Media Știri

– Este greu sa privesti panica pe care o au atunci cand au probleme sa respire

Scris de Daniel Solheim

Tromsø: Asistentii medicali de pe sectia ATI lucreaza cu maxima intensitate pentru a-i ingriji pe pacientii bolnavi critic si inteleg ce vor insemna pentru ei recordurile de incidenta inregistrate in oras.

Halate galbene, fesuri verzi, vizor si manusi albastre. Mainile albastre tin mana umflata a unui barbat care lupta de la un minut la altul sa supravietuiasca.

Asa stau experimentatele asistente ATI Mona Elvevoll si Marit Nyhus in jurul unui barbat doborat de boala. El este cuplat la respirator dupa ce s-a imbolnavit cu covid-19, acum in stare critica cu complicatiile insotitoare.

Sunt folosite preparate puternice de morfina, medicamente pentru a-l pune pe pacient intr-o stare de coma indusa si steroizi pentru a incerca sa combata ravagiile virusului.

De doua ori pe zi, barbatul este intors pentru a ajuta oxigenul sa ajunga la plamanii lui. Atunci cinci-sase angajati lucreaza in mod coordinat.

In aceasta zona de izolare, apartinatorii nu au acces. Ei pot sa-si vada persoanele dragi printr-o fereastra. Barbatul are vaccinare completa si totusi trece prin acest calvar.

Asistentele ATI vorbesc cu barbatul, chiar daca el se afla intr-un somn adanc. Il mangaie pe par si ii spun ce zi este azi.

Asistentii ATI Marit Nyhus si Mona Elvevoll lucreaza in jurul uni barbat in stare critica, internat la Spitalul Universitar din Nordul Norvegiei in Tromsø.

VG a primit permisiunea de a intra in sectia ATI a spitalului Universitare din Nordul Norvegiiei. Aici sunt tratati cei mai bolnavi pacienti covid-19 din Nordul Norvegiei. Fotografii si descrierea pacientului au fost facute cu acordul apartinatorilor.

Halate galbene: Asistenta ATI Marit Nyhus se imbraca cu halatul de protectie inainte ca ea si colega ei, Mona Elvevoll sa intre la doi pacienti care sunt cuplati la respirator.
Lupta dupa aer

– Cei care sunt in stare grava, sunt in stare grava in ciuda faptului ca au vaccinare completa, spune Nyhus.

Uneori este o usurare pentru asistentii ATI atunci ca pacientul este pus in coma indusa, dupa zile indelungi in care lupta dupa aer cu plamanii epuizati.

– Cand oamenilor le este frica sa nu se sufoce, asta nu doresc nimanui sa vada. Uneori iti vine doar sa plangi, spune Nyhus.

– Este enorm de greu sa vezi panica lor cand nu pot respira. Ei folosesc toate puterile pe care le au pentru a respira, chiar daca sunt epuizati, continua ea.

Angajatii au lasat in urma niste zile foarte aglomerat, cu multi pacienti, atat bolnavi de covid-19 cat si alti pacienti. Cei mai putini pacienti cu covid ajung aici, dar cand se intampla, atunci situatia este dramatica.

Status de vaccinare: La sectia ATI sunt internati pacienti cu vaccinare completa, chiar daca cei mai multi dintre pacientii covid care ajung la Spitalul Universitar din Tromsø sunt nevaccinati.

– Este o situatie complexa si foarte provocanta. Avem bolanvi cu covid si alti pacienti in stare grava, spune Elvevoll.

– Ne este teama ca vor veni mai multi bolnavi in stare critica, continua ea.

Majoritatea celor care sunt internati cu covid la Spitalul Universitar din Nordul Norvegiei, sunt ne-vaccinati.

– Ce parere aveti in legatura cu cei care au refuzat vaccinul?

– Suntem frustrati, dar asta nu are efect asupra muncii pe care o efectuam. Cu toate acestea, noi dorim si ii indemnam pe toti sa se vaccineze, spune Nyhus.

Asteapta mai multi pacienti

Municipalitatea Tromsø a stabilit saptamana aceasta noi recorduri la infectari si se anunta masuri restrictive de protectie. Angajatii se pregatesc sa primeasca mai multi pacienti la ATI. Sefa de departament, Kine Pedersen stie cat de solicitanta poate deveni situatia:

– Stam pe muchia unui cutit pentru ca chirurgia sa poata functiona conform planului. Urmatorul pas este ca va trebui sa inchidem chirurgia de zi pentru o cohorta mare de pacienti iar asta poate avea efect asupra celorlalti pacienti, spune Pedersen.

Bucurie: Sefa de departament, Kine Pederesen, jubileaza cand un asistent medical accepta sa faca o tura dubla acum cand situatia este presata.

Pentru sectia ATI este de actualitate sa stabileasca o cohorta-covid.

– Stim cat de greu poate fi, a spus asistenta ATI Nyhus.

Pacentii internati la ATI pot ramane cuplati la respiratori saptamani intregi.

– Noi urmeaza sa primim pacientii cei mai bolnavi din toata regiunea Nord Norge. Si e departe pana la urmatorul spital. Deci nu putem doar sa pocnim din degete pentru personal competent, spune Marit Nyhus.

Asistentele ATI Nyhus si Elvevoll spun ca ele nu au facut parte din redeschiderea societatii, precum restul Norvegiei. Ele isi limiteaza contactii apropiati si stau acasa pentru ca ele stiu cat de vulnerabila este sectia la care lucreaza.

– Daca ma infectez, ii infectez si pe colegii mei, si atunci avem o mare problema spune Nyhus.

Situatia vaccinarii in Tromsø:

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu