Media Știri

Criza din India: – Oamenii mor, mor si mor

Scris de Daniel Solheim

In acelasi timp in care ajutoarele ajung in India, s-au stabilit recorduri atat in numarul de infectii inregistrate pe zi cat si in numarul de decese.

Joi au fost raportate 3645 de decese legate de covid-19 si aproximativ 380.000 de cazuri noi de infectie in India, informeaza publicatia The Times of India. Cifra deceselor este un nou record in tara care, in momentul de fata, este grav afectata de pandemie.

Persoane decedate asezate la rand pentru a fi incinerate in New Delhi
Un barbat in echimpament de protectie la unul din crematoriile din New Delhi
Un barbat care tocmai si-a incinerat mama, decedata in ultimul val de infectii al pandemiei din India.

Cifra numarului de persoane infectate este, pe deasupra, cea mai mare cifra inregistrata pentru o singura tara, intr-o zi, de-a lungul pandemiei.

India a inregistrat 200.000 de decese pana acum, si peste 18.000 000 de cazuri de infectie. Conform AP, autoritatile au anuntat aproximativ 2700 de decese marti.

In acelasi timp au sosit 100 de respiratoare mecanice si 95 de concentratoare de oxigen din Marea Britanie. Pe langa aceasta, SUA, Germania, Israel si Pakistan au promis sa ajute, anunta biroul de presa AP.

– Oamenii mor, mor si mor, spune Jitender Singh Shanty, care organizeaza mai mult de 100 de incinerari pe zi in Dehli, fata de The Guardian.

– Daca primim mai multe cadavre, trebuie sa le incineram pe drum. Nu mai este loc aici. Nu mi-as fi putut inchipui niciodata niste scene atat de ingrozitoare, continua el.

Corespondentul din India pentru The New York Times, Jeffrey Gettleman, descrie situatia in felul urmator:

– Crematoriile sun atat de pline de cadavre, inca e ca si cum ar fi fost un razboi. Focul arde continuu, toata ziua. Multe locatii fac incinerari in masa, mai multe zeci de cadavre odata. Iar noaptea, in anumite parti ale orasului New Delhi, cerul arde, consemneaza el.

Rugurile pentru incinerare sunt inghesuite la acest crematoriu in aer liber din New Dehli.
Foto: Danish Siddiqui /Reuters.
Rugurile stau inghesuite la acest crematoriu in aer liber din New Dehli
Foto: Danish Siddiqui / Reuters.

Miercuri a fost anuntat faptul ca Norvegia acorda 20 de milioane de coroane in ajutor umanitar pentru India, ca urmare a situatiei provocate de pandemie. Acest lucru a fost confirmat de ministrul de externe, Ine Eriksen Søreide fata de NRK.

Anterior, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite au promis generatoare de oxigen sau respiratoare.

SUA a promis material brut pentru vaccinuri corona si au anuntat ca pot sa imparta pana la 60 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca cu alte tari, daca acesta va fi omologat de Agentia Americana pentru Controlul Medicamentelor, FDA, anunta New York Times.

„O furtuna perfecta” (Perfect Storm)

Presedintele OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, descrie situatia din India a fi mai mult decat „sfasietoare”.

OMS denumeste valul de infectii care s-a abatut asupra tarii cu peste 1,3 miliarde de locuitori, „furtuna perfecta” in ce priveste adunarile mari de oameni, rata scazuta de vaccinare si variantele de virus mai contagioase.

Numarul deinfectii inregistate in India

In acelasi timp continua sa se disemineze varianta mutanta descoperita prima data in India. B. 1.617, cum este denumita aceasta varianta a virusului corona, este inregistrata in „cel putin 17 tari”, relateaza The Guardian. Cele mai multe cazuri au fost depistate in India, Marea Britanie, SUA si Singapore.

Conform BBC, varianta a descoperita prima data in octombrie 2020, dar pana acum nu se cunoaste cat de periculoasa este in comparatie cu alte variante ale virusului.

Incaierari la spital

– Ceea cu ce poate fi acuzat guvernul este ca nu a prevazut aceasta situatie. Asta inseamna o neglijenta grava, spune profesorul pentru Studii din Asia de Sud al Universitatii din Oslo, Arild Engelsen Ruud catre VG.

Mitinguri de campanie electorala, la care se adunau mai multe mii de oameni , au continuat sa fie organizate. Acelasi lucru s-a intamplat si cu festivalurile religioase. La unul din acestea, aproape un milion de oameni au calatorit spre un sat ami mic pentru a se cufunda in fluviul sfant, Gange, relateaza Ruud.

El mai descrie un sistem de sanatate subfinantat, aflat tot timpul sub presiune. In jur de 80 la suta din populatie nu are posibilitatea de a se folosi de servicii de sanatate private – care, si ele, sunt suprasolicitate.

– Oamenii sunt disperati. Se vad cozi lungi in fata spitalelor si s-a ajuns si la incaierari in spitale, mai relateaza profesorul.

– O mare lipsa de oxigen a dus la faptul ca multi cumpara tuburi de oxigen pe piata neagra la pret dublu, aproape 6000 de coroane / yub. Ce care au bani platesc pentru ca sunt intr-o situatie disperata. Dar, pentru cei mai multi, pretul este prea scump.

Patru barbati stau la rand in fata unei fabrici de oxigen pentru a incarca tuburi golite
Foto: Adnan Abidi /Reuters.
O pacienta cu Corona primeste oxigen dintr-un tub de oxigen donat de o „gurdwara” – un locas de inchinare a indienilor sikh Foto: Altaf Qafri /AP

Ruud crede ca guvernul nationalist hindu al tarii aproape a reusit sa evite sa faca planuri in legatura cu un eventual al doilea val de infectii. Un lockdown ar costa mult pentru India ca natiune, si pentru multi din cei peste 1,3 miliarde de locuitori care ar fi fost afectati de lockdown. Multi sunt dependenti de un venit zilnic pentru a supravietui.

– Este un risc calculat. Dar, in acelasi timp, este si o prostie se spui ca vei trece prin asa ceva fara sa faci nimic. Nu s-au facut nici un fel de pregatiri pentru a intampina valul al doilea – asta face ca sa se afle in situatia in care sunt acum, explica profesorul Ruud.

O femeie la unul din spitalele Corona din New Delhi. Foto: Idrees Mohammed /EPA
Un cadru medical in colaps dupa o zi lunga de munca in echipament de protectie si la temperaturi ridicate Foto: Manish Swarup /AP

El considera ca nu exista o solutie rapida pentru tara, si ca un nou lockdown va face guvernul si mai putin popular. A vaccina 1,4 miliarde de oameni nu este nici asta o sarcina usoara, evidentiaza el.

– Se poate cere ca patentele pentru vaccinuri sa fie eliberate, in asa fel incat productia de vaccinuri sa poata fi extinsa. Acum se mareste imediat productia de oxigen – este o idee buna, dar ar fi trebuit facuta mai devreme, ca o masura de pregatire, spune Ruud.

Cifrele pot fi cu mult mai mari in realitate

Managerul Ramanan Laxminarayan de la Center for Disease Dynamics, Economics and Policy in New Delhi este sigur ca cifrele reale din India sunt mult mai mari.

– Este binecunoscut faptul ca atat numarul de infectii cat si cel al deceselor sunt sub-raportate. Asa a fost intotdeauna. Anul trecut am calculat ca doar una din 30 de infectii a fost depistata prin testare, afirma el, conform CNN.

Majoritatea persoanelor care mor in India, si inainte de pandemie, mor acasa sau in alte locatii, nu la spital. Astfel este mai dificil pentru autoritati sa raporteze numarul corect de decese, consemneaza CNN.

– Acum, numarul de decese este raportat cu mult sub numarul real. Ceea ce vedem in realitate sunt cu mult mai multe decese decat cele raportate oficial, continua Laxminarayan.

Decese in India – sursa: VG

El mai spune ca nu stie daca vreo familie a reusit sa scape neafectata de virusul corona.

– Lipseste cate o persoana din toate familiile care imi vin in minte.

Si profesorul Ruud de la Universitatea din Oslo crede ca poate fi vorba de o sub-raportare substantiala, dar oricum, este vorba de mai putine decese /milion decat in Europa sau in alte tari vestice.

– Ca India sa ajunga la acelasi nivel precum Brazilia, Slovacia sau Ungaria (in ce priveste numarul de decese la un milion de locuitori) vor trebui sa moara multi oameni mai intai, spune el.

Intr-o convorbire despre situatia critica din India, directorul adjunkt de sanatate, Espen Nakstad, a fost intrebat despre sub-raportarea din India, despre care si el crede ca este substantiala. El crede ca situatia se va inrautati in urmatoarele saptamani.

– Probabil sunt cifre mari neraportate aici. Dintre cei testati, sunt multi depistati pozitiv. Deci, as crede ca sunt peste un milion in fiecare zi – poate mai multe milioane. In india locuiesc 1,4 miliarde de oameni, deci asta nu se va termina in cateva zile, spune Nakstad fata de VG.

In ultima zi au fost inregistrate peste 3200 de decese legate de covid-19 si peste 360.000 de cazuri noi de infectie in India.

sursa: https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/OQOKek/krisen-i-india-folk-bare-doer-doer-og-doer?utm_source=vgfront&utm_content=hovedlopet_row16_pos1

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu