Media Sănătate Știri

Doua tari noi (Romania si Polonia) sunt gata sa devina galbene

Scris de Daniel Solheim

Dar pentru asta trebuie sa mentina nivelul de infectii scazut pentru inca o saptamana.

Atat Polonia cat si Romania par sa tina infectiile sub control in ultima saptamana si ambele tari au trecut acum sub limita magica de 25 de cazuri la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile, cu cifre de infectii de 24.1 respectiv 16,4.

Statistica pentru procentajul testelor pozitive (al doilea criteriu), pentru saptamana trecuta, nu a fost furnizata inca, dar pentru cele doua saptamani de dinaintea procentajul era de 2,3 la suta pentru Polonia si 1,5 la suta pentru Romania, ambele cu trend in scadere, deci ar fi surprinzator daca vreuna din cele doua tari ar depasi dein nou limita de 4 procente, acesta fiind un criteriu de baza pentru marcarea tarilor cu galben.

Nu este saptamana marcarii cu galben.

Saptamana asta, Romania si Polonia sunt inca marcate cu rosu-deschis.
De saptamana viitoare, Romania si Polonia vor fi galbene, la fel ca Islanda si Malta
(nu sunt pe aceasta sectiune a hartii)

Totusi, doar in saptamanile cu numar cu sot se face, de catre autoritatile norvegiene, aceasta evaluare a tarilor „galbene”, adica trecerea lor de la status „rosu” la „galben” pe harta europeana si prin aceasta permiterea accesului in Norvegia fara ca sa trebuiasca sa mai stai in carantina la intoarcerea acasa.

De aceea, atat Polonia cat si Romania, sunt nevoite sa mentina acest nivel scazut de infectii pentru inca o saptamana, inainte ca, eventual, sa li se schimbe marcajul in galben.

In cealalta directie, de la galben la rosu, evaluarea se face saptamanal.

Islanda si Malta sunt in continuare sub limite (galbene)

Cifrele furnizate de centrul european de control al infectiilor, ECDC, arata ca Malta si Islanda, care in momentul de fata sunt marcate cu galben, se mentin in continuare sub limita de 25 de infectati la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile, cu procentaje mici ale testelor pozitive din ultimele saptamani, deci se pare ca cele doua tari nu sunt in pericol de a fi marcate cu rosu in aceasta saptamana.

Totusi, ambele tari inregistreaza o oarecare crestere a numarului de infectii. Malta a trecut de la 9,91 la 12,63, iar Islanda, de la 10,43 la 15,38 cazuri de infectie la 100.000 de locuitori, in ultimele 14 zile.

Alte tari care se apropie de limita de 25 de cazuri sunt Bulgaria (58,7 => 40,7) si Ungaria (60,1=> 38,3).

Certificatul/pasaportul verde Corona este pe drum

Dupa cum este cunoscut, se lucreaza la un certificat de vaccinare comun pe plan european, in interiorul UE, care din iulie va permite norvegienilor vaccinati sa calatoreasca in alte tari europene fara sa fie nevoiti sa stea in carantina dupa aceea, indiferent de nivelul de infectii.

De vineri va fi posibil pentru cei imunizati (cu ambele doze de vaccin) si pentru cei care au fost infectati in ultimele sase luni, sa soseasca din strainatate fara sa trebuiasca sa intre in carantina. Asta impune insa un test negativ corona la granita sau in decursul a doua zile dupa intrarea in Norvegia.

Pentru cei care inca nu sunt vaccinati, acestia trebuie, deocamdata, sa se raporteze la marcajul galben impus de autoritati, cand se gandesc la calatorii in strainatate.

Autoritatile norvegiene mentin, in continuare, recomandarea de a efectua doar calatorii strict-necesare in strainatate.

sursa: dinside.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu