Ieri a fost anuntat faptul ca Romania a intrat in scenariul verde. Ce inseamna de fapt acest lucru in contextul restrictiilor de intrare in Norvegia (intrarea in Norvegia si regimul de carantina hoteliera)?

Rata de incidenta de ieri, care a fost calculata in Romania, este acum la „sub 1,5 imbolnaviri la mia de locuitori”.
Ce inseamna aceasta cifra?
Matematic inseamna 15 imbolnaviri (sau teste confirmate pozitiv) la 10.000 de locuitori, sau 150 de imbolnaviri la 100.000 de locuitori.
FHI (Institutul de Sanatate Publica din Norvegia) opereaza in datele sale statistice cu numar de cazuri pozitive confirmate / 100.000 de locuitori.
Acestea sunt criteriile FHI pentru ca o alta tara sa treaca de la „rosu” la „galben”:
- sub 25 de cazuri pozitive confirmate la 100.000 de locuitori in ultimele doua saptamani (Romania are 150 de cazuri la 100.000 de locuitori de ieri)
- sub 4 % rezultate pozitive la teste covid in medie in ultimele doua saptamani.
Deci, asta inseamna ca, desi autoritatile romane afirma ca au intrat in „scenariul verde”, asta nu inseamna ca, la nivel european, Romania a devenit o tara verde.
Iata aici harta Europei asa cum se prezinta in functie de numar de cazuri pozitive la 100.000 de locuitori, in momentul de fata:

Tot in lumina datelor furnizate de FHI, Romania nu este asteptata sa intre intre tarile galbene nici in urmatoarele doua saptamani. Mai jos tabelul tarilor cu recomandarile de calatorie si implicit obligativitatea carantinei la intrare in Norvegia:


Iar aici aveti cele doua criterii care trebuiesc indeplinite pentru a intra in randul tarilor „galbene”
- Cazuri de pozitive inregistrate in ultimele 14 zile


Romania se afla la 142,5 cazuri confirmate la 100.000 de locuitori (limita este de 25) in ultimele 14 zile
2. sub 4 % teste pozitive in medie, in ultimele 14 zile


La acest criteriu Romania se afla la 7,4 % teste pozitive in medie, in ultimele 14 zile (limita este de 4 %).
Concluzia este ca, in ciuda vestii imbucuratoare ca Romania a intrat in scenariul verde, in ce priveste rata de incidenta a infectiilor, acest lucru va trebui sa fie confirmat de-a lungul urmatoarelor 14 zile.
Cu alte cuvinte, situatia va trebui sa se imbunatateasca considerabil in timp pentru ca cei doi factori sa ajunga sa indeplineasca criteriile pentru a trece de la „tara rosie” la „tara galbena”.
surse: stirileprotv.ro si https://www.vg.no/spesial/corona/reise/

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator