Media Sănătate

Copii nu au nevoie sa stea in carantina hoteliera atunci cand calatoresc impreuna cu persoane care sunt vaccinate sau au avut corona.

Scris de Daniel Solheim

Comunicat de presa – Guvernul norvegian | data: 03.06.2021 |Nr. 99-2021

A fi protejat inseamna a fi vaccinat in Norvegia sau a fi fost bolnav cu covid-19. Doar documentatia care este prezentata prin logare pe helsenorge.no este acceptata in momentul de fata. Printuri pe hartie si print-screen-uri nu sunt suficiente. Tu esti definit ca fiind protejat in cazul in care esti imunizat (cu ambele doze de vaccin), ai primit prima doza de vaccin si te afli in intervalul de la 3 la 15 saptamani de la administrarea dozei de vaccin, sau ai fost bolnav de covid-19 in ultmele sase luni.

– In cazul in care parintii trebuie sa stea la hotel in carantina, va fi normal ca si copiii cu care acestia calatoresc sa stea in carantina hoteliera. Dar, in cazul in care parintii sunt exceptati de la carantina hoteliera, consideram ca nu este necesar sau proportional ca parintii sa fie nevoiti sa stea in carantina hoteliera datorita copiilor lor, spune ministrul justitiei Monica Mæland.

Regula generala in momentul de fata este ca persoanele supuse carantinei de intrare sa stea in carantina hoteliera in apropierea punctului vamal prin care au intrat in regat, in perioada de carantina. Regulile carantinei hoteliere au ca scop impiedicarea infectarii altor persoane din propria gospodarie sau din societate, de catre cei care sosesc in Norvegia din tari cu rata de diseminare mare.

Chiar daca exista un risc pentru copii si tineri, in special in intervalul de varsta 12 – 18 ani, ca acestia sa aduca cu ei infectie la intrare, nu este proportional ca acei copii care calatoresc impreuna cu parintii, sa fie nevoiti sa stea in carantina hoteliera daca parintii sunt exceptati. In momentul de fata se poate depune cerere de exceptare de la carantina atunci cand considerente speciale legate de viata si bunastare cer ca persoana sa nu stea in carantina hoteliera, iar copii care calatoresc singuri sau care din alte motive trebuie sa stea singuri in carantina hoteliera, au fost acoperiti de aceasta reglementare. Acum se introduce o exceptie generala pentru copiii care calatoresc singuri. Ministerul sanatatii modifica azi regulamentul covid-19 si modificarile intra in vigoare cu incepere de azi, joi, 3. iunie.

Modificarile urmeaza recomandarile Directiei de Sanatate si ale FHI.

Sursa: Guvernul Norvegiei

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu