate in urma vaccinarii corona, a fost grav, spune directorul de specialitate Steinar Madsen Foto: Stian Lysberg
Un caz mai grav

Pericardita este o stare de boala in care sacul fibro-seros care inveleste inima se inflameaza si in urma inflamatiei se acumuleaza lichid. Daca se acumuleaza mult lichid, asta poate duce la scaderea capacitatii inimii de a pompa sangele. Lichidul trebuie indepartat prin interventie chirurgicala.

Miocardita este o inflamatie a muschiului inimii, provocata de virusi, bacterii, toxine sau reactii autoimune. Starea de boala poate sa treaca fara tratament medical, dar poate degenera in insuficienta cardiaca, ceea ce necesita ingrijire medicala conform NHI

Madsen relateaza ca unul din cele 16 cazuri de pericardita a fost mai grav, dar persoana respectiva este pe cale sa se insanatoseasca.

– Cei care au avut aceste doua stari de boala s-au insanatosit sau sunt pe cale sa se insanatoseasca, la momentul in care ne-au fost raportate cazurile. Starile acestea de boala in sine, nu par, din fericire, sa fie grave in vreun fel sau altul, spune el.

El informeaza mai departe ca atat barbati cat si femei, de varste diferite, au avut asemenea stari de boala.

La sfarsitul lui aprilie, Autoritatea pentru Controlul Medicamentelor a informat pentru prima data despre pericardita acuta si ca se verifica o eventuala legatura cu vaccinurile mARN. Pana la acea data fusesera raportate sapte cazuri. De atunci si pana azi au mai fost raportate noua cazuri.

Verifica legatura

Autoritatea pentru Controlul Medicamentelor spune ca in momentul de fata nu stie daca exista o legatura intre vaccinuri si starile de boala.

– Investigam pentru a vedea daca aceste stari de boala apar mai des la persoanele vaccinate decat la cele ne-vaccinate. Cea mai obisnuita cauza pentru aceste stari de boala sunt infectiile virale, spune Madsen.

Autoritatea roaga medicii sa fie atenti la simptome care pot indica cele doua boli. Simptomele pot fi dureri in piept si respiratie greoaie.

Madsen spune ca in cele mai multe cazuri, starile de boala trec de la sine sau cu ajutorul medicamentelor antiinflamatorii.

El nu are cifre concrete despre pacienti care sunt sau au fost internati in spital cu aceste stari de boala, dar spune ca aproape toti au fost in contact cu serviciile specializate de sanatate.

– Cat de obisnuit este sa ai una din aceste doua stari de boala?

– Acestea sunt boli destul de rare, dar pot aparea, printre altele, cand este vorba de o infectie virala spune el.

Investigatii in UE si in SUA

Si agentia americana (CDC) verifica raportarile in legatura cu inflamatii ale inimii. Intr-un comunicat din 17. mai CDC anunta ca verifica „cateva” cazuri in care adolescenti sau adulti tineri s-au imbolnavit cu miocardita si pericardita in urma vaccinarii cu vaccin mARN, relateaza Reuters.

La fel ca Autoritatea norvegiana, CDC informeaza ca starea de boala trece, in cele mai multe cazuri, de la sine. Ei informeaza, de asemena ca cei care s-au imbolnavit in SUA, au avut stari usoare de boala.

CDC nu a gasit mai multe cazuri decat ceea ce este de asteptat in populatie, dar un comitet evalueza daca este necesara informarea la vaccinare, ca ar putea exista o potentiala reactie adversa, relateaza agentia de presa.

Cazurile au afectat mai des barbatii decat femeile, conform CDC, scrie NBC News. Starea pare sa fi aparut in curs de patru zile de la rapel (a doua doza de vaccin).

Si in Israel s-a observat ca inflamatiile inimii au afectat mai des barbatii, conform unui studiu. In acel studiu au fost descoperite 62 de cazuri de miocardita, in mare parte printre barbati intre 18 si 30 de ani.

Studiul mai arata ca 1 din 100.000 a dezvoltat miocardita in urma vaccinarii cu vaccinul Pfizer.

EMA, Agentia Europeana pentru controlul Medicamentelor, a initiat o investigatie la sfarsitul lui aprilie pentru a vedea daca vaccinurile Pfizer si Moderna pot provoa miocardita. Datorita faptului ca Moderna este tot un vaccin mARN, UE va investiga si acest vaccin.

Sursa: TV2

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu