Media Știri

Conferinta de presa a guvernului – situatia Corona in Norvegia

Scris de Daniel Solheim

Iata noile masuri care vor fi implementate:

 • toate persoanele (vaccinate sau ne-vaccinate) vor trebui sa se inregistreze pe www.reg.entrynorway.no cu max 72 de ore inainte de intrare in Norvegia. Copiii sub 16 ani sunt exceptati de la aceasta regula.
 • persoanele ne-vaccinate trebuie sa prezinte test negativ, facut cu max 24 de ore, inainte de intrare in Norvegia.
 • persoanele ne-vaccinate trebuie sa se testeze la intrare in Norvegia (la granita) sau in termen de 24 de ore de la intrare, indiferent de tara din care vin, copiii si tinerii pana la varsta de 18 ani sunt exceptati de la aceasta regula.
 • carantina de intrare ramane in vigoare pentru tarile care au regim de carantina (tari rosii, rosu inchis, mov sau gri), testul la trei zile pentru iesirea din carantina ramane in vigoare.
 • in cazul in care, la controlul organelor de politie, nu se poate face dovada indeplinirii obligatiilor de mai sus sau prezentarea certificatului corona valabil pentru persoanele vaccinate complet sau pentru persoanele care au trecut prin boala covid-19 in ultimele sase luni, persoanei in cauza i se poate refuza intrarea in Norvegia sau poate fi repatriata/expulzata.

Guvernul innaspreste cerintele pentru intrarea in Norvegia si da posibilitatea municipalitatilor de a folosi certificatul corona

Municipalitatile vor putea folosi certificatul corona pentru a oferi persoanelor cu vaccinare completa, persoanelor care au trecut prin boala covid-19 si persoanelor testate, relaxari ale restrictiilor, informeaza ministrul sanatatii Ingvild Kjerkol la conferinta de presa de vineri.

Deci nu trebuie sa fii vaccinat ca sa poti folosi certificatul corona. Copiii si tinerii cu varste sub 16 ani nu au nevoie de certificat corona.

– In plus, municipalitatile trebuie sa puna la dispozitie teste rapide pentru cei care nu sunt vaccinati. Manifestarile si intreprinderile care vor folosi certificat corona vor folosi o chitanta de control pentru a verifica daca certificatele sunt valide, spune Kjerkol.

Regulamentul va fi adoptat azi, vineri 19. noiembrie. Conditia pentru ca municipalitatile sa utilizeze certificatul corona este ca acestea sa sa adopte decizii in vederea masurilor de preventie a bolilor infecto-contagioase.

Se innaspresc regulile de intrare in Norvegia

Cu incepere de vineri, 26. noiembrie, toate persoanele care intra in Norvegia trebuie sa se inregistreze (fisa electronica pe www.reg.entrynorway.no)

In plus, se reintroduce cerinta de test negativ efectuat inainte de intrarea in Norvegia:

– Testul negativ facut inainte de a intra in Norvegia este necesar pentru toate persoanele care nu pot prezenta certificat corona valid, care sa demonstreze ca au vaccinare completa sau ca au trecut prin boala covid-19 in ultimele sase luni. Aceasta reglementare va fi valabila indiferent de tara din care calatoresti spre Norvegia, spune ministrul justitiei Emilie Enger Mehl.

Carantina hoteliera este mentinuta mai departe ca o oferta pentru persoanele care nu au un spatiu locativ potrivit pentru carantina.

Cei care au obligatia de a se testa, pot sa faca acest lucru in termen de 24 de ore in municipalitatea de destinatie sau la granita.

Guvernul nu face modificari cu privire la regulile carantinei de intrare.

Reglementarile privind carantina vor ramane, probabil, in vigoare pentru toata perioada sezonului de iarna.

– Cand introducem aceste reglementari mai severe de control la granita, putem sa respectam recomandarile de specialitate si sa reducem din restrictiile de intrare. Asta inseamna ca toti cei care indemplinesc cerintele prevazute de legea imigratiei cu privire la intrarea in Norvegia, vor putea veni in Norvegia ca si inainte de pandemie, spune Mehl.


Iata noile reglementari de intrare in Norvegia:

 • Cerinta valabila de acum va fi ca toti cei care intra in Norvegia sa se inregistreze in sistemul de inregistrare al calatoriilor (fisa electronica pe www.reg.entrynorway.no). Se face exceptie pentru copii sub 16 ani si anumite alte grupe. Toti cei care calatoresc in Norvegia au obligatia de a prezenta o astfel de confirmare (a inregistrarii) si un eventual certificat corona, organelor de politie in cazul unui control.
 • Se deschide posibilitatea intrarii tuturor strainilor care au drept de acces in Norvegia conform legii migratiei.
 • Schemele de cereri adresate Directiei navale si Directiei agricole se anuleaza.
 • In functie de imprejurari va exista temeiul de a refuza intrarea strainilor sau repatrierea lor cand acestia nu respecta regulile de inregistrare a intrarii, carantina de intrare si testarea in legatura cu intrarea in Norvegia. Lipsa documentatiei care dovedeste indeplinirea obligatiilor de mai sus poate duce la repatrierea din/refuzul intrarii in Norvegia. Toti clalatorii, si cei norvegiei, pot fi denuntati si eventual amendati pentru incalcarea obligatiilor legate de intrarea in Norvegia.
 • Se reintroduce cerinta testului facut in termen de 24 de ore inainte de intrarea in Norvegia pentru toate persoanele care nu pot face dovada vaccinarii complete sau a trecerii prin boala covid-19 in ultimele sase luni. Aceasta reglementare va fi valabila indiferent de tara din care vine persoana, dar nu este valabila pentru minorii sub 18 ani.
 • In plus, se modifica obligativitatea testarii la intrare in Norvegia, astfel incat esti obligat sa te testezi la intrare indiferent de tara din care vii. Pana acum, obligatia testarii era valabila doar pentru persoanele care au fost intr-o tara /regiune cu reglementari de carantina. Aceasta obligatie este valabila pentru toate persoanele care nu pot face dovada prin certificat corona ca au vaccinare completa sau au trecut prin boala covid in ultimele sase luni. Celelalte exceptii de la obligativitatea testarii la intrare in Norvegia vor fi continuate.
 • Persoanele care au obligatia de a se testa, o vor putea face la o statie de testare la granita sau in termen de 24 de ore de la intrare in Norvegia, in cazul in care nu exista statie de testare la punctul vamal pe unde au intrat in Norvegia. Toate municipalitatile trebuie sa fie pregatite sa testeze si persoane care au obligatia de a se testa.
 • Guvernul va mari numarul de angajati ai Centrului National de Control astfel incat activitatea de control sa fie reluata iar municipalitatile sa poata primi informatii despre calatori, in cazul carora municipalitatea va avea motive de monitorizare.

Modificarile intra in vigoare la data de 26. noiembrie.


Doza „booster” inainte de Craciun

Ministrul sanatatii, Ingvild Kjerkol, roaga municipalitatile sa se asigure ca toate persoanele pste 65 de ani vor primi oferta unei doze booster inainte de Craciun.

– Vaccinurile ofera o protectie buna impotriva infectarii si a bolii, dar efectul scade in timp, in special in cazul varstnicilor. De aceea, este foarte important ca varstnicii sa primeasca cea de-a treia doza cat mai repede posibil, a spus Kjerkol.

Multi dintre pacientii internati in spital in acest moment, sunt varstnici care au fost vaccinati la sfarsitul iernii in 2021. Municipalitatile trebuie sa se ingrijeasca si ca tinerii de 16 si 17 ani sa poata primi rapelul, spune ministrul sanatatii.

– Dar nu doar municipalitatile trebuie sa depuna eforturi suplimentare. Toti trebuie sa facem asta. Pentru ca multi dintre noi nu respecta recomandarea de a ramane acasa cand suntem bolnavi. De aceea se raspandeste atat virusul corona cat si alte virusuri, in mod rapid in populatie, in acest moment. Asta duce la cresterea continua a numarului de infectari, tot mai multi bolnavi si o presiune accentuata pe sistemul sanitar, spune ministrul sanatatii.

– Renunta la salutul cu mana!

– Multi dintre noi a inceput din nou sa salute dand mana, dupa ce au folosit cotul, sau au salutat din cap cu mana la inima un an si jumatate, spune Kjerkol si continua:

– Vreau sa va indemn pe toti sa renuntati la salutul cu mana si sa va intoarceti la moduri de salut care sa nu fie contagioase. Asta va impiedica raspandirea infectiei.

Ea mai spune ca multi nu respecta recomandarea de a ramane acasa cand sunt bolnavi si subliniaza ca virusul RS se raspandeste rapid, tot mai multe persoane infectate, bolnave si o sarcina sporita asupra sistemului sanitar.

– In scurta vreme, asta poate insemna ca va trebui sa introducem masuri nationale (restrictii). Eu sper sa scapam fara.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu