Media Sănătate Știri

Conferinta de presa a Guvernului norvegian in legatura cu situatia Corona – 28.07.21

Scris de Daniel Solheim

Guvernul nu trece la etapa a patra a planului de redeschidere a societatii.

Guvernul a decis amanarea trecerii la etapa a patra a planului de redeschidere a societatii cu inca doua samtanani, datorita nesigurantei legate de tulpina delta a virusului corona.

O noua evaluare va fi facuta la mijlocul lunii august. In acelasi timp vor fi mai multe relaxari ale masurilor in perioada care urmeaza.

Azi, guvernul a prezentat ultimele noutati in legatura cu situatia Corona din Norvegia. Etapa a patra va fi amanata. O noua evaluare se va face la mijlocul lunii august.

In urma recomandarilor FHI si a Directiei de Sanatate, guvernul a ales amanarea etapei a patra din planul de redeschidere a societatii, prevazuta initial pentru 5 iulie.

– Pandemia nu s-a terminat. Nu vom reusi niciodata sa scapam de acest virus, a spus ministrul sanatatii Bent Høie.

Un nou raport saptamanal al FHI pentru saptamana 29 arata ca cifra R (rata de incidenta) este acum la 1,1.

El a vorbit sepre o dezvoltare ingrijoratoare a situatiei in mai multe tari europene, datorita tulpinei delta. Asta si in tari cu o acoperire mai mare a vaccinarii decat in Norvegia, precum Marea Britanie si Olanda.

– Exista o nesiguranta legata de modul in care tulpina Delta va afecta Norvegia. Guvernul a ales sa urmeze recomandarea FHI si a Directiei de Sanatate si sa nu implementeze etapa a patra a planului de redeschidere, a spus Høie.

Ministrul sanatarii, Bent Høie

Ministrul sanatatii, Bent Høie, managerul Directiei de Sanatate Bjørn Guldvog si directorul adjunct al FHI, Gun Peggy Knudsen au participat la conferinta de presa.

Knudsen a iterat ca sunt inregistrate putine internari in spital si in sectii de terapie intensiva in Norvegia.

– Numarul de cazuri raportate a fost stabil in ultimele saptamani, cu o usoara crestere in saptamana 29. Protectia este foarte buna dupa doua doze de vaccin mARN si consideram ca pandemia se mentine stabila in Norvegia, deocamndata, a spus Knudsen.

Solberg crede in redeschiderea societatii.

Erna Solberg nu a participat la conferinta de presa, aflandu-se in campanie electorala in Trøndelag. Ea a aratat fata de NRK ca ea crede ca vom putea redeschide societatea pe deplin in toamna.

– Dar, dorim ca mai multi sa se vaccineze, a spus prim-ministrul.

Solberg a mai spus ca tulpina delta este motivul pentru care Norvegia nu continua cu urmatoarea etapa de redeschidere. In plus, presiunea asupra punctelor de testare este mai mare atunci cand oamenii calatoresc si sunt mai mult timp impreuna.

Relaxari pentru copii si tineri

Din 16. august, copiii si tinerii sub 18 ani vor fi exceptati de la obligativitatea carantinei de infectie. Ei vor trebui totusi sa stea in carantina de infectie daca sunt membri de familie sau contacti apropiati cu persoane infectata, de exemplu iubita/iubit.

Exceptia este valabila doar daca se efectueaza testare in conformitate cu reglementarile municipalitatii.

Director adjunct al FHI, Gunn Peggy Knudsen

– Trebuie sa facem tot ce putem pentru ca tinerii si copii sa poata incepe o viata de scoala normala dupa vacanta. O continuare a procesului de redeschidere acum ar face ca sa creasca riscul ca mai multe scoli sa deschida cu nivel de risc galben sau rosu si prin asta sa afecteze copii si tineri, a spus Høie.

Gradinitele, scolile si SFO in zone cu diseminare virala mare, trebuie sa planifice la nivel de risc galben.

– Avem o speranta puternica ca scolile vor putea deschide la nivelul verde, ca vom putea incepe anul universitar. Astfel consideram ca e mai bine sa mai asteptam cu urmatoarea etapa, in loc sa incepem acum si apoi, brusc, sa trebuiasca sa inchidem din nou, a spus prim-ministrul Erna Solberg.

Bent Høie spune ca se doreste evitarea trimiterii multor copii si tineri in carantina, care in sine duce la multe abesente.

– Deoarece nu va mai fi o impartire a copiilor si tinerilor in cohorte la nivel verde, este necesar ca toti cei sub 18 ani sa fie exceptati de la obligativitatea carantinei. Astfel evitam ca fiecare caz de infectie sa duca la absente pentru multi si o activitate scolara redusa, a spus Høie.

Ministrul sanatatii considera ca riscul de a avea o diseminare mai mare in societate este justificat atata vreme cat copiii si tinerii pot avea o viata scolara mai normala la toamna.

Lauda municipalitatile

Managerul Directiei de Sanatate, Bjørn Guldvog, a subliniat ca munca de cartografiere si testare depusa de municipalitati a fost decisiva.

– Am prevenit multe infectii prin faptul ca oamenii pastreaza distanta si au putine contacte apropiate. Munca municipalitatilor cu testarea si cartografierea infectiei a fost decisiva. Personalul din sanatate din municipalitatile norvegiene sunt la varf, la nivel mondial, din aceasta perspectiva, a spus Guldvog.

– Toti cei care fac parte din aceasta munca merita un mare „Multumesc”. Este o munca formidabila depusa in municipalitati si ne priveste, in cea mai mare masura, pe noi toti, spune Guldvog.

Managerul Directiei de Sanatate, Bjørn Guldvog

Bent Høie a indemnat, in acelasi timp, populatia sa descarce aplicatia pentru cartografierea infectiei.

Directorul adjunct al Directiei de Sanatate, Espen Rostrup Nakstad, afirmase miercuri ca atata vreme cat focarele de infectie locale sunt tinute sub control de catre municipalitati, nu exista motive de panica.

– Nu este necesar ca aceste focare sa insemne o crestere de durata a diseminarii virale. Sunt aproximativ 20 de municipalitati care au un trend in crestere, dar atata vreme cat ele tin focarele de infectie sub control, cred ca totul va fi bine, spune Nakstad.

Risc redus pentru al patrulea val de infectie.

Directorul de specialitate al FHI, Frode Forland, spune ca aproximativ 20 % din cei peste 28 ani, inca nu a primit prima doza de vaccin.

– Aproape toata cresterea diseminarii virale este acum inregistrata printre tineri maturi. Tulpina Delta este mai contagioasa, si poate provoca o crestere a numarului de cazuri de boala grave printre persoanele nevaccinate, spune el.

FHI a evaluat, totusi, ca riscul de ajunge la cifre ridicate de diseminare virala ca in valurile anterioare este mic, chiar daca diseminarea virala ar creste in urmatoarele luni.

sursa: nrk.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

1 Comment

Lasă un comentariu