Media Sănătate

Carantina de intrare si regulile la sosirea in Norvegia

Scris de Daniel Solheim
ATENTIE! A NU SE CONFUNDA ACESTE REGLEMENTARI CU RESTRICTIILE DE INTRARE (Vezi articolele anterioare)

Guvernul recomanda evitarea tuturor calatoriilor care nu sunt strict necesarea in strainatate.

Toti cei care vin in Norvegia, din strainatate, cu exceptia tarilor/zonelor verzi din Europa, vor sta in carantina, dar exista unele exceptii.

Carantina de intrare la sosirea in Norvegia

Toti cei care intra in Norvegia, din strainatate, cu exceptia tarilo/regiunilor verzi din Nord/Europa, cu diseminare virala suficient de scazuta (tari/regiuni verzi – vezi harta de mai jos), vor sta in carantina de intrare, in cazul in care nu se incadreaza la reglementarile exceptiilor prevazute in regulamentul covid-19.

Carantina de intrare dureaza 10 zile.

Persoanele imunizate (cu ambele doze de vaccin) si cele care au avut covid-19 in ultimele sase luni sunt exceptate de la carantina de intrare.

Persoanele protejate, care au primit prima doza de vaccin in urma cu intre 3 si 15 saptamani si copii sub 18 ani, trebuie sa stea in carantina de intrare, dar pot incheia carantina in cazul in care testeaza negativ, cel mai devreme dupa trei zile de la sosirea in Norvegia.

Deocamdata, doar prezentarea certificatului corona norvegian, danez sau suedez, care au cod QR si care poate fi verificat de catre autoritatile norvegiene, este o metoda considerata a fi sigura si verificabila pentru a face dovada vaccinarii sau a trecerii prin boala.

Verifica aici certificatul verde corona (helsenorge.no)

Alte persoane in carantina de intrare se vor testa cu test PCR la sapte zile dupa intrare. In cazul in care rezultatul testului PCR (nu test rapid) este negativ, pot iesi din carantina.

Persoanele care vor sta in carantina dupa intrarea in Norvegi, vor sta in carantina hoteliera primele trei zile, dar exista mai multe exceptii:

  • Persoanele imunizate (cu ambele doze) protejate (cu o doza de vaccin primita in urma cu intre 3 si 12 saptamani) si copii sub 18 ani, nu trebuie sa stea in carantina hoteliera
  • Calatorii din tari din afara spatiului SEE/Schengen/Marea Britanie vor sta in carantina hoteliera pana la test negativ efectuat cel mai devreme dupa trei zile de la sosire. Restul carantinei poate fi efectuat la domiciliu sau in alt loc corespunzator.
  • Calatorii din tari care se afla in spatiul SEE/Schengen/Marea Britanie, care au 500 sau mai multe cazuri de infectie la 100.000 de locuitori in ultimele doua saptamani, sau unde considerentele legate de masurile de preventie a infectiilor impun acest lucru, vor sta in carantina hoteliera 3 zile.

Au fost impuse cerinte speciale fata de locatia unde se face carantina atunci cand regimul de carantina nu este efectuat la hotelul de carantina.

Verifica aici ce este valabil pentru tinein ce priveste carantina, cand vii in Norvegia (in engleza)

Harta tarilor/regiunilor verzi si rosii din Europa
Harta actualizata in 21.06.2021 – urmatoarea actualizare in 28.06.2021, orele 00.00.

verde: nu trebuie sa stai in carantina la intrarea in Norvegia,
rosu: trebuie sa stai in carantina la intrarea in Norvegia (domiciliu),
rosu inchis si zone hasurate: trebuie sa stai in carantina hoteliera la inrarea in Norvegia,
gri: Norvegia nu este evaluata
galben: categoria nu este utilizata in acest moment.

Harta tarilor/regiunilor din Europa care sunt cuprinse de reglementarile de carantina la intrarea in Norvegia cu incepere de la 21. iunie 2021 (harta va fi actualizata in fiecare saptamana, in noaptea spre luni, orele 00.00)

In cazul in care vii in Norvegia dintr-o zona „verde”, nu vei sta in carantina, iar daca vii dintr-o tara „rosie” trebuie sa stai in carantina 10 zile (cu unele exceptii).

Daca vii dintr-o tara „rosu inchis” sau „hasurata” trebuie sa stai in carantina hoteliera 10 zile.

In cazul in care vii in Norvegia printr-o zona fara obligativitatea carantinei, timpul de carantina se prescurteaza cu echivalentul timpului petrecut de tine in zona libera de carantina.

Reguli de intrare si cerinte care se impun la intrarea in Norvegia

In momentul de fata pot intra in Norvegia doar cetateni norvegieni si straini care locuiesc in Norvegia, cu unele exceptii. Straini care locuiesc in tari/zone care nu impun carantina („tari/regiuni verzi) pot intra in Norvegia.

Din data de 19. iunie a fost deschisa poisitilitatea intrarii strainilor domicilitati in spatiul SEE sau Marea Britanie, care au o relatie apropiata (copii, parinti, bunici) cu o persoana domiciliata in Norvegia.

Iubiti/iubite pot intra in Norvegia cu conditia ca sa primeasca un consimtamnat prealabil prin depunerea unei cereri care Directia pentru migranti (UDI).

Vezi aici cine poate intra in Norvegia in momentul de fata. (helsenorge.no – in norvegiana)

Testarea, inregistrarea calatoriei (pe www.entrynorway.no), carantina si eventual carantina hoteliera sunt in continuare masuri obligatorii pentru cei mai multi dintre cei care pot sa intre in Norvegia, dar exista cateva exceptii (vezi tabelul de mai jos).

Regulile generale la intrarea in Norvegia din tari/zone rosii:
Cine?Cerinte la intrare?Carantina sau nu?
– Persoane imunizate*
– Persoane care au avut covid19*
fara cerinte de inregistare
sau testare la intrare in No.
fara carantina
– 3-15 saptamani dupa prima doza de vaccin*
– Copii sub 18 ani
-inregistrare inainte de intrare pentru cei peste 16 ani
test inainte de si la intrare in Norvegia (reguli speciale pentru copii sub 12 ani)
carantina la domiciliu, pot iesi din carantina dupa test negativ PCR dupa trei zile.
Alti calatori peste 18 aniInregistare inainte de intrare in Norvegia
Test inainte de intrare (24 de ore) si la intrare in Norvegia
Carantina hoteliera primele 3 zile, cu unele exceptii.
Carantina la domiciliu pana la test negativ PCR dupa 7 zile.
* impune certificat corona valid. Deocamdata doar certificatele corona norvegian, danez si suedez, cu cod QR, care poate fi verificat de autoritatile norvegiene, sunt considerate a fi o documentatie sigura si verificabila a vaccinarii sau a bolii covid-19 parcurse.

Verifica aici certificatul verde corona (helsenorge.no)

Verfica aici reglementarile si restrictiile cu privire la intrarea in Norvegia (UDI.no)

Obligatia inregistrarii inainte de intrarea in Norvegia (www.entrynorway.no)

Tu ai obligatia sa te inregistrezi inainte de a intra in Norvegia. Toti cei care traverseaza granita Norvegiei, chiar si cei care vin din „tari/zone verzi”, trebuie sa completeze fisa electronica de inregistrare inainte de a intra in tara.

Persoanele imunizate si cele care au avut covid-19 in ultimele sase saptamani (cu certificat corona norvegian) sunt excetpate de la aceasta cerinta.

Aici poti face inregistrarea: www.entrynorway.no

Obligatia testului negativ inainte de intrarea in Norvegia.

Persoanele care vin in Norvegia din zone care impun carantina trebuie sa prezinte certificat de test negativ covid-19 (conform reg. covid-19, art. 4a).

Metoda de testare recunoscuta este PCR (asta inseamna PCR sau alte teste de amplificare a nucleinei) sau test rapid antigen.

Testul trebuie sa fie facut in ultimele 24 de ore inainte de intrarea in Norvegia.

Pentru persoane care calatoresc cu avionul, este valabil termenul de 24 de ore inainte de ora zborului a primei calatorii (cand calatoria spre Norvegia este cu escala).

Certificatul trebuie sa fie in norvegiana, suedeza, daneza, engleza, franceza sau germana.

Persoanele care nu pot prezenta un astfel de certificat de testare pot fi refuzate la intrare.

Cerinta este valabila si pentru cetatenii norvegieni si persoanele domiciliate in Norvegia atata vreme cata nu a fost testarea si procurarea certificatului de testare nu a prezenta un efort imposibil sau disproportionat.

Cerinta testului negativ nu este valabila pentru persoanele care, prin metoda de laborator omologata, pot face dovada ca au parcurs boala covid-19 in ultimele sase luni sau ca sunt imunizatae (cu ajutorul certificatului corona).

Cerinta nu este valabile nici pentru unele grupe de persoane prevazute in art. 4a, c-r, chiar daca si acestora le este recomandata testarea inainte de a intra in Norvegia.

Testul la intrare in Norvegia

Toti cei care intra in Norvegia sunt obligati sa se testeze la punctul de frontiera pe unde intra.

Exista unele exceptii de la aceasta cerinta, printre altele, pentru persoanele imunizate si cele care au parcurs boala covid-19 in ultimele sase luni (conf. reg. covid-19 art 4d)..

Testul va fi un test rapid antigen. Doar ca exceptie va fi folosit testul PCR.

Persaoanele testate cu altceva decat test antigen, vor astepta la statia de testarea pana vor primi raspunsul testului , in masura in care acest lucru este posibil la locatia unde au fost testati.

La un rezultat pozitiv al testului antigen rapid, cei care au fost in afara spatiului SEE/Schengen sau Marea Britanie in ultimele 10 zile, vor face un test PCR la fata locului, la punctul de frontiera.

Alte persoane care primesc rezultat pozitiv alt testului rapid antigen, vor putea face un test PCR in curs de o zi dupa sosire.

Lista punctelor de trecere deschise cu si fara statii de testare (Directia de sanatate)

Carantina hoteliera

Regula generala este ca persoanele care calatoresc spre Norvegia (si cele care locuiesc in Norvegia, sunt obligate sa efectueze regimul de carantina in carantina hoteliera.

Minorii (sub 18 ani) si persoanele protejate impotriva covid-19 (imunizate, 3-15 saptamani de la prima doza sau cele care au parcurs boala covid.19 in ultimele sase luni) sunt exceptate de la carantina hoteliera si pot efectua regimul de carantina la domiciliu sau alt loc potrivit.

Deocamdata doar certificatele corona norvegiene, suedeze si daneze, care au cod QR pot fi verificate de autoritatile norvegiene si considerate a fi o documentatie sigura si verificabila a vaccinarii sau a parcurgerii bolii.

Incepand din 19. iunie, calatorii din tari ale spatiului SEE si Schengen, cu mai putin de 500 de cazuri la 100.000 de locuitori in ultimele doua saptamani, sunt exceptati de la cerinta carantinei hoteliere.

Calatorii din tari din afara spatiului SEE/Schengen si Marea Britanie, vor sta initial in carantina hoteliera paqna la rezultat negativ al testului efectuat, cel mai devreme, dupa trei zile. Restul carantinei poate fi efectuat la domiciliu sau in loc potrivit.

Calatori din Spatiul SEE/Schengen sau Marea Britanie, unde sunt 500 sau mai mai mult de cazuri la 100.000 de locuitori in ultimele doua saptamani, sau unde intra in vigoare considerente speciale cu privire la prevenirea infectiilor, vor sta in carantina hoteliera 3 zile.

Tari/zone din Spatiul SEE/Schengen/Marea Britanie care impun carantina hoteliera de 3 zile cu incepere din 21. iunie:

TaraRegiune (daca este gol = toata tara)
Marea Britanie
Sursa: FHI.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu