Media Știri

Europa innaspreste masurile cu Certificatul Corona – astfel va fi folosit

Scris de Daniel Solheim

Autoritatile norvegiene evalueaza utilizarea certificatului Corona in Norvegia. De luni, in Berlin, persoanelor ne-vaccinate nu li se va permite accesul in restaurante si cluburi de noapte.

Incepand de vineri va fi impusa conditia vaccinului sau a testarii pentru a avea acces la un club de noapte sau restaurant in Danemarca. In Austira trebuie sa fii vaccinat pentru a putea merge la frizer. In Franta a existat deja de mai multa vreme aceasta cerinta, dar, cu incepere din 15 decembrie toate persoanele peste 65 de ani trebuie sa aiba cea de-a treia doza de vaccin pentru a avea acces.

Vineri la orele 12.00, guvernul norvegian va tine o conferinta de presa in legatura cu situatia corona. Directia de Sanatate a anuntat deja ca va innaspri masurile comasate, atat local cat si national.

In Europa, tot mai multe tari innaspresc reglementarile pentru folosirea certificatului Corona pentru a stopa cresterea numarului de infectari – si nu mai putin, pentru a-i face pe mai multi sa se vaccineze.

Germania – mai multe state innaspresc reglementarile

In Germania trebuie sa ai un certificat Corona pentru a putea avea acces in baruri, restaurante, frizerii, centre pentru varstnici si spitale, diferite manifestari, atat in spatii inchise cat si deschise, sali de antrenament, cazare la hotel si altele.

DOAR VACCINATI: Pentru petrecerea de Halloween de la Kulturbrauerei din Berlin, cei di participanti au trebuit sa faca dovada ca sunt vaccinati – sau ca au trecut prin boala corona. Berlin a avut pana acum o reglementare prin care organizatorii insasi puteau introduce conditia vaccinarii pentru acces. Incepand de luni, cerinta va fi valabila pentru tot orasul.

In Germania se opereaza cu doua niveluri ale certificatului corona:

  • 3G inseamna vaccinat, insanatosit in urma unei infectii cu corona sau testat – in limba germana incep toate trei cuvintele cu litera G (geimpft, gesund geworden, getestet). Asta inseamna ca si persoanele nevaccinate inca pot avea acces cu conditia sa prezinte test corona negativ.
  • 2G inseamna vaccinat sau insanatosit in urma unei infectii cu corona. In locurile unde a fost introdusa reglementarea 2G, persoanele nevaccinate nu vor avea acces la o serie de servicii, indiferent de faptul ca au un rezultat negativ al testului corona.

Statele germane pot sa decida pe cont propriu care reglementare va fi aplicata in ce loc, si pot, mai departe, sa transfere responsabilitatea catre municipalitati sau diversele industrii. In unele locuri exista, de exemplu, regula 2G in industria HORECA in timp ce regula 3G este valabila in industria de divertisment.

In Berlin, regula 2G va fi implementata in mai multe locuri cu incepere de luni, anunta municipalitatea Berlin pe site-ul propriu. Astfel, persoanele ne-vaccinate nu vor avea acces la restaurante, cinematografe, teatre, muzee sau galerii.

ZONE INDRAGITE: Muntii Austriei sunt o destinatie indragita pentru norvegieni in sezonul de iarna. Dar, pentru a putea lua liftul in Flachau sau in alte locatii turistice, trebuie sa prezinti un certificat corona valid. Incepand din 6. decembrie, persoanele ne-vaccinate nu mai au acces.
Austria – o definitie mai severa a persoanei cu vaccinare completa

Norvegienii care au primit a doua doza de vaccin cu peste noua luni in urma nu mai au acces la lifturile de pe partiile de schi din Austria. Austria are acelasi sistem ca Germania, dar au ales o linie mult mai severa:

In aceasta saptamana, autoritatile au introdus regula 2G in toata tara pentru toate persoanele cu varste peste 15 ani, ceea ce inseamna, practic, ca persoanele ne-vaccinate nu mai au acces la activitati in spatiul public – vezi mai multe detalii mai jos:


2G si 3G in Austria

  • regula 2G este valabila in urmatoarele locatii: cinematografe, teatre, concerte, saloane de pedichiura, sali de antrenament, manifestari sportive, vizite la spital si centre de varstnici, cazare la hotel.
  • regula 3G este valabila pentru angajatii din HORECA – in cazul in care acestia nu sunt vaccinati sau nu au avut covid-19, pot sa se testeze in mod regulat. Din 15. noiembrie regula 3G va fi implementata si la locurile de munca.

Masurile pentru persoanele ne-vaccinate din Austria vor fi si mai severe. In septembrie consiliul national a adoptat reglementari separate pentru persoanele ne-vaccinate care intra in vigoare atunci cand 30 la suta din capacitatea ATI a sistemului sanitar este ocupata cu pacienti corona.

Acest punct de reper (30 % locuri ATI ocupate) este, conform cancelarului Alexander Schallenberg, la doar cateva zile distanta, in acest moment. Asta inseamna ca persoanele ne-vaccinate vor fi, in curand, supuse unor reglementari care amintesc de starea de urgenta.

– O stare de urgenta pentru persoanele ne-vaccinate inseamna ca acestea nu pot parasi domiciliul, cu exceptia de a merge la munca, de a face cumparaturile strict necesare, sau pentru a face o scurta plimbare. Asta este exact ceea ce noi toti am suportat in 2020, spune cancelarul Austriei. Persoanele vaccinate scapa, insa, mai usor de aceste restrictii.

PS: Austria opereaza cu o perioada de tranzitie – pana in 6 decembrie persoanele ne-vaccinate pot prezenta rezultat negativ al testului corona pentru a participa la diverse activitati.

Si persoanele cu vaccinare completa primesc certificat corona verde doar daca durata de la data rapelului nu depaseste noua luni.

Austria a introdus reglementari corona severe pentru a reduce incidenta si pentru a creste gradul de vaccinare. Dar si au fost folosite si propuneri mai ”originale” pentru a convince populatia sa se vaccineze. De exemplu, la acest bordel din Viena poti sa primesti vaccinul corona.
Danemarca – introduce certificatul corona vineri

In Danemarca, de la ora 06.00, vineri dimineata, se reintroduce cerinta certificatului corona pentru o serie de activitati, pentru persoanele cu varste peste 15 ani. Trebuie sa ai vaccinare completa, scrie publicatia daneza DR. Trebuie sa fi avut boala covid-19 in ultimele sase luni sau sa prezinti un rezultat negativ al testului corona pentru a obtine un certificat corona valabil. Iar acesta va fi cerut pentru permiterea accesului in discoteci, cluburi, restaurante si cafenele. Daca in locatie exista peste 200 de participanti se va cere certificatul corona si in biserici, muzee, piscine, stadioane de fotbal, teatre si localuri pentru concerte, mai relateaza DR.

In sensul opus fata de Austria, nu va exista cerinta certificatului corona pentru a merge la frizer sau la sala de antrenamente, subliniaza DR.

Olanda – limita de varsta 13 ani

In Olanda, certificatul corona este impus intr-o serie de locatii: in industria HORECA – hotel si servire, atat in spatii deschise cat si inchise, cazinouri, manifestari precum festivaluri, petreceri si spectacole, manifestari in legatura cu locul de munca, manifestari sportive profesioniste, sportul in masa, antrenamente in spatii inchise si cantine sportive (toti adultii peste 18 ani). De asemenea sunt cerinte la cinematografe, teatre, concerte, muzee si monumente, manifestari fara locuri fixe rezervate si la activitati culturale si plastice (toti adultii peste 18 ani).

Toate persoanele cu varste peste 13 ani trebuie sa aiba certificat corona valabil in toate situatiile descrise mai sus, dar de la 14 ani in sus exista si cerinta prezentarii codului QR odata cu un document de identitate valabil.

Certificatul corona este verde daca ai vaccinare completa, ai trecut prin boala covid-19 sau ai rezultat negativ al testului corona.

Franta – cere doza booster pentru persoanele in varsta

Norvegienii cu varste peste 65 de ani care doresc sa calatoreasca pentru sarbatorile de iarna in Franta, trebuie sa aiba doza a treia de vaccin. Asta pentru ca, incepand din 15 decembrie, se impune doza booster pentru obtinerea certificatului corona pentru persoanele cu varste peste 65 de ani in Franta. Iar de asta s-ar putea sa ai nevoie.

Pentru ca , inca din august, Franta a avut cerinta certificatului national coroan pentru restaurante, baruri si cafenele, zboruri interne si transportul in comun pe distanta lunga intre diferite regiuni. Masurile au fost intampinate cu mari proteste in mai multe orase, pentru ca nu poti face prea multe in spatiul public daca nu ai un certificat corona valabil.

PROTESTE: O femeie tine o pancarta pe care sta libertate si vaccinare, la o demonstratie de protest in 11. septembrie, in fata ministerului sanatatii francez. Manifestantii au protestat impotriva cerintelor de vaccinare pentru muncitori si impotriva cerintei de a prezenta certificat corona verde in cele mai multe parti ale vietii publice.

Pentru a obtine un certificat corona valabil, trebuie sa ai vaccinare completa, sa fi avut boala covid-19 in ultimele sase luni sau sa poti prezenta un test corona negativ proaspat.

Italia – stare de ugenta si masuri mai severe

Italia are printre cele mai severe reglementari, in ce priveste certificatul corona, din Europa. Certificatul corona verde se cere pentru accesul in restaurante, cluburi, manifestari sportive, sali de antrenament, festivaluri, muzee, la fel precum si alte tari. Dar, in timpul starii de urgenta implementate din 15. octombrie pana in 31. decembrie, masurile sunt si mai severe.

Si, asa cum a fost anuntat, au trezit reactii:

Protestul impotriva certificatului corona: Manifestantii au ciocniri cu politia in Roma, in 9 octombrie, cand mii de manifestanti au demonstrat impotriva introducerii certificatului corona pentru angajatii publici si privati.

Angajatii, atat in sectorul public cat si in sectorul privat, trebuie sa prezinte certificat corona verde daca vin la birou. De asemenea, exista cerinta de a prezenta certificatul corona verde la calatoriile in interiorul tarii, de exemplu cu avionul sau cu autobuze intre regiuni. De asemenea exista cerinta certificatului corona verde pentru a participa la invatamantul fizic la mai multe tipuri de institutii de invatamant. Cu ajutorul certificatului verde corona te poti deplasa inspre sau dinspre zone din Italia care sund definite ca rosii sau portocalii. Aici gasesti mai multe detalii despre cerintele in vigoare.

Pentru a obtine certificatul corona verde trebuie sa ai vaccinare completa, sa fi trecut prin boala covid-19 sau sa poti prezenta un rezultat negativ al testului corona.

sursa: VG.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu