Media Știri

Critica impotriva celor care nu se vaccineaza creste. Cine sunt acestia?

Scris de Daniel Solheim

Persoane nevaccinate sunt internate in spital, infectate cu corona. Acest aspect este provocator pentru multi. Mai jos aveti graficele care arata cine nu se vaccineaza, de fapt.

Autor:

Chiar daca este simplu sa te vaccinezi in Norvegia in acest moment, sunt inca multi care nu se vaccineaza. Aici o imagine din cartierul Gamle Oslo. Cartierul si-a mutat centrul de vaccinare in incinta vechiului muzeu Munch de la Tøyen. Cauza: Un local mai mare accelereaza vaccinarea.

Norvegia are un avantaj. Cei mai multi sunt vaccinati impotriva virusului corona. Atat o data cat si de doua ori. Iar acum tot mai multi primesc si doza a treia.

92 la suta din populatia peste 18 ani este vaccinata, este bine protejata impotriva dezvoltarii formelor grave de boala.

Cei care nu sunt, insa, la fel de bine protejati, sunt cei nevaccinati. Acestia constituie aproximativ jumatate din numarul pacientilor internati cu cauza principala covid-19. Mai multi dintre acestia necesita tratament intensiv.

In Norvegia sunt 1,1 milioane de persoane nevaccinate. Peste 400.000 dintre acestia sunt adulti.

Dar cine sunt nevaccinatii?

Nascuti in afara Norvegiei si nevaccinati

In fapt, sunt mai multe persoane nevaccinate, nascute in strainatate decat persoane nevaccinate nascute in Norvegia. In ciuda faptului ca avem aproape 800.000 de persoane nascute in afara Norvegiei, care sunt domiciliate in Norvegia si peste trei milioane de persoane nascute pe teritoriul Norvegiei, in Norvegia.

In special persoanele din Estul Europei sunt prea putin dornice sa se vaccineze. Persoanele nascute in Polonia, Lituania, Romania si Letonia sunt cele mai prost reprezentate in statistici.

Multe pesoane nevaccinate, nascute in afara Norvegiei – 26 %

Este posibil ca unii sa fi fost vaccinati in tara lor de origine vara va vaccinarea sa fi fost inregistrata in Norvegia.

Cei mai in varsta sunt vaccinati

Exista grupe de varsta care ies in evidenta?

Mai intai ceea ce este evident: Nimeni cu varsta sub 12 ani nu este vaccinat. Norvegia nu vaccineaza copii sub 12 ani. In total, acestia sunt in numar de 700.000 in Norvegia.

Apoi mai avem si o parte de adulti care nu sunt vaccinati. Dintre cei cu varste peste 18 ani, cei mai multi nevaccinati au varste intre 20 si 40 de ani. Acestia nu sunt la fel de mult expusi la forme grave de boala precum varstnicii.

97 % din persoanele cu varste peste 65 de ani au schema completa de vaccinare.

Sub 26.000 de varstnici nu sunt vaccinati. Persoanele sub 65 de ani au un risc redus de dezvoltare a formelor grave de boala covid-19.
In Finnmark se vaccineaza mai putini

Sunt putine orase mai mari care se deosebesc negativ fata de altele in ce priveste vaccinare. Cele mai multe orase au un procent de vaccinare in jur de 91 la suta. Trondheim, insa, are cea mai buna statistica intre orasele mari, cu 94 % adulti cu vaccinare completa.

Mai departe, exista municipalitati de marime medie care sunt pe aproape. Haugesund si Alta, de exemplu, au un procentaj de 12 % nevaccinati (88 % vaccinati).

Cum arata municipalitatea in care locuiesti, poti vedea mai jos.

Procentul persoanelor nevaccinate in municipalitatile Norvegiei:

58.000 de pacienti din grupe de risc nevaccinati

Cel mai important aspect al vaccinurilor este protejarea persoanelor varstnice si a persoanelor cu comorbiditati. Acestea sunt persoanele care prezinta cel mai mare risc de a dezvolta forme grave de boala

Cei mai multi pacienti din grupele de risc sunt vaccinati. Dar exista exceptii. In fapt, peste 58.000 de pacienti din grupe de risc, nu sunt vaccinati. Peste 8000 dintre acesta prezinta un risc major. Ceilalti prezinta un risc moderat.

Persoanele care se apropie de varsta de 70 de ani si persoanele de varste mijlocii, cu obezitate si diabet, prezinta un risc moderat. Riscul major este definit prin stari de boala grave cum ar fi cancer sau insuficienta renala. Cei cu varste peste 70 de ani au de asemenea, un risc major de a dezvolta forme grave de boala.

Exista atat de multe persoane care din motive de sanatate nu pot primi vaccinul?

Nu. Exista foarte putine motive medicale de a nu te vaccina, conform medicului sef Preben Aavitsland de la FHI. In principiu este vorba de doua grupe diferite de persoane :

  • cei care sunt supersensibili la substantele din vaccin
  • cei care sunt atat de vulnerabili incat nu suporta reactiile adverse blande in urma vaccinului.

Aceste doua categorii contin doar cateva mii de persoane din populatia Norvegiei.

Cel mai rau in Estul Europei

94 % din populatia adulta nascuta in Norvegia este vaccinata.

Iar in timp ce situatia celor din Estul Europei pare sa fie proasta, avem o grupa care se face remarcata la celalat capat al clasamentului: persoanele nascute in Sud-Estul Asiei. Peste 90 la suta din persoanele nascute in Tailanda, Filipine si Vietnam sunt vaccinate cu cel putin o doza.

Asistentul de terapie intensiva, Jo Even Linnerud, este unul din cei care a ridicat problema pacientilor corona, care refuza sa se vaccineze.

Vaccinurile nu au fost solutia imediata de iesire din pandemie, asa cum multi au sperat si au crezut. Noi tulpini si variante apar din nou si ne fac viata grea. In special tulpinile Delta si Omicron, trec lejer pe langa vaccina.

Pana acum, vaccinul a functionat bine impotriva formelor grave de boala. Se estimeaza ca va fi la fel si in ce priveste tulpina Omicron. Dar un raspuns final vom avea abia in cateva saptamani.

Sursa: Aftenposten (paywall)

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu