Media Știri

Comisia guvernamentala recomanda scoaterea vaccinelor AstraZeneca si Johnson & Johnson din programul de vaccinare

Scris de Daniel Solheim

Cazurile de reactii adverse grave fac ca expertii din comisia guvernamentala sa se pronunte pentru scoaterea acestor vaccinuri din programul national de vaccinare – in acelasi timp, comisia recomanda ca aceste vaccinuri sa fie accesibile pentru cei care doresc se se vaccineze, in afara programului de vaccinare.

– Noi nu recomandam ca vaccinurile (AstraZeneca si Johnson@Johnson) sa fie utilizate in programul national de vaccinare, datorita reactiilor adverse grave care au existat.

Aceasta afirmatie a fost facuta de Lars Vorland, cel care a condus comisia de experti care, la solicitarea guvernului, a efectuat o analiza cuprinzatoare in legatura cu faptul daca Norvegia sa continue sa utilizeze vaccinurile furnizate de AstraZeneca si Johnson&Johnson sau nu.

In 15. aprilie, ministrul sanatatii, Bent Høie, a anuntat ca Norvegia continua perioada de intrerupere a administrarii vaccinurilor furnizate de AstraZeneca, perioada care deja dura de o luna. Si vaccinarea cu vaccinul Johnson & Johnson, care inca nu a fost utilizat in Norvegia, a fost pusa in asteptare.

Motivul pentru aceste decizii au fost reactiile adverse grave printre persoanele vaccinate. Alternativele au fost ori de a renunta pe deplin la cele doua vaccinuri, ori de a le face accesibile pentru cei care, de buna voie, doresc sa le ia.

Dezacord in cadrul comisiei in ce priveste criteriile pentru vaccinarea voluntara

Comisia de experti a avut insa divergente in ce priveste chestiunea legata de acordarea vaccinului persoanelor care voluntar doresc sa se vaccineze cu el, spune Lars Vorland.

Comisia recomanda ca vaccinurile sa fie facute accesibile in afara programului de vaccinare, dar are pareri diferite in legatura cu criteriile care vor fi puse la baza unei asemenea utilizari.

– Poti spune mai mult in legatura cu modul in care comisia s-a impartit in chestiunea voluntariatului?

– Nu pot sa spun ca pozitia membrilor a fost legata de profesia lor. Cei care au avut o parere de principiu au luat o pozitie ca persoane indidividuale, ca ei considera ca individul poate face alegeri libere intr-un alt fel decat ceea ce a fost parerea majoritatii, spune Vorland.

– Cine ar putea, intr-un asemenea caz, sa primeasca vaccinul? Trebuie sa se ia in considerare nevoile medicale, de exemplu, sau este vorba mai mult de libertatea de miscare?

– Argumentatia a fost mai mult legata de ultimul aspect – dar asta in anumite cazuri, in care, de exemplu, exista o necesitate acuta de a vizita un mebru de familie de urgenta.

Guvernul va evalua investigatia comisiei de experti impreuna cu evaluarea efectuata de FHI, inainte de a lua o decizie in ce priveste utilizarea celor doua vaccinuri care, in Norvegia, au fost temporar scoase din programul de vaccinare, spune ministrul sanatatii, Bent Høie.

El nu doreste sa aprofundeze mai indeaproape momentul la care guvernul isi va prezenta concluzia.

Mai multe aspecte problematice in cazul utilizarii vaccinului in afara programului

Anterior FHI a recomandat scoaterea definitiva a vaccinului AstraZeneca din programul de vaccinare. Luni, 10 mai, FHI a recomandat si scoaterea vaccinului produs de Janssen (Johnson & Johnson) din programul de vaccinare norvegian, data fiind situatia in care se afla Norvegia acum in ce priveste rata de incidenta a infectiilor.

FHI considera ca in cazul in care nu mai este recomandata mentinerea vaccinului Janssen in programul de vaccinare, atunci nu va fi de actualitate oferta pentru uzul voluntar. Institutul evidentiaza, printre altele, faptu ca o asemenea masua ar avea multe aspecte problematice de natura practica, etica si juridica.

De exemplu, ar putea duce la un mai mare pericol ca esantioane de vaccin sa devina neutilizabile in cazul in care mai multe tipuri de vaccin sunt oferite in acelasi timp si, in acelasi timp sa se asigure ca acele doze de vaccin care sunt extrase din flacon sa fie si administrate.

FHI propune ca vaccinul Janssen sa ramana ca vaccin de rezerva

Institutul de sanatate publica (FHI) propune insa ca guvernul sa ia in considerare ca dozele de vaccin livrate pana acum, impreuna cu cele care vor fi livrate in viitorul apropiat, sa fie folosite pentru depozitare in caz de urgent, pentru cazul in care pot aparea probleme de livrare a vaccinurilor mARN (produse de Pfizer si Moderna) sau in cazul unei cresteri bruste a situatiei diseminarii virale.

In recomandarea sa, FHI evidentiaza faptul ca reactiile adverse grave pot fi tratate, dar ca se impune o identificare devreme a acestor cazuri.

– Chiar si cu indrumari pentru tratament, este un stare foarte grava care se dezvolta foarte rapid cu un risc mare pentru un sfarsit fatal, au mentionat specialistii de la FHI.

Starea (reactiile adverse grave cu trombi) poate fi greu de descoperit devreme dupa declansarea ei iar tratamenul impune un grad major de experienta si cunostinte in materie.

sursa:

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/419gQe/ekspertutvalget-anbefaler-aa-ikke-bruke-astrazeneca-og-johnson-johnson-vaksinene

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu