Media Știri

Comunicat de presa – Guvern in legatura cu procesul de redeschidere a societatii norvegiene

Scris de Daniel Solheim

Comunicat de presa | Data: 18.06.2021 | Nr. 80/21

Guvernul continua redeschiderea societatii si trece la etapa a treia a planului de redeschidere.

De acum va fi posibila primirea in vizita a mai multor persoane, mai multi participanti la manifestari si o necesitate mai mica pentru birou la domiciliu.

Copiii si tinerii v or putea participa la manifestari sportive si culturale interregionale fara a mai avea conditia pastrarii distantei de 1 metru.

Noile recomandari intra in vigoare imedia, in timp ce modificarile reglementarilor vor intra in vigoare din ziua de duminica, 20. iunie, orele 12.00

– Cifrele de diseminare scad, numarul de pacienti internati in spitale scade iar aproximativ jumatate din populatia peste 18 ani a primit cel putin o doza de vaccin. Norvegia se afla in schema si suntem gata sa trecem la etapa a treia din planul de redeschidere a societatii, spune prim-ministrul Erna Solberg.

Decizia de a trece la a treia etapa este bazata pe recomandarile FHI si ale Directiei de Sanatate. Va fi in continuare necesara combaterea focarelor de infectie locale, cu ajutorul reglementarilor locale.

– Va trebui sa fim atenti. In continuare, sitatia pandemiei este imprevizibila in multe parti ale lumii si exista o nesiguranta legata de variantele mutante. De aceea vom ramane la un gra ridicat de alerta si restrictii la intrarea in Norvegia. Redeschiderea societatii Norvegiene este dependenta de faptul ca vom avea o deschidere mai lenta a granitelor, subliniaza Solberg.

Scoli si gradinite

– De-a lungul pandemiei am prioritat copiii si tinerii. Si in aceasta etapa a planului de redeschidere, copiii si tinerii vor avea masuri de preventie mai putin severe decat adultii, spune ministrul educatiei si integrarii Guri Melby.

In continuare, autoritatile locale vor fi cele care decid care este nivelu de masuri aplicat scolilor si gradinitelor.

– Scolile si gradinitele vor face planuri pentru nivelul verde dupa vacanta, cu exceptia faptului atunci cand situatia locala a diseminarii virale indica altfel. Eu am o mare incredintare ca cele mai multe scoli si gradinite vor incepe din nou, la toamna, cu nivel verde si conditii mai normale. De asemenea, si universitatile, facultatile si scolile de specialitate pot face planuri pentru prezenta fizica la cursuri de la inceputul semestrului, spune Melby

– Deschidem posibilitatea pentru participarea interregionala, deci a competitiilor si campionatelor care aduna copii din diferite parti ale tarii. Dar, retineti ca, atat parintii cati si copiii si fratiorii lor mai mici se numara la limitarea numarului in ce priveste participarea la manifestari in care copii si tineri sub 20 de ani sunt participanti, a spus ministrul educatie si integrarii.

Posibillitati pentru tabere

Multi copii si tineri incep azi vacanta de vara.

– Eu cred ca atat copiii cat si maturii se intreaba cum va fi situatia taberelor de vacanta in acest an. Eu sunt bucuros pentru ca anul acesta va fi posibila organizarea taberelor de vara, taberelor de activitati si a altor activitati de timp liber. Asta inseamna ca atmosfera de tabara si aminitirile pentru restul vietii vor fi posibile pentru copii si tineri, spune ministrul copiilor si familiei, Kjell Ingolf Ropstad.

Chair daca este posibilia calatoria in strainatate, vor exista in continuare limitari si reglementari complicate.

– Poate fi obositor sa calatoresti in strainatate si pot fi durate lungi de asteptare pentru a reveni in Norveggia. Recomandarea guvernului este, de aceea, de a face vacanta in Norvegia. Este cel mai sigur si mai previzibil, spune Ropstad.


Definitii:

Persoana imunizata:

 • a primit doua doze de vaccin si a trecut o saptamana de la rapel
 • a parcurs boala covid-19 si a primit o doza de vaccin cu peste o saptamana in urma. Nu poti primi vaccin decat dupa ce au trecut trei saptamani de la data cand ai fost testat pozitiv cu corona.
 • a primit o doza de vaccin iar dupa trei saptamani a testat pozitiv la un test corona. Este considerata imunizata cand iese din izolare.

Persoana protejata:

 • este imunizata (vezi mai sus)
 • a primit o doza de vaccin si au trecut trei saptamani pana la 15 saptamani de la inocularea dozei. Persoana este considerata protejata in intervalul 3-15 (saptamani)
 • a parcurs boala covid-19 in ultimele sase luni.

Acestea sunt masurile nationale care sunt valabile pentru etapa a treia a planului de redeschidere a societatii.

Recomandari pentru toata tara

Menitne distanta de 1 metru. Pastreaza mainile curate. Stai acasa daca ai simptome sau esti bolnav.

Contact social

 • nu primi mai mult de 20 de persoane in vizita
 • copii la gradinita sau scoala primara pot primi vizita altor copii din aceeasi cohorta, chiar daca depaseste numarul total de vizitatori permisi
 • persoanele protejate nu se numara la numarul total pemis
 • recomandarea in ce priveste distantarea este valabila in continuare, dar persoanele protejate pot avea contact social apropiat (sub un metru) cu alte persoane protejate si neprotejate care nu fac parte din grupele de risc.
 • Se recomanda intalnirile in spatii deschise.

Calatorii

 • calatoriile in interiorul Norvegiei pot fi efectuate
 • persoanele neprotejate care calatoresc spre municipalitati cu masuri de preventie cu nivel mai scazut, trebuie sa respecte masurile care sunt in vigoare in municipalitatea unde au stat in timpul dinaintea calatoriei
 • persoanele neprotejate sunt indemnate sa fie precaute si sa isi planifice calatoriea in asa fel incat sa evite pe cat posibil diseminarea virala intre locatii. Acest lucru este foarte important pentru persoane care calatoresc din zone cu presiune ridicata de diseminare, adica municipalitati cu masuri locale severe reglementate in regulamentul Covid-19 capitolul 5A pana la 5C sau reglementaril locale corespunzatoare.

Scoli si gradinite

Gradinitele si scolile urmeaza modelul semafor cu nivel de masuri verde, galben sau rosu in urma evaluarilor locale facute de municipalitate si sa fie pregatite sa modifice nivelul de masuri in lumina schimbarilor din situatia de diseminare.

Invatamantul superior

 • mai multa prezenta fizica la cursuri si testare mai ampla
 • inregistrarea persoanelor prezenta si plasarea scaunelor acestora pentru a usura munca de urmarire a infectiei

Viata muncii

 • cresterea prezentei fizice la locul de munca
 • birou la domiciliu (partial) si/sau timp de munca flexibil
 • angajatorul poate, intr-o mai mare masura, sa evalueze necesitatea biroului la domiciliu in lumina situatiei locale a diseminarii virale
 • masuri generale de prevenire a infectiilor
 • trebuie sa fie posibila mentinerea distantei de 1 metru pentru toti cei prezenti
 • persoanele protejate nu trebuie sa mentina distanta fata de alte persoane la locul de munca, dar trebuie sa aiba deosebita grija fata de persoanele neprotejate din grupele de risc.

Manifestari (private si publice)

Se recomanda organizarea manifestarilor de preferat in spatii deschise, fata de cele inchise.

Persoanele neprotejate si care vin din zone cu presiune ridicata de diseminare nu ar trebui sa participe la manifestari in alte municipalitati. Presiune de diseminare mare inseamna ca municipalitattea are masuri locale severe reglementate in Regulamentul Covid-19 cap. 5A-5C sau reglementari locale corespunzatoare.

Activitati sportive, culturale si de timp liber

 • se recomanda activitatile in spatii deschise, nu in cele inchise
 • exceptia de la recomandarea mentinerii distantei de 1 metru atat in spatii deschise cat si inchise acolo unde este necesar pentru efectuarea activitatii. Acest lucru ofera posibilitate antrenamentelor din sporturile de contact pentru adulti.
 • Pentru adulti, se recomanda ca marimea grupei sa nu depaseasca 30 de persoane in spatii inchise si 40 de persoane in spatii deschise.

Tabere de vara si tabere de activitati

 • numarul participantilor la tabere de vara, tabere de activitati si alte activitati de timp liber care aduna multe persoane si dureaza mai multe zile, se recomanda a fi limitat la 300 de persoane si se recomanda ca participantii sa fie impartiti in grupe de cate 40 de persoane.
 • nu exista o cerinta in ce priveste mentinerea distantei de 1 metru dar recomandarile generale in legatura cu distantarea si igiena mainilor sunt valabile si in tabara, atat pentru copii cat si pentru adulti
 • atunci cand in tabara se efectueaza activitati care nu pot fi efectuate fara a fi mai aproape de 1 metru, recomandarea mentinerii distantei nu va fi in vigoare.

Sportul de performanta

Sportul de performanta va fi practicat in mod normal. Asta inseamna ca competitiile se pot desfasura atat in spatii inchise cat si in spatii deschise.

Reguli pentru toata tara

Industria comertului

Deschis cu reglementarea unei stari de functionare in conformitate cu regulamentul covid-19, precum si facilitarea mentinerii distantei de 1 metru si a rutinelor pentru o buna igiena. Masuri de preventie in conformitate cu standardul pentru comert.

Targuri si piete temporare sunt reglementate in acelasi fel ca restul industriei comertului.

Activitati sportive, culturale si de timp liber.

 • copii si tineri sub 20 de ani port participa activ la manifestari sportive sau competitii interregionale (national) atat in spatii deschise cat si inchise, fara cerinta mentinerii distantei de 1 metru.
 • adultii din sportul de masa primesc dispensa de la regula de 1 metru in cazul participarii la manifestari sportive (meciuri sau campionate in aceeasi regiune, divizie). Acest lucru este valabil atat in spatii deschise cat si inchise.
 • Dansatori adulti, muzicieni si artisti de scena care nu sunt artisti profesionisti, primesc dispensa de la regula de 1 metru la manifestari culturale atat in spatii deschise cat si inchise, in cazul in care se antreneaza sau exerseaza impreuna.

Manifestari

Manifestari private

 • pana la 100 de persoane in spatiu public sau in localuri inchiriate, in spatii inchise sau deschise.

Manifestari publice

 • fara test sau certificat corona:

cu locuri rezervate: in spatii inchise – pana la 1000 de persoane (500 x 2 cohorte), in spatii deschise – pana la 2000 de persoane (500 x 4 cohorte)

fara locuri rezervate: in spatii inchise – pana la 400 de persoane ( 200 x 2 cohorte), in spatii deschise – pana la 800 de persoane (200 x 4 cohorte)

 • cu test sau certificat corona

cu locuri rezervate: in spatii inchise – 50% din capacitatea localului, pana la 2500 de persoane (500 x 5 cohorte), in spatii deschise – 50% din capacitatea localului, pana la 5000 de persoane (500 x 10 cohorte)

fara locuri rezervate: in spatii inchise – 50% din capacitatea localului, pana la 1000 de persoane (500 x 2 cohorte) in spatii deschise – 50% din capacitatea localului, pana la 2000 de persoane (500 x 4 cohorte)

Viata de noapte, localuri de servire si manifestari cu autorizatia servirii alcoolului

 • se abroga limitarea servirii cu alcool pana la ora 24.00
 • se mentine limitarea permiterii accesului in local /la manifestare pana la ora 24.00
 • cerinta de inregistrare, servirea alcoolului la masa, reducerea numarului de oaspeti, locuri pe scaune pentru toti clientii si distantare.

sursa: Guvernul Norvegiei

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu