Media Știri UDI

Cum poti intra in Norvegia acum? – explicatia reglementarilor

Scris de Daniel Solheim

Exista multa confuzie si aparent o practica discretionara a reglementarilor la granita. Am ales cuvantul „aparent” intentionat.

In cele ce urmeaza am sa incerc sa explic, pe intelesul tuturor, ce inseamna aceste reglementari si care sunt persoanele care in momentul de fata pot intra in Norvegia.

REGULA DE AUR: este ca toti cei care intra in Norvegia trebuie sa se inregistreze si sa completeze fisa electronica cu maximum 72 de ore INAINTE de a intra in Norvegia. Fisa se gaseste aici: www.entrynorway.no

Necompletarea ei duce la refuzul intrarii, la fel ca lipsa rezultatului negativ al testului corona.

Cine poate sa intre in Norvegia:
 • cetateni norvegieni
 • cetateni romani, posesori ai numarului personal norvegian – adica, cei care si-au inregistrat domiciliul permanent in Norvegia (in norvegiana acestia se definesc „bosatt i Norge”).
 • cetateni straini care vin din tari cu rata de diseminare mica (din asa zisele tari galbene) vezi harta pe www.vg.no
 • membri apropiati de familie (sot/sotie/partener de viata, copil minor) al unui cetatean roman care detine numar personal norvegian (este domiciliat aici)
 • cetateni romani care au D-number si care pot face dovada ca au domiciliu aici chiar daca nu au domiciliul permanent inregistrat la Registrul populatiei, prin titlu de proprietate al unui imobil achizitionat sau prin contractul de chirie al unui spatiu locativ

Cetatenii romani cu D-number trebuie sa faca dovada ca:

 • au locuit in Norvegia si ca au plecat din Norvegia intr-o calatorie sau pentru o sedere in afara Norvegiei
  • pentru asta vor trebui sa prezinte, de exemplu, bilet de calatorie pe care l-au folosit la plecare din Norvegia (bilet de avion, etc)
 • Contractul de chirie al spatiului locativ trebuie sa fi fost valabil la data plecarii din Norvegia si trebuie sa fie inca valabil la intoarcerea in Norvegia.

Foarte multi intreaba daca pot sa intre cu contract de munca si contract de chirie.

Raspunsul este NU. Pentru ca ei trebuie sa faca dovada ca au domiciliu stabil in Norvegia. A avea domiciliu stabil inseamna sa locuiesti la adresa respectiva, sa primesti corespondenta acolo, sa mergi la munca de-acolo si, efectiv, sa traiesti acolo, la acea adresa.

La asta se refera acele usurari ale restrictiilor de intrare: la modul de a face dovada ca ai domiciliul, ca esti domiciliat in Norvegia.

In momentul de fata nu pot intra in Norvegia:
 • cei care vin ca turisti
 • cei care vin sa-si caute de munca sau vin cu contracte noi, dar n-au mai fost in Norvegia
 • cei care au D-number dar nu pot face dovada domiciliului in Norvegia, asa cum este explicat mai sus
 • membri apropiati de familie ai cetatenilor romani care detin D-numar si se afla in Norvegia
 • membri de familie ai celor domiciliati in Norvegia (mama / tata, frate, sora, cumnat, soacra/socru, bunici)

Sper ca acest articol sa clarifice un pic mai bine care erau „relaxarile” despre care s-a vorbit atat in media cat si din partea guvernului

Carantina hoteliera si carantina la domiciliu:

Odata ce indeplinesti conditiile de a putea intra in Norvegia se evalueaza nivelul la care se afla Romania in momentul de fata.

 • Daca situatia cazurilor de infectie in Romania este intre 25 si 150 de cazuri la 100.000 de locuitori si de sub 4% teste pozitive (ambele conditii in ultimele 14 zile) – nu este nevoie sa stai in carantina hoteliera, dar trebuie sa stai in carantina la domiciliu timp de sapte zile din care poti iesi daca testul dupa sapte zile este negativ
 • Daca situatia cazurilor de infectie in Romania este peste 150 de cazuri la 100.000 de locuitori sau peste 4% teste pozitive (in ultimele 14 zile) – primele trei zile vor fi in carantina la hotel, apoi, dupa rezultatul negativ al testului restul carantinei se va face la domiciliu
 • daca persoana vine dintr-o tara / regiune cu diseminare virala mare, toata perioada de carantina la intrare in Norvegia va fi efectuata la hotel. Asta se intampla si cand persoana face escala sau trece printr-o tara cu ratat de diseminare mare!

Daca Romania va scadea sub 25 de cazuri la 100.000 de locuitori, va indeplini conditia de a fi considerata tara galbena, asta insemnand ca nu va fi nevoie de carantina la intrare in Norvegia deloc.

In momentul de fata situatia arata astfel:

Romania inca este „rosie”, asta inseamna ca masura carantinei la intrare in Norvegia este valabila, dar carantina poate fi la domiciliu, atata vreme cat criteriile de mai sus sunt indeplinite.
Situatia in Europa in ce priveste obligativitatea carantinei la intrare in Norvegia.

Sursa: https://www.vg.no/spesial/corona/reise/

Situatia in Romania la momentul de fata:

Romania: In momentul de fata are o rata de 37 de cazuri la 100.000 de locuitori,
Trendul infectiilor in Romania este aplatizat. 7070 de cazuri inregistrate in ultimele 14 zile.
Cifre Romania: 835 noi infectii pe zi, trend „-„, 7070 de infectii in ultimele 14 zile. Ieri au fost inregistrate 307 noi infectii, in total 1.077.161 de cazuri de la inceputul pandemiei pana acum.

Articolul nu este tradus de pe vreo sursa ci este doar o explicatie a reglementarilor asa cum sunt ele acum. Sper sa va fie de folos!

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu