Media Sănătate Știri

Conferinta de presa a guvernului – 13.08.21

Scris de Daniel Solheim

Autoritatile mai amana inca odata etapa a patra din planul de redeschidere a societatii.

In acelasi timp, municipalitatile se pregatesc sa vaccineze tinerii de 16 si 17 ani.

Joi, la orele 12.30 Guvernul, Directia de Sanatate si FHI au informat despre situatia Corona in Norvegia.

Universitatile, facultatile si scolile se intorc acum la o activitate normala.

Restul etapei de redeschidere a societatii mai trebuie sa astepte pana cand toate persoanele adulte (peste 18 ani) au primit oferta de a se vaccina, aproximativ in saptamana 5-12 septembrie.

Vineri dimineata a fost confirmat faptul ca Norvegia primeste peste 1 milion de doze suplimentare de vaccin. Astfel, FHI estimeaza ca intreaga populatie adulta va fi vaccinata pana in saptamana 36, adica pana duminica, 12. septembrie.

Dozele suplimentare vor face posibila, dupa evaluare, vaccinarea tinerilor de 16 si 17 ani.

Guvernul are incredere ca vaccinarea este calea de intoarcere inapoi la o viata normala. Marti, ministrul sanatatii a venit cu o veste buna: regula de distantare de 1 metru va fi abrogata la sfarsitul lui septembrie.

Etapa a 4-a

In acelasi timp, insa, nu este stabilita o data pentru pasul urmator, adica etapa a patra de redeschidere. Acum, Directia de Sanatate si FHI recomanda amanarea trecerii la aceasta etapa.

Etapa a 4-a a fost amainata si inainte, prima data in 5. iulie, apoi in 28. iulie.

Etapa contine, printre altele, posibilitatea de a se aduna pana la 500 de persoane la manifestari private in loc public si pana la 10.000 de persoane la manifestari publice in spatii deschise cu locuri predefinite, fixate, impartite in cohorte de pana la 500 de persoane.

Elimina cerinta de distantare in universitati

Chiar daca etapa a 4-a este amanata, autoritatile recomanda ca universitatile si colegiile sa deschida pentru o activitate normal. Scolile vor deschide la nivelul verde de la inceputul trimestrului.

– Avem o veste buna pentru studenti. Dam o exceptie de la regula de distantare in timpul cursurilor, a spus ministrul sanatatii, Bent Høie, la conferinta de presa de vineri.

Conform celor spuse de Bent Høie, restul etapei a patra va fi implentat in cursul lunii viitoare.

– In timpul acestei saptamani, cele mai multe persoane peste 18 ani vor fi primit oferta de a se vaccina. Asta inseamna ca sunt bine protejate impotriva bolii grave si a deceselor, dupa trei saptamani. Cand toate persoanele peste 18 ani au primit posibilitatea de a fi protejati (cu prima doza de vaccin), vom trece mai departe la etapa a patra a planului de redeschidere a societatii norvegiene, a spus el.

Vaccinarea copiilor

Marti, ministrul sanatatii Bent Høie, a anuntat ca municipalitatile au primit ordin sa pregateasca vaccinarea tinerilor de 16 si 17 ani dupa ce se incheie vaccinarea persoanelor peste 18 ani.

Decizia finala in legatura acest lucru va putea fi accelerata in august, in locul datei initiale din septembrie.

– Daca optam pentru a oferi vaccinul acestei grupe, dozele suplimetare pe care le primim acum vor face posibil ca municpalitatile care au ajuns cel mai departe cu vaccinarea, sa inceapa vaccinarea tinerilor de 16 si 17 ani in cateva saptamani, spune ministrul sanatatii.

Imunologul Anne Spurkland a spus, miercuri, ca ea considera ca este o problema ca tinerii si copiii sa intimpine o societatae redeschisa fara vaccin si a solicitat o data la care sa poata fi oferit vaccinul copiilor norvegieni.

O alegere trista: – Eu cred ca este trist ca parintii sa nu poata alege intre vaccin sau virus. Toti ceilalti au primit aceasta alegere, a spus Anne Spurkland, imunolog la Universitatea din Oslo.

– Copiii si tinerii suporta aceasta infectie fara a se imbolnavi grav, in cele mai multe cazuri, a raspuns Høie.

Cresterea diseminarii virale

Anterior, diseminarea virala si nesiguranta legata de tulpina delta au constituit o piedica in calea redeschiderii societatii.

Iar infectia continua sa se raspandeasca.

In ultimul raport saptamanal al FHI reiese ca cifra de reproductie „R” este la 1,2. In ultimele trei saptamani, numarul cazurilor de infectie raportate a crescuti, iar comparat cu saptamana trecuta, cresterea a fost de 32 la suta.

Persoanele vaccinate pot fi infectate cu virusul corona, dar rareori se imbolnavesc grav in urma infectiei. In timp, pe masura ce tot mai multi norvegieni vor fi protejati prin vaccin, cifrele de infectie vor avea o importanta mai redusa.

– Cifrele de infectie cresc, iar eu stiu ca asta creeaza ingrijorari multora. Pentru ca ne-am obisnuit ca valuri de infectie sa duca la boala, decese si restrictii foarte severe. Daca in urma cu o jumatate de an am fi vazut cifre asemanatoare cu cele de acum, am fi anunta de mult masuri restrictive. Dar cel de-al patrulea val nu va fi la fel de periculos precum valurile prin care am trecut anterior, spunea Høie azi.

Perspective bune: – Cifrele de infectie in sine inseamna mai putin atata vreme cat perspectivele de boala sunt reduse si exista perspectiva ca acestea vor ramane la un nivel redus, a spus ministrul sanatatii Bent Høie.

Marea intrebare in legatura cu etapa urmatoare de redeschidere este, de aceea, cat de mare incredere au autoritatile in vaccinuri si cat de mare poate fi pragul pentru un nivel acceptabil al numarului de infectii.

– Vom trai cu acest virus

O grupa de cercetarori britanici, printre cei care au participat la dezvoltarea vaccinului Oxford/AstraZeneca, au spus in timpul saptamanii ca speranta de a ajunge la imunitatea de turma a fost zdrobita de tulpina delta.

In acelasi timp, in care vaccinurile ofera o buna protectie impotriva dezvoltarii formelor grave de boala, cercetarorii considera ca este timpul sa ne intoarcem la o viata normala atata vreme cat sarcina provocata de imbolnaviri este redusa.

Directorul de sectiune la FHI, Line Vold, a scris intr-un e-mail adresat NRK ca institutul este de acord cu parti din aceasta evaluare:

– FHI este de acord cu cercetatorii ca focusul acum trebuie sa fie intr-o mai mare masura indreptat asupra internarilor si a sarcinii provocate de imbolnaviri decat numarul celor care sunt testati pozitiv.
Imunitate de turma: Line Vold, de la FHI, spune ca este dificil de spus daca se poate ajunge sau nu la imunitatea de turma. – Depinde de o serie de conditii. In timp, pe masura ce se vaccineaza tot mai multi, diseminarea virusului va fi inhibata, chiar daca nu am ajuns inca la imunitatea de turma, spune ea.

– Vom trai mai departe cu acest virus, asa cum facem si cu alte boli contagioase. Nu este posibila indepartarea pericolului in totalitate, asa cum acest lucru nu este posibil nici cu alte boli, a spus ministrul sanatatii Bent Høie la conferinta de presa.

Sursa: nrk.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu