Sydney este de nerecunoscut in urma masurilor de inchidere a orasului pentru a combate diseminarea tulpinei Delta.

Foto: Loren Elliott/Reuters/NTB
Sambata a fost luata decizia de a inchide tot orasul Sydney, capitala statului New South Wales, pentru doua saptamani. Masurile restrictive dureaza doua saptamani, pana in data de 9. iulie si inseamna ca cinci milioane de australieni vor sta in casele lor, scrie NTB.
Cauza masurilor severe este un focar de infectie cu tulpina Delta a virusului Corona. Masurile restrictive sunt implementate in toata zona metropolitana a orasului Sydney. Imagini din oras arata strazi goale, restaurante fara clienti si autostrazi aproape goale de masini.
Pe langa Sydney, tulpina Delta a fost depistata si in orasele Darwin, Perth si Brisbane, care si ele, vor introduce masuri restrictive pentru combaterea diseminarii virale.
Perth a introdus obligativitatea purtarii mastii timp de trei zile si anunta o posibila inchidere in urma depistarii unei persoane care a testat pozitiv in urma unei vizite in Sydney, conform agentiei de presa AP.

Brisbane a introdus masuri asemanatoare iar orasul Darwin prelungeste o masura de inchidere a societatii de doua zile pana vineri.
Sedinta de criza
Comitetul pentru alerta in ce priveste pandemiile din Australia va avea o sedinta de criza in legatura cu focarele de infectie cu tulpina Delta, anunta biroul de presa Reuters.
– Cred ca intram intr-o noua faza a pandemiei, cu aceasta noua tulpina Delta a virusului, a spus ministrul de finante al Australiei, Josh Frydenberg in dialog cu canalul de televiziune de stat luni si subliniaza ca tara sta in fata unui „moment critic” in lupta impotriva covid-19.
Mai mult de 20 milioane de australieni – aproximativ 80 la suta din locuitorii tarii – traiesc in momentul de fata fara nici o forma de restrictii.
Duminica, statul New South Wales a inregistrat 30 de cazuri noi de infectie, numarul total fiind de 110. Luni, cifra a crescut la 130.
Ministrul Gladys Berejiklian se asteapta ca cifrele sa creasca, anunta BBC.

Foto: Saeed Khan /AFP/NTB
– Dat fiind cat de contagioasa este aceasta tulpina a virusului, ne asteptam ca in urmatoarele zile, numarul cazurilor depistate sa creasca, poate mai mult decat am vazut pana acum. Oamenii care sunt in izolare au infectat deja, din pacate, membrii din familiile lor, spune Berejiklian intr-un luare de cuvant redata de BBC.

Suspenda reglementarea calatoriei fara carantina intre Noua Zeelanda si Australia
Samabata, Noua Zeelanda a suspendat posibilitatea de a calatori spre si dinspre Australia fara carantina, anunta NTB. Decizia este valabila, deocamdata, pentru trei zile.
Chris Hipkins, minsitrul educatie si responsabil pentru combaterea pandemiei corona in Noua Zeelanda, a spus ca suspendarea da posibilitatea de a evalua situatia in asa fel incat tulpina Delta sa nu fie importata in tara sa.
Reglementarea dintre Noua Zeelanda si Australia a fost introdusa in aprilie. S-au facut exceptii pentru calatorii din Noua Zeelanda si anumite regiuni din Australia, in legatura cu focare mai mici de infectie, de mai multe ori. Acum este prima data cand aceasta reglementare este suspendata pentru intreg teritoriul australian.
Focarul de infectie din Sydney a inceput in Bondi in urma cu, aproximativ, o saptmana.

Poate crea probleme mai mari
Profesorul in microbiologie medicala, Ørian Olsvik, de la Universitatea din Tromsø a spus duminica, in dialog cu Dagbladet, ca cifrele de infectie din statul australian dau motive intemeiate de a creda ca tulpina Delta va crea mai mari probleme in Australia decat tulpinile anterioare.
El considera ca masura de inchidere a orasului Sydney este una inteleapta.
– Restrictiile sunt importante cand este vorba de tulpina Delta. Se raspandeste mult mai rapid si poate nici distanta de 2 metri nu este suficienta cand vorbim de aceasta tulpina, spun el.

Noul focar de infectie este pus in legatura cu un sofer de limuzina care era infectat cand a dus cu limuzina intregul echipaj al unui zbor international de la aeroportul din Sydney pana la hotelul de carantina.
Sursa: dagbladet.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator