Danezii au crescut serios numarul testarilor corona pentru a recapata control asupra infectarilor. FHI recunoaste ca tara vecina este inaintea Norvegiei, in ce priveste numarul de teste.
In Danemarca, tara care s-a redeschis cu doua saptamani inaintea noastra, infectarile au crescut la numar, la fel si numarul persoanelor spitalizate, in ultimele saptamani. De aceea, Danemarca testeaza multe persoane: aproximativ 100.000 teste PCR pe zi. In scurta vreme cifra va fi majorata la 150.00:
„Ne-am asteptat la situatia in care numarul infectarilor vor creste. De aceea trebuie sa reactionam rapid” scrie Lisbet Zilmer-Johns, directorul Agentiei daneze pentru siguranta aprovizionarii, intr-un comunicat de presa.
Saptamana trecuta au fost efectuate 730.000 de teste PCR in tara vecina, care are o populatie de 5,8 milioane de locuitori fata de 5,3 milioane cati are Norvegia.
In Norvegia, unde graficele incep sa arate in sus, imaginea este alta: in cursul intregi saptamani trecute au fost efectuate, in total, 74.000 de teste.
Din aceste cifre reiese ca danzii efectueaza de zece ori mai multe teste.
Un test PCR este testul obisnuit pe care il faci la o statie de testare pentru a ti se confirma daca esti corona pozitiv sau negativ. Testele rapide sunt teste mai simple care sunt bune pentru a determina daca esti purtator de infectie si a fost folosit mai mult in ultima jumatate a anului.
Testarea in Norvegia:

In plus, danezi majoreaza capacitatea testarii cu teste rapide. Impreuna cu testele PCR, tara vecina mizeaza pe a prelua controlul asupra situatiei infectarile si pana in 12 noiembrie doreste sa testeze pana la 250.000 de persoane zilnic.
FHI: – O strategie diferita
Directorul de specialitate, Frode Forland, de la FHI spune ca Norvegia si Danemarca au avut pe tot parcursul pandemiei strategii de testare diferite.
– Danemarca a folosit mult testarea pentru a deschide societatea inainte, si a avut un acces mai mare la statii de testare.
El mai adauga ca Danemarca are o demografie mai dificila, sunt zone cu o populatie mult mai abundenta decat, spre exemplu, in Troms si Finnmarc, si ca testarea a fost importanta pentru a detine control.
Dar acum incepe si Norvegia sa efectueze mai multe testari rapide si testare in masa in regiuni cu multe infectari, precum Trondheim si Tromsø, spune el:
– Acum testarea a fost reluata, ca o masura folosita in scoli si in municipalitatile care au nevoie de asta.
El spune ca aprovizionarea cu teste rapide in municipalitati este buna, acestea fiind distribuite populatiei, dar, in comparatie cu Danemarca, nu exista o imagine de ansamblu cate din aceste teste sunt folosite.
Danezii sunt in fata
– Este oare inutila strategia de testare a danezilor?
– Absolut deloc. Tocmai strategia lor a facut ca danezii sa fie mai rapizi si cu redeschiderea societatii si cu re-inchiderea ei, iar ei cu putin in fata noastra.
– Acum, din cauza capacitatii spitalelor, se ajunge din nou la masuri de preventie in populatie Nu ar trebui utilizata testarea ca o masura preventiva in acest moment?
– Cand este sa gasim cea mai buna metoda de a trai intr-o societate deschisa, cred ca testarea poate fi o metoda buna pentru ca sunt masuri care descopera rapid pe toti cei care au simtptome iar acestia sunt scosi din lantul epidemic, astfel incat se evita suprasolicitarea spitalelor.
Cifrele ascunse sunt in crestere.
Directorul de specialitate crede ca 74.000 de teste intr-o saptamana nu este atat de rau, atata vreme cat oamenii se testeaza si cu teste rapide iar cei care sunt pozitivi fac un test PCR.
– Dar fac toti asta?
– Asta nu stim cu siguranta. Daca cineva este pozitiv plecam de la faptul ca persoana respectiva va face un test PCR pentru a confirma testul rapid.
9 % din cei care au facut un test PCR saptamana trecuta au primit un rezultat pozitiv. Asta are de-a face cu faptul ca multi din cei care s-au testat aveau deja un test rapid pozitiv.
FHI crede ca cifrele ascunse, adica numarul de infectati nedepistati, sunt in crestere:
– Calculam tot timpul si aceste cifre. In momentul de fata sunt cifre ascunse putin cam mari. Cel mai mult am descoperit pana la 70%. Acum cred ca descoperim 50 %, spune el, si adauga ca nu este la fel de important sa descoperi fiecare infectare acum cand populatia este vaccinata.

sursa: vg.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator