Media Știri

Doar 30 de pacienti vaccinati, fara comorbiditati au fost internati la terapie intensiva in 2021

Scris de Daniel Solheim

Aproape 350.000 de persoane au fost infectate cu covid-19 anul trecut in Norvegia. Dar doar 30 de persoane vaccinate, care nu faceau parte din grupe de risc, au fost internate intr-o sectie de terapie intensiva. 3 au decedat. Toate persoanele aveau varste peste 65 de ani.

Timp de aproape doi ani sectiile de terapie intensiva din Norvegia au primit pacienti covid-19. Fotografia a fost facuta la Rikshospitalet in 18 martie anul trecut.

Cat de mare este riscul pentru o persoana vaccinata, fara comorbiditati, sa ajunga la forme grave de boala din cauza virusului corona?

Foarte mica, arata datele furnizate de FHI. Acesti pacienti ajung foarte rar in sectiile de terapie intensiva, informeaza cele mai mari doua spitale din zona Oslo.

Acestea sunt cifrele din anul care a trecut de la debutul programului de vaccinare in decembrie 2020:

Doar 30 de persoane vaccinate fara risc moderat sau mare pentru dezvoltarea formelor grave de boala covid-19 au ajuns sa fie internati in sectii de terapie intensiva.

21 dintre ei au fost externati.

3 au decedat.

FHI nu doreste sa dea informatii exacte despre varsta acestora, dar spune ca toti aveau varste peste 65 de ani.

Persoanele nevaccinate ajung intr-o masura mai mare la sectiile de terapie intensiva.

– Riscul de a ajunge sa fii internat la terapie intensiva este cu 50 % mai mic pentru toti vaccinatii, spune cercetatorul Robert Whittaker de la FHI.

Persoanele nevaccinate constituie 56% dintre toti pacientii internati in spital in ultimele patru saptamani. Pentru pacienti internati la terapie intensiva, procentul nevaccinatilor este de 72 %, arata ultimul raport saptamanal al FHI.

4 din 5 persoane vaccinate care au fost internate la ATI erau persoane cu risc moderat sau mare de a dezvolta forme grave de boala. In fapt, procentul poate fi si mai mare, deoarece experienta aarata ca nu intotdeauna sunt inregistrati factorii de risc, de exemplu obezitatea.

Pot fi persoane persoane care au o comorbiditati diferite, de la cele mai grave cum ar fi cancerul, la persoane care sufera de obezitate (vezi informatiile de la rubrica „Fapte” mai jos in articol).

Persoanele internate la ATI de la inceputul programului de vaccinare in decembrie 2020
Statstica persoanelor internate la ATI din decembrie 2020 pana la sfarsitul anului 2021.
  • 305 persoane nevaccinate cu risc moderat sau mare pentru forme grave de boala
  • 385 persoane nevaccinate fara risc moderat sau mare pentru forme grave de boala
  • 129 persoane vaccinate cu risc moderat sau mare pentru forme grave de boala
  • 30 persoane vaccinate fara risc moderat sau mare pentru forme grave de boala
Un risc si mai mic pentru tinerii vaccinati

FHI a aratat anterior ca exista un risc mult mai mare de internare in spital printre persoanele nevaccinate in comparatie cu cele vaccinate. Diferentele devin tot mai mari pe masura ce diseminarea virala in populatie creste.

In saptamana 50 riscul de internare pentru persoanele nevaccinate din populatie a fost de 15 ori mai mare.

Iar odata ajunsa internata in spitala, o persoana nevaccinata ramane acolo o perioada mult mai lunga. De asemenea personele nevaccinate au un risc mai mare de a fi internate la ATI, arata un studiu proaspat efectuat de cercetatorii FHI sub conducerea lui Robert Whittaker.

Riscul de internare la ATI
Valabil pentru persoanele deja internate in spital i
n perioada 28 decembrie 2020 – 26 decembrie 2021
  • 10,6% pentru persoane vaccinate fara risc moderat/mare
  • 15,5% pentru persoane vaccinate cu risc moderat/mare
  • 16,8% pentru persoane nevaccinate fara risc moderat/mare
  • 24,5% pentru persoane nevaccinate cu risc moderat/mare

Un alt aspect observat este ca, printre persoanele nevaccinate sunt mai multe persoane tinere care ajung sa fie internate si ulterior ajung la ATI.

Printre persoanele vaccinate, fara comorbiditati, care sunt internate la ATI, varsta mediana este de 68,5 ani, informeaza FHI.

Printre persoanele nevaccinate, fara comorbiditati, internate la ATI, varsta mediana este de 52 de ani

Distributia de varsta la persoanele vaccinate, fara comorbiditati, care au fost internate la ATI in ultimul an

Fapte
Aceste persoane au un risc mai mare pentru forme grave de boala covid-19

Risc mare:

transplant de organe, sistem imunitar compromis, boala canceroasa hematologica in ultimii cinci ani, alta boala canceroasa activa, tratament in curs sau de curand inchieat impotriva cancerului (in special tratament imunosupresiv, radioterapie la plamani sau citostatice), boli neurologice sau boli ale muschilor care provoaca o putere redusa de a tusi sau reducerea capacitatii plamanilor (de ex, ALS sau pareza cerebrala), sindromul Down si boli renale cronice sau o capacitate semnificativ redusa a rinichilor.

Risc moderat:

boli hepatice cronice sau functie hepatica semnificativ redusa, tratament imunosupresiv precum la bolile autoimune, diabet, boli pulmonare cronice inclusiv fibroza cistica si forme grave de astm care au dus la utilizarea unor doze mari de steroizi inhalati sau luati in forma de pastile in ultimul an, obezitate cu BMI la 35 kg/m2 sau mai mare, dementa, boli cardiovasculare cronice ( cu exceptia hipertensiunii arteriale) si accidente vasculare cerebrale

In categoria de varsta peste 18 ani sunt aproximativ 800.000 de persoane cu risc moderat si 110.000 de persoane cu risc major de dezvoltare a formelor grave de boala covid-19. Unele persoane fac parte din ambele categorii

In total au fost inregistrate 634 de decese in spitale in timpul pandemiei. Cele mai multe persoane decedate au avut risc moderat sau mare de dezvoltare a formelor grave de boala covid-19.


Cele mai mari spitale din Norvegia au acelasi tip de experiente

Datele furnizate de FHI corespund foarte bine cu experientele avute in spitale, lucru confirmat de cele mai mari doua spitale mari din Oslo.

– Experienta noastra confirma datele FHI, spune seful de sectie Else Marie Ringvold de la sectia ATI a spitalului Ahus.

Pacientii care se imbolnavesc cel mai grav si au nevoie de tratament in ATI apartin, aproape fara exceptii, urmatoarelor trei grupe:

  • Nevaccinati
  • Persoane cu comorbiditati, in special pacienti cu functie renala redusa, boli ale organelor producatoare de sange si pacienti cu BMI mare
  • Pacienti cu functie imunitara afectata, ori datorita medicamentelor (medicamente imunosupresive administrate de ex. in cazul sclerozei multiple, gutei sau transplantului de organe) sau bolilor (de ex. HIV/SIDA)

– Am avut cativa pacienti care erau vaccinati, dar numitorul comun pentru acestia este ca trecuse o durata lunga de timp de la ultimul vaccin, spune Ringvold.

Sunt necesre resurse masive pentru ingrijirea unui pacient internat la ATI

Experientele sunt la fel si la Spitalul Universitar din Oslo.

– Impresia este ca aproape nu sunt pacienti tineri vaccinati fara comorbiditati in sectiile de terapie intensiva, spune Theresa Olasveengen.

Ea este medic-sef la sectia ATI a spitalului Ullevål si profesor la Universitatea din Oslo.

Ea a fost foarte impresionata, alaturi de alti colegi din spital, cand trei pacienti relativ tineri, fara comorbiditati s-au imbolnavit grav si au decedat in martie 2020. Dar acele cazuri s-au dovedit ulterior a fi rare.

Lupta pentru evitarea ATI-ului

Statistica FHI arata ca aproape 90 % dintre persoanele vaccinate, fara comorbiditati, care ajung sa fie internate in spital, primesc tratament in sectii normale, in afara ATI-ului. Motivul internarii in spital cu covid-19, este in aproape toate cazurile, faptul ca pacientul are nevoie de oxigen. Multi primesc acest tratament intr-un salon normal, cu diferite forme de aparatura medicala.

Aftenposten a stat de vorba anul trecut cu pacienti internati la Ahus, care primisera sprijin pentru a putea respira cu ajutorul unei masti NIV. Ei au descris tratamentul ca o lupta. Era greu de suportat, dar doreau cu orice pret sa evite sa fie pusi in narcoza in sectia de ATI.

– Multi se imbolnavesc grav. Se simt doborati de boala si foarte slabiti, ca si cum ar avea o forma puternica de influenza. Pe imaginile röntgen putem vedea ca virusul le-a provocat o pneumonie. In plus, ei au senzatia ca nu primesc suficient aer, explica Jan Erik Berdal.

El este medic de boli infectioase si medic sef al sectiei de boli infectioase la Spitalul Universitara Akershus (Ahus).

Medicul sef Jan Erik Berdal arata una din mastile NIV care sunt folosite pentru a administra oxigen pacientilor cu covid-19 internati la Ahus.

Dar, evitarea tratamentului la ATI este un mare avantaj. Pacientii care sunt cuplati la respirator trebuie sa fie pusi in narcoza pentru ca aparatul de respirat sa nu lupte impotriva pacientului. Starea de narcoza duce la atrofierea muschilor, pierderea in greutate si alte neplaceri care sunt o consecinta a cuplarii la aparatul de respirat.

– Multi vor avea nevoie de saptamani si luni ca sa isi revina din nou, spune Berdal.

Unii nu vor iesi de acolo in viata. Rata de decese la ATI cu covid-19 in spitalele norvegiene a fost de 21 la suta.

– Mortalitatea a fost mai mare in ultimul val de infectari pentru ca un numar mai mare de pacienti au avut comorbiditati mai grave, spune Berdal.

Formele grave de boala covid-19 la pacientii fara comorbiditati sunt foarte rare, si probabil, sunt legate de conditii genetice. Asta iese in mod special in evidenta atunci cand ai membri de familie apropiati, fara comorbiditati, care dezvolta forme grave de boala covid-19.

– Ce spun datele FHI despre vaccinuri?

– Vaccinurile ofera o protectie incredibil de buna. Chiar si pentru cei despre care tocmai vorbeam dar si pentru pacientii fara comorbiditati care din motive genetice dezvolta forme grave de boala, vaccinul constituie un mare avantaj, spune Berdal.


Tratamentul intensiv (in ATI)

  • Sectia de terapie intensiva este o sectie a spitalului care are ca sarcina tratarea si supravegherea pacientilor bolnavi in stare critica
  • Sectiile de terapie intensiva sunt de cele mai multe ori legate de sectia de anesteziologie a spitalului
  • Sectiile ATI sunt echipate cu aparatura de tehnica medicala pentru a putea efectua tratamentul bolnavilor atunci cand exista insuficiente ale funciilor organelor vitale si supravegherea functiilor vitale la pacienti in stare de inconstienta
  • Tratamentul cu respirator se efectueaza de cele mai multe ori in sectiile ATI

Sursa: Marele lexicon norvegian.


sursa: Aftenposten.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu