Media

Directorul FHI roaga persoanele nevaccinate sa se prezinte la vaccinare: – Este urgent

Scris de Daniel Solheim

Institutul Norvegian de Sanatate Publica (FHI) se teme de numarul masiv de infectari imediat dupa Anul Nou. Cei care nu sunt vaccinati, intampina un risc masic, crede directorul Camilla Stoltenberg.

– Este urgent. Asteptam un val mare de infectari dupa Anul Nou si riscul de a fi infectat va fi mai mare decat a fost vreodata, avertizeaza Stoltenberg.

Ea ii roaga pe cei care pana acum au refuzat vaccinul sa se mai gandeasca odata.

– Cand atat de multe persoane sunt infectate intr-un timp atat de scurt, riscul de a dezvolta forme grave de boala va fi mult mai mare decat a fost vreodata pentru cei nevaccinati. Dar vaccinurile ii vor proteja pe cei care le iau impotriva formelor grave de boala, spune Stoltenberg in dialog cu NTB.

O noua situatie

Conform ultimului raport al FHI pentru saptamana 51, peste 320.000 de norvegieni cu varste peste 16 ani inca nu au primit prima doza de vaccin. Aceasta grupa se afla acum in fata unui mare risc, subliniaza directorul FHI.

– Suntem intr-o noua situatie acum. Nevaccinatii au fost protejati pana acum de faptul ca atat de multe persoane sunt vaccinate. Dar acest efect este micsorat substantial datorita faptului ca si vaccinatii pot fi infectati cu omicron si pot infecta mai departe, spune Stoltenberg.

Pana acum, 92,5 la suta din persoanele cu varste peste 18 ani au primit prima doza de vaccin, in timp ce 89 la suta au primit doua doze.

Tulpina omicron duce acum la un nou val de infectari si de spitalizari in multe tari europene. Municipalitatile si spitalele se pregatesc pentru ca acest val va ajunge si in Norvegia in ianuarie.

Sa exploatam timpul

– Avem acum, probabil, un interval scurt de timp pana ce numarul infectarilor va incepe sa creasca rapid. Trebuie sa exploatam acest timp pentru a vaccina cat mai multe persoane cu prima doza, a doua sau a treia, spune directorul FHI.

Un mare numar de bolnavi in acelasi timp poate suprasolicita spitalele, serviciile sanitare municipale si intreaga societate, subliniaza FHI. Nevaccinatii sunt acum jumatate din numarul de pacienti internati in spital cu cauza principala covid-19.

– Varsta mediana a acestora este de aproximativ 50 de ani. Sunt multi adulti mai tineri nevaccinati, care acum sunt internati in spital, spune Stoltenberg.

Duminica, in spitalele din Norvegia erau internati 314 pacienti cu cauza principala covid-19, cu 19 mai multi decat in ziua precedenta.

Evalueaza masuri

FHI a inceput deja evaluarea unor masuri care sa intre in vigoare din 16. ianuarie, cand expira actualele masuri.

– Ritmul de vaccinare din urmatoarele saptamani va fi decisiv pentru recomandarile Institutului de Sanatate Publica, cu privire la tipul de masuri de care vom avea nevoie, mai severe sau mai blande, spune Stoltenberg.

– O parte a discutiei va fi, evident, legata de modul in care va trebui sa ne raportam la persoanele nevaccinate, a mai declarat ea.

Cu cat se vaccineaza mai multe persoane cu atat vom avea mai putine internari si mai putina presiune pe spitale, subliniaza directorul FHI.

– Cat de multe masuri avem nevoie depinde de prima, a doua si a treia doza. Municipalitatile trebuie sa aiba grija si de varstnicii si bolnavii proprii. Omicron poate duce si la faptul ca persoane vaccinate ajung sa fie bolnave si sa absenteze de la locul de munca. Putem avea probleme numarul mare de concedii medicale. Deci este o evaluare de ansamblu care priveste intreaga societate.

– Este un lucru ne-solidar sa nu te vaccinezi?

– Este foarte important pentru cei nevaccinati ca acestia sa se vaccineze. Ei intampina un risc enorm de mare de a fi infectati si sa dezvolte forme grave de boala in saptamanile care vin.

sursa: Aftenposten.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu