Esti cadru sanitar nevaccinat sau contact apropiat nevaccinat al unei persoane care este infectata? In acest caz vei avea obligatia sa te testezi. Aceasta masura este una din masurile prezentate de guvern azi.
Iata masurile care vor fi implemetate:
- contactii apropiati nevaccinati, cu varste peste 18 ani, au obligatia de a se testa. Aceasta obligatie intra in vigoare cu incepere din data de 16. noiembrie.
- se planifica a treia doza de vaccin pentru toate persoanele cu varsta peste 18 ani
- personalul sanitar nevaccinat trebuie sa se testeze de doua ori pe saptamana si sa foloseasca masca de protectie
- ministrul sanatatii va introduce un regulament care sa dea municipalitatilor posibilitatea de a adopta folosirea, la nivel local, a certificatului corona.
- guvernul doreste o utilizare mai directionala a testarii in scoli
– Acestea nu sunt masuri care sa fie percepute ca fiind foarte restrictive, dar care pot impiedica implementarea unor masuri restrictive a spus ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol in timpul conferintei de presa.
In timpul conferintei de presa de vineri au fost introduse mai multe masuri impotriva virusului corona. Scopul acestor masuri este ca sistemul sanitar sa nu fie suprasolicitat, a spus prim-ministrul Jonas Gahr Støre.
In ultimele saptamani, incidenta infectarilor a crescut, iar marti a fost stabilit un nou record cu 2126 de infectari inregistrate intr-o singura zi.
– Ne aflam acum in acea faza pe care o denumim o viata de zi cu zi normala cu alerta crescuta, a spus prim-ministrul Jonas Gahr Støre in timpul conferintei de presa.
– Guvernul urmareste situatia de la o zi la alta. Scopul este de a nu suprasolicita sistemul de sanatate, a continuat Støre.
Certificate corona pe plan local
– Am primit informatii clare ca municipalitatile au nevoie de ajutor pentru a gestiona situatia infectarilor. Intocmim un regulament care sa ofere municipalitatilor posibilitatea de a introduce certificatul corona la nivel local, a spus Støre.
– In cazul in care o municipalitate a introdus regula de distantare de 1 metru si servirea la mese in localuri, atunci municipalitatea va putea adauga si cerinta prezentarii certificatului corona. In acel caz, localul poate functiona mai departe in mod obisnuit, in cazul in care clientii au certificat corona verde, a continuat prim-ministrul.
Asta face ca oamenii sa poata duce o viata cat mai normal chiar daca in societate inca exista infectie, a adaugat el.
– Suntem bucurosi sa putem oferi municipalitatilor certificatul corona ca o unealta, in acest moment, a adaugat ministrul sanatatii.

Autoritatile pregatesc cea de-a treia doza de vaccin
Jonas Gahr Støre a spus, in acelasi timp, ca se faciliteaza distribuirea celei de a treia doze de vaccin pentru toate persoanele cu varste peste 18 ani. Distribuirea se va efectua, probabil, de la inceputul anului viitor.
– Facem planuri, deci, pentru ca restul populatiei sa primeasca oferta celei de a treia doze de vaccin pentru anul viitor. Asta va contribui la faptul ca individul va fi bine protejat impotriva virusului si in viitor ci ca se va evita o prea mare solicitare asupra societatii si a vietii muncii, a spus prim-ministrul.
La intrebari din partea NRK in legatura cu faptul ca FHI nu a dat o recomandare clara in legatura cu doza a treia la categoriile de varsta mai tinere, Støre a raspuns ca guvernul a decis ca FI sa pregateasca doza a treia pentru toate persoanele cu varste sub 65 de ani.
– Informatia pe care o avem este ca doza a doua ofera protectie buna, dar ca efectul acesteia scade in timp. De aceea, consideram, in baza recomandarii primite de la FHI ca exista un temei pentru a solicita FHI sa pregateasca cea de-a treia doza.
Testarea regulata a personalului sanitar ne-vaccinat
Minstrul sanatatii, Ingvild Kjerkol a spus, in timpul conferintei de presa, ca guvernul isi doreste mai multa testare pentru a proteja pe cei mai vulnerabili dintre noi, asta include si personalul sanitar ne-vaccinat.
– Dorim o testare regulata a personalului sanitar ne-vacciinat si un mesaj clar ca acestia trebuie sa foloseasca masca de protectie, a spus Kjerkol.
– Asta poate preveni mai multe masuri restrictive pe parcurs. In ultimele luni am lucrat un un TISK (testing, isolering, smittesporing, karantene) redus. Acum modificam aceasta masura, a mai adaugat ea.
Ceea ce este nou este faptul ca contactii apropiati ai persoanelor infectate trebuie sa se testeze. Contactilor apropiati li se recomanda doua teste si li se impune, in acelasi timp, sa stea acasa pana cand primesc rezultatul primului test.

Dezacord in ce priveste doza a treia
Marti, FHI a publicat o actualizare a recomandarilor de specialitate in legatura cu doza a treia.
Actualizarea arata ca exista un dezacord pe plan stiintific in ce priveste in ce masura sa fie recomandata doza a treia pentru restul populatiei sau nu.
Argumentele petru si impotriva unei a treia doze sunt incluse in actualizarea FHI, dar nu este prezentata nici o concluzie.
NRK a contactat FHI pentru un comentariu, dar nu a primit raspuns pana acum. Anterior, FHI a afirmat ca FHI este pregatit sa distribuie doza a treia de vaccina, daca acest lucru devine de actualitate.
A demarat munca de cartografiere
Cercetator la Spitalul Universitar din Oslo, Gunnveig Grødeland, spune ca ea nu vede sensul unei a treia doze pentru persoanele sanatoase cu varste intre 18 si 64 de ani.

– Doua doze de vaccin protejeaza foarte bine impotriva formelor grave de boala – cei mai multi au, deci, o buna protectie in urma vaccinurilor pe care le-au primit. In acelasi timp, riscul aparitiei reactiilor adverse creste cu fiecare doza inoculata, spune cercetatorul in dialog cu NRK.
– Ce folos ar avea populatia de pe urma unei a treia doze de vaccin, in situatia in care populatia este deja bine protejata, mi se pare neclar, adauga Grødeland.
In timpul conferintei de presa de vineri, directorul FHI, Camilla Stoltenberg, a comentata dezacordul in felul urmator:
– Nesiguranta care este reflectata aici se refera, in primul rand, la ceea ce comunicam in afara si la nesiguranta cu privire la ce fel de recomandari vom da in legatura cu doza a treia pentru restul populatiei sub 65 de ani.
Atat Danemarca, cat si Suedia, au decis sa ofere cea de-a treia doza de vaccina tuturor persoanelor cu varste peste 18 ani.
sursa: NRK.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator