Media Sănătate Știri

Corona in SUA: – Copii se imbolnavesc si mor

Scris de Daniel Solheim

In Florida, care in momentul de fata este caracterizata drept epicentrul pandemiei in SUA, capacitatea spitalelor se apropie de maximum. In acelasi timp, personalul medical observa o situatie ingrijoratoare: tot mai multi copii dezvolta forme grave de covid-19.

BARN BLIR SYKE: Stadig flere barn legges inn på intensivavdelinger i Florida etter å ha testet positivt for coronaviruset. Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB
Copiii se imbolnavesc: Tot mai multi copii sunt internati in sectii de terapie intensiva in Florida in urma testarii pozitive cu virusul corona.

Graficele arata in directia gresita in Florida, care a inregistrat joi al doilea numar de infectii ca marime de la data la care virusul a intrat pe teritoriul statului american. In ultima zi au fost raportate 20.133 de rezultate pozitive. Recordul a fost in 31. iulie cu 21.689 de cazuri de infectie.

Noul val de infectii a accelerat cresterea numarului de internari in spitalele din statul Florida. Joi era internati 12.888 de pacienti bolnavi cu covid-19, dintre care 2500 primeau terapie intensiva. Este a patra zi la rand in care Florda inregistreaza un numar record de internari, relateaza publicatia Miami Herald.

Un sondaj efectuat de publicatia amintita arata ca numarul de copii sub 12 ani internati in ultima luna a crescut cel mai mult.

– Copii mor

Spitalul UF Health din Jacksonville trateaza acum mai multi copii bolnavi de covid-19 decat pe parcursul intregii perioade a pandemiei.

– Mai multi copii se imbolnavesc acum. Sunt internati in sectii de terapie intensiva, sunt cuplati la respirator si mor. Am avut decese, din pacate, spune medicul pediatru al spitalului, Mobeen Rathorne, conform publicatiei Sky News.

Rathorne este ingrijorata de daunele de durata care pot fi provocate de infectia corona la copii si tineri.

– Chiar daca probabilitatea ca copiii sa moara din cauza infectiei este mai mica, nu stim nimic despre complicatiile de lunga durata, precum probleme de concentrare, probleme de respiratie si dureri musculare. Vedem ca copiii solicita ajutorul medicilor la cinci-sase saptamani dupa ce au fost bolnavi cu virusul corona, si adauga:

– Daca ma imbolnavesc de boala „long covid” (covid lung), pot fi influentata in urmatorii 10 sau 15 ani. Dar un copil de cinci ani poate suferi din cauza efectelor de lunga durata in urmatorii 80 de ani.

O mare parte de nevaccinati

Cresterea numarului de infectii din ultimele saptamani a dus la faptul ca personalul din sanatate lucreaza intens pentru a face loc celor care au nevoie de tratament.

– Nu m-am asteptat la asa ceva deloc. Ne-am obisnuit cu faptul ca aveam doi-trei pacienti corona odata, dar in cursul a doua saptamani si jumatate s-a schimbat totul. Acum avem cate cinci-sase pacienti deodata si mai multi trebuie sa stea in acelasi salon care, de fapt, este conceput pentru o singura persoana. Nu este o sarcina usoar, spune sefa de sectie a spitalului din Jacksonville, Debi Delepaz.

Guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, refuza introducerea masurii obligatorii de purtare a mastii de protectie si a cerintei de vaccinare. In plus, el a limitat, in conformitate cu puterea legislativa a statului, posibilitatile autoritatilor locale de a introduce astfel de masuri de preventie.

Din cei 233 de pacienti care primesc tratament in urma imbolnavirii cu covid-19 la spitalul UF Health, 95 la suta sunt nevaccinati. Acelasi lucru este valabil si pentru alte spitale din oras, care este cel mai afectat de focarul de infectie din statul Florida.

– Este foarte trist sa vezi ca oamenii inca refuza sa se vaccineze sau aleg sa nu foloseasca masca de protectie pentru ca nu este obligatorie. Aceasta situatie putea fi evitata, asa se simte – exista o solutie pentru aceasta situatie, spune Delepaz.

sursa: db.no

vezi si articolul: Record sumbru in Florida publicat aici pe Portalul Romanesc din Norvegia.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu