Media

Cele patru tari nordice dau recomandari diferite pentru vaccinul Moderna

Scris de Daniel Solheim

In ciuda faptului ca au la dispozite aceleasi date, Norvegia, Suedia, Danemarca si Finalanda au recomandari diferite in legatura cu utilizarea vaccinului Moderna in acest moment.

Institutele de sanatate publica ale celor patru tari s-au unit pentru a verifica prevalenta inflamatiilor membranei din jurul inimii si a inflamatiilor muschiului inimiii in urma vaccinarii cu serurile produse de Pfizer si Moderna.

In special barbatii tineri sunt expusi la inflamatii ale muschiului inimii in urma inocularii cu vaccinul Moderna, arata rezultatele preliminare. Dar cele patru institute de sanatate subliniaza faptul ca aceste reactii adverse sunt foarte rare.

In baza acestui fapt, cele patru tari au ajuns la patru concluzii diferite in ce priveste utilizarea vaccinului Moderna in acest moment:

  • DANEMARCA: Va continua vaccinarea copiilor si tinerilor sub 18 ani cu Pfizer. In rest nu este nici o modificare cu privire la recomandarea pentru vaccinarea persoanelor sub 30 de ani.

Datele preliminare cu privire la vaccinurile Pfizer si Moderna au fost trimise si birolui european pentru medicamente (EMA). Acolo, datele vor fi comparate, inainte de a se trage o cloncluzie cu privire la diferentele de risc pentru inflamatiile muschiului inimii.


Pericardita si miocardita

Miocardita este definita ca o inflamatie a musculaturii inimii, care poate fi provocata de virus, substante toxice, bacterii sau reactii autoimune. Cele mai multe cazuri au o dezvolotare a bolii cu insanatosire si nu necesita altfel de tratament decat calmante sau anti-inflamante, dar in unele cazuri rare, miocardita poate avea o dezvoltare grava a bolii cu o functie redusa a inimii si insuficienta cardiaca.

Pericardita este o inflamatie a sacului inimii, menbrana care inconjoara inima. Cele mai obisnuite cauze pentru pericardita sunt infectiile virale iar boala are de obicei prognoze bune. La nevoie, pericardita se trateaza cu calmante sau medicamente anti-inflamante.

Simptomele obisnuite ale miocarditei si pericarditei sunt: dureri in piept, respiratie greoaie, puls accelerat sau neregulat. Toti cei care prezinta dureri in piept, respiratie greoaie sau puls accelerat sau neregulat trebuie sa contacteze un medic, indiferent daca sunt vaccinati sau nu.

Pana la data de 5. octombrie 2021, Autoritatea pentru controlul Medicamentelor din Norvegia au primit 173 de raportari cu privire la pericardita in urma vaccinarii si 95 de raportari cu privire la miocardita in urma vaccinarii – deci, in total, 268 de cazuri de inflamatii ale muculaturii cardiace, in urma vaccinarii cu Pfizer sau Moderna.

Persoane in toate categoriile de varsta au fost afectate, darcei mai multi au fost barbati cu varste sub 30 de ani. Daca cineva are aceasta conditie de sanatate in urma primei doze de vaccin, FHI a apreciat ca persoana respectiva sa nu ia rapelul, daca nu exista o apreciere individuala care sa indice altceva, ca un principiu de preventie in loc de tratament (sursa Norsk Helseinformatikk (NHI.no) si Autoritatea pentru Controlul Medicamentelor – Legemiddelverket)


Astfel explica FHI aceste diferente

Suedia a mers cel mai departe in ce priveste oprirea vaccinarii cu Moderna, astfel incat si femeile cu varste sub 30 de ani, nu vor mai primi acest vaccin.

Cea mai obisnuita cauza a inflamatiilor musculaturii cardiace sunt infectiile virale – ca de exemplu covid-19. Aceste inflamatii afecteaza mai multi barbati decat femei si mai multi tineri decat persoane varstnice.

Conform directorului pentru preventia bolilor infectioase al FHI, Geir Bukholm, nu exista nimic care sa indice ca femeile cu varste intre 18 si 30 de ani ar avea un risc mai mare de inflamatii ale musculaturii inimii – nici in Suedia.

– Prevalenta la femeile vaccinate este mica. Suedia a exprimat faptul ca evaluarea lor nu este de specialitate, ci doar practica din punct de vedere al distributiei vaccinurilor. Cand Suedia alege sa opreasca vaccinarea pentru aceasta categorie de varsta, o face pentru ambele sexe.

Director la FHI, Geir Bukholm

La polul opus, Danemarca se deosebeste de celelalte tari, prin a nu lua masuri atat de drastice: danezii nu au vreo recomandare pentru barbatii in categoria de varsta 18 – 30 de ani, de a alege Pfizer in loc de Moderna, asa cum a procedat Norvegia.

La intrebarea de ce FHI vine cu aceasta recomandare, dar nu oprese vaccinul pentru grupe de varsta peste 30 de ani, asa cum au procedat Suedia si Finlanda, Bukholm raspunde:

– Pentr ca ne gandim ca este important ca oamenii sa aiba posibilitatea de a alege. Prevalenta acestor reactii adverse nu este mare. Moderna este un vaccin bun, dar vedem o diferenta substantiala intre Pfizer si Moderna, in ce priveste riscul miocarditei la unele grupe de varsta tinere. In acelasi timp., Moderna ofera probabil o mai buna protectie impotriva virusului, spune Bukholm.

  • Cui se poate datora aceasta diferenta?

Atat Pfizer, cat si Moderna, sunt vaccinuri mARN. Dar, pentru ca vaccinul Moderna are un efect ceva mai mare, prin care provoaca un raspuns mai puternic al sistemului imunitar, si reactiile adverse pot fi mai puternice. Date noi de monitorizare din tarile nordice demonstreaza ca ar fi vorba si de inflamatii ale musculaturii inimii.

Cercetatorul Petter Hovi de la Institutul Finlandez de Sanatate si Bunastare explica faptul ca datele din Finlanda arata urmatoarele:

  • Mai putin de 5 cazuri de miocardita inregistrate la 49.000 de doze de rapel inoculate cu Moderna in grupa de varsta barbati 12 – 39 de ani
  • 6 cazuri de miocardita la 381.000 de doze de rapel inoculate la barbati in aceeasi grupa de varsta.
  • Nici o crestere significanta a miocarditei la femei in aceeasi grupa de varsta.
Au discutat datele in aceasta saptamana

Suedia a fost prima tara care a anuntat miercuri ca va opri vaccinarea cu Moderna pentru toate persoanele cu varste sub 30 de ani. Celelalte tari nordice si-au anuntat evaluarile la scurta vreme dupa aceea.

FHI precizeaza ca toate tarile nordice planuiau sa isi faca evaluarile aproape concomitent, dar au unele diferente in ce priveste masurile, in baza situatiei incidentei cazurilor de infectare, a acoperirii cu vaccin si a caror vaccinuri au fost utilizate. El spune ca situatia nu este de asa natura incat doar Suedia ar fi descoperit ceva in datele de vaccinare si astfel ar fi declansat alarma.

– Este o colaborare planificata intre tarile nordice pentru a monitoriza efectele si reactiile adverse in urma vaccinarii, spune Bukholm.

Bukholm spune ca, in aceasta saptamana, tarile nordice au avut o discutie in legatura cu datele pentru Pfizer si Moderna in legatura cu coroborarea datelor. Acolo a aparut o diferenta substantiala in ce priveste frecventa acestor reactii adverse ale inimii.

– Cand analizam datele norvegiene nu putem concluziona ca ar exista vreo diferenta clare. Nici Suedia, Finlanda sau Danemarca nu pot face asta. Cand coroboram datele se poate observa ca ar exista o diferenta – dar nu nu am finalizat inca analiza datelor.

sursa vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu