Media Știri

Crestere masiva a numarului de internari corona

Scris de Daniel Solheim

Luni erau internati in spitalele din Norvegia 225 de pacienti corona. Asta inseamna o crestere cu 35 de pacienti fata de vineri.

35 dintre pacienti sunt cuplati la respirator iar 53 sunt internati in sectii de terapie intensiva. Asta inseamna cu 5 pacienti mai mult la respirator si cu 5 pacienti mai putin internati la ATI, conform datelor furnizate luni de Directia de Sanatate.

225 de pacienti infectati cu corona, internati in spital, este cel mai mare numar de la mijlocul lui aprilie pana acum.

Mai multe spitale au tras deja semnale de alarma in legatura cu fluxul mare de pacienti – printre acestea numarandu-se si cei suspectati de infectare si cei confirmati ca infectati, dar si alte tipuri de pacienti care au nevoie acuta de ingrijire medicala. In sectiile de urgenta de la Ahus si Spitalul Kalnes din Østflod au un mod critic de functionare de mai multe ori pe saptamana, iar angajatii sunt extenuati. Ambele spitale au avut inregistrat multe demisii.

Ahus este acum spitalul in care sunt internati cei mai multi pacienti infectati cu corona, 33 la numar. Opt dintre acestia primesc ingrijire la ATI.

La sectia de terapie intensiva a spitalului UNN din Tromsø, angajatii balanseaza situatia pe muchie de cutit pentru a putea gestiona situatia pacientilor in stare critica. In Trimsø sunt internati 18 pacienti infectati cu corona, in urma unui focar de infectie din regiune aparut in urma redeschiderii societatii.

La spitalul Universitar din Oslo (OUS) – unde luni erau internati 21 de pacienti infectati cu corona – au fost nevoiti sa stabileasca un asa-numit „pod al inimii” catre spitalul St. Olav din Trondheim astfel incat spitalul din Trondheim sa poata primi unii din pacientii cu probleme cardiace care au nevoie de interventii chirugicale.

Asta se intampla pentru ca personalul sectiilor de terapie intensiva de la OUS este preocupat sa primeasca pacienti covid grav bolnavi la Clinica de urgente. Pana acum, OUS a rugat colegii din Trondheim sa primeasca 20 de pacienti.

In spitalul St. Olav erau luni internati 20 de pacienti infectati cu corona.

VG a efectuat o cartografiere care arata ca de la inceputul pandemiei au fost implementate trei paturi noi permanente in ATI in Norvegia, toate trei in zona Helse Bergen, care include si spitalele Haukeland si Voss.

Cu toate acestea, institutiile sanitare au planuri in ce priveste majorarea capacitatii in astfel de valuri covid, precum cel de acum. Asta se poate face, de exemplu prin a suplimenta personalul care se ocupa de pacientii covid, prin inchiderea uneor parti ale asa-numitelor functiuni elective.

Institutii sanitare care au probleme, po sa aduca asistenti medicali de terapie intensiva din alte institutii sanitare unde situatia nu este atat de aglomerata – ceea ce s-a si intamplat la UNN Tromsø. Acolo au fost adusi asistenti medicali ATI din zona Helse Midt-Norge.

Asta se poate face si prin stabilirea unor cohorte care face mai usoara munca angajatilor cu mai multi pacienti purtatori de infectie in acelasi timp.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu