Biroul European pentru prevenirea infectiilor ECDC, estimeaza va tulpna Delta va fi responsabila pentru 90 la sute din toate cazurile noi de infectie pana la sfarsitul lui august.
Biroul european a publicat o evaluare a riscului de diseminare a tulpinei Delta, care a fost descoperita pentru prima data in India (articole despre situatia din India: aici, aici si aici)
Cifre preliminare arata ca tulpina Delta este intre 40 si 60 la suta mai contagioasa decat tulpina Alfa, cea care a fost descoperita in Marea Britanie si care acum domina in Norvegia.
Tulpina Delta este legata si de un risc crescut pentru dezvoltarea formei grave de boala covid-19.
Tulpina Delta a impiedicat deja continuarea procesului de redeschidere a Marii Britanii – iar acum autoritatile portugheze implementeaza masuri severe in Lisabona, datorita tulpinei Delta.
Poate ajunge la nivelul din 2020.
Modelul matematic elaborat de biroul european – calcularea dezvoltarii tulpinilor virale – estimeaza ca tulpina Delta va provoca 70 la suta din toate infectiile corona depistate in Europa pana in luna august.
La sfarsitul lui august, ECDC crede ca varianta Delta va domina per total si va fi responsabila pentru 90 la suta din toate cazurile de corona care vor fi depistate.
- Ce inseamna modelul matematic? Matematicieni calculeaza, in baza datelor la care au acces, acum se va dezvolta pandemia in viitor. Modelarea matematica se foloseste de obicei ca o baza pentru a evalua noi masuri sau relaxari. Situatia nu se dezvolta intocmai modelului matematic, tocmai pentru ca modelarea este utilizata pentru a evita cele mai rele scenarii.
Modelarea matematica arata ca relaxari ale masurilor corona in lunile de vara poate duce la o crestere rapida si insemnata a numarului de cazuri, in toate grupele de varsta, cu un risc crescut de internari si decese.
– Potentialul este de a ajunge la nivelul toamnei 2020, daca nu vor fi implementate masuri suplimentare, coform ECDC.
- Sunt doar vesti proaste despre tulpina delta? Nu.
FHI a informat joi, in dialog cu VG, ca protectia impotriva tulpinei Delta este mai buna decat era anticipat. Daca este vaccinat cu o doza de vaccin Pfizer sau Moderna, poti ajunge la un grad de protectie de pana la 65 la suta, doar dupa o doza.
- Raportul ECDC ia in considerare, de asemenea, si faptul ca inca nu s-au facut suficeinte studii pentru a constata eficacitatea vaccinurilor impotriva tulpinei Delta.
Recomanda carantina
Biroul schiteaza o serie de masuri pentru combaterea variantei Delta a virusului corona. Prima din ele ar fi a asigura vaccinarea completa a celor aflati in grupele de risc pentru a impiedica internarile si decesele.
Biroul recomanda si masuri ne-medicale, adica masuri de preventie, la un nivel care sa impiedice diseminarea virusului. Acest lucru este, in special, important inainte ca parti mai mari din populatie sa fie vaccinate, conform ECDC.
ECDC evidentiaza ca calatoriile in strainatate constituie un risc de infectie. Biroul propune urmatoarele masuri pentru a impiedica infectia legata de calatorii:
- cerinta testului negativ corona inainte de inceperea calatoriei si la sosire
- carantina 5 pana la 7 zile dupa calatorie
- 14 zile de carantina pentru calatorii care nu s-au testat
Biroul subliniaza ca persoanele imunizate (cu ambele doze de vaccin) pot fi scutite de carantina.
– Poate fi problematic
– Exista deja tari care se apropie de un procentaj de 100 % al cazurilor provocate de aceasta tulpina, de exemplu Portugalia si Marea Britanie, spune managerul adjunct al Directiei de Sanatate, Espen Rostrup Nakstad, in dialog cu VG, despre tulpina Delta.
– In Norvegia, procentajul este de trei la suta, pana in prezent, dar se poate modifica si nu este imposibil ca sa avem o majoritate a cazurilor de infectie provocate de tulpina Delta la sfarsitul verii, spune Nakstad.
– Poate fi problematic, motivul pentru care exista ingrijorare este ca a fost observata o crestere a numarului de internari in Marea Britanie, datorate infectarii cu aceasta tulpina, spune Nakstad si subliniaza ca conexiunea numarului de cazuri cu gradul de vaccinare este importanta.
– Temerea celor de la ECDC este ca poate fi o diseminare masiva intre persoanele nevaccinate si ca asta poate da un nou val de internari in unele tari, spune Nakstad.
Nakstad evidentiaza ca modul in care se va dezvolta situatia va fi decisiv atat pentru Norvegia cat si pentru Europa, in ce priveste diseminarea tulpinei Delta.
– Daca avem noroc, vor fi multi vaccinati iar virusul va avea probleme sa se disemineze, in asa fel incat aproape ca nu vom avea diseminare virala in Norvegia, spune el si mai adauga:
– Nimeni nu stie asta cu siguranta pana ce nu ajungem in toamna, cand toate persoanele mature vor fi primit oferta de a se vaccina in Europa, si vom putea face o evaluare a situatiei atunci.
sursa: VG.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator