Milioane de europeni refuza, in continuare, sa se vaccineze. Situatia poate fi caracterizata drept o bomba cu ceas care poate afecta si Norvegia.
Gradul de vaccinare a ajuns acum la 80-90 % in mai multe tari europene. Accesul la vaccin este foarte b un iar cei mai multi cetateni participa la acest efort colectiv pentru a putea pune capat acestei pandemii distrugatoare.
Dar nu toate tarile au avut de-a face cu o populatie dornica sa colaboreze. In Bulgaria si in Romania, autoritatile se confrunta in continuare cu o puternica rezistenta in ce priveste vaccinarea.

– Este un grad inalt de neincredere, si asta este valabil atat pentru Bulgaria cat si pentru Romania. Chiar si in mediul medical, medici si asistenti medicali ezita sa se vaccineze. Deci nu e o surpriza ca societatea ca intreg face la fel, spune sociologul bulgar Ivan Krastev in dialog cu CNN. Krastev este si membru in bordul ECFR (European Council of Foreign Relations).
O profunda neincredere si teorii conspirationiste?
In acelasi timp, nu este lipsa de vaccinuri. Cu toate acestea doar 33 la suta din populatia Romaniei si 22 la suta din populatia Bulgariei s-a vaccinat.
Cauza principala pentru care atat de multi refuza vaccinarea se datoreaza unei profunde neincrederi in autoritatile statului. In plus exista o abundenta a teoriilor conspirationiste si a stirilor false pe care multi le iau in serios.
Ambele tari au, pe deasupra, populatii numeroase de rromi, iar acestia sunt printre cei mai putin vaccinati. Asta se poate datora, in parte, si modului in care acestia sunt tratati.
Dezvaluiri legate de coruptie in guvernul bulgar a declansat o serie de proteste ample anul trecut. Protestatarii au fost intampinati cu brutalitate ceea ce este posibil sa fi accentuat diviziunea dintre popor si autoritati.
– Te costa bani ca sa vii la sectia de vaccinare
Conform directorului pentru programul Rroma de la Open Society Institute in Sofia, Dimitar Dimitrov, mai exista o provocare data de faptul ca oamenii trebuie sa calatoreasca mult pentru a se vaccina, lucru pentru care nu toti sunt dispusi sa-l faca.
– Daca trebuie sa iei autobuzul sau trenul si sa calatoresti 100 de kilometri pentru a ajunge la spital, iar dupa aceea sa astepti la rand, iti ia timp si bani. Vaccinarea in sine este gratuita , dar ca sa ajungi la sectia de vaccinare te costa, spune Dimitrov in dialog cu CNN.
In cadrul UE exista o demarcatie clara intre est si vest, acolo unde fosta cortina de fier ridicase un zid invizibil. Din cele 27 de tari membre ale UE, cele mai multe tari cu procentaj scazut de vaccinare se afla in Europa de Est.
Ulterior s-a demonstrat ca tarile care au fost afectate de primul val de infectii au avut un succes mai mare cu vaccinarea decat tarile care au fost afectate abia cand valul al doilea s-a napustit asupra Europei.

– In multe tari exista o indelunga traditie de a opune rezistenta impotriva statului
S-a vazut, de asemenea, ca si istoria joaca un rol decisiv. Neincrederea in randul populatiei s-a dovedit a fi mai mare in natiunile europene care au trait comunismul indeaproape.
– Oamenii care aveau experienta de fi mintiti de catre guvernele lor aveau probleme sa se increada in autoritati, chiar si la mai multi ani dupa revolutie. Cu cat mai mult au trait oamenii sub comunism, cu atat mai mare neincrederea, explica Anna Nicinska, profesor asistent la Colegiul de Comert din cadrul Universitatii din Varsovia.
Ea arata ca oamenii care au fost expusi la comunismul sovietic sunt mai putin increzatori in alti oameni, guvern si chiar si autoritatile de sanatate.
– In multe tari exista o traditie indelunga de a opune rezistenta impotriva statului, astfel oamenii doreau sa gaseasca o modalitate de a evita vaccinarea fortata, adauga ea in dialog cu CNN.
Cel mai mic grad de vaccinare printre europenii din est
Intr-un nou studiu realizat de FHI a fost cartografiat gradul de vaccinare in randurile personalului sanitar. In acest studiu, cercetatorii au clasificat informatii detaliate dupa categoriile de profesii, loc de munca si tara in care s-au nascut.
Studiul arata ca personalul sanitar nascut in Rusia, Serbia, Lituania, Romania, Polonia, Eritrea si Somalia au cel mai mic grad de vaccinare comparat cu ceilalti angajati din sistemul sanitar cu un grad de vaccinare intre 70 si 80 la suta.
Organizatia Mondiala a Sanatatii vede cu pesimism capacitatea vaccinului de a duce pandemia la un final. Cauza este ca noi variante pot distruge targetul imunitatii de turma.
Aproape 5 milioane de europeni au decedat din cauza Covid-19
OMS a spus anterior ca pandemia se va sfarsi cand minimum 70 % din populatie va fi vaccinata. In 10 septembrie liderul european al OMS Hans Kluge a recunoscut ca situatia s-a schimbat datorita noilor variante ale virusului, precum varianta Delta.
– Eu cred ca asta ne duce la punctul in care scopul vaccinarii este in primul rand de a impiedica dezvoltarea formelor grave de boala si a decesului. Daca evaluam in acest fel, covid-19 va continua sa faca mutatii si sa fie cu noi, la fel ca influenza, a spus Kluge.
Populatia din Estul Europei este printre cele mai afectate de pandemie si cu cele mai multe decese raportate la numarul de locuitori. Ungaria, Cehia, Bosnia, Macedonia de Nord, Bulgaria, Muntenegru si Slovacia sunt printre tarile cu cele mai mari numere de persoane infectate si decese in raport cu numarul de locuitori, conform Worldometers.


Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator