Media Sănătate Știri

FDA doreste oprirea vaccinarii cu vaccinul Johnson & Johnson

Scris de Daniel Solheim

Conform publicatiei New York Times, Agentia pentru Controlul Medicamentelor din SUA (FDA) va opri temporar utilizarea vaccinului pentru investigatii suplimentare.

Acest lucru se intampla dupa ce sase persoane au dezvoltat reactii adverse rare in decurs de doua saptamani dupa inocularea vaccinului Johnson & Johnson in SUA.

Toate cele sase persoane erau femei intre 18 si 48 de ani, scrie NYT.

Aproape sapte milioane de oameni au primit o doza de vaccin Johnson & Johnson in Statele Unite.

– Pana in acest moment nu am gasit o legatura intre cauze pentru vaccin, de accea continuam investigatiile si analiza acestor cazuri, a anuntat FDA saptamana trecuta, vineri.

Inca nu este confirmat faptul ca Statele Unite vor opri utilizarea vaccinului produs de compania Janssen.

Vaccinul a fost utilizat mult in SUA iar avantajul acestuia este ca pentru imunizarea persoanelor este nevoie de o singura doza in comparatie cu alternativele furnizate de Pfizer, AstraZeneca si Moderna, care necesita doua doze.

– Este evident ca experientele acumulate in Statele Unite sunt foarte importante, pentru ca acolo a fost folosit pentru prima data vaccinul de la Janssen. Pana acum au fost foarte putine cazuri, dar daca aceasta raportare din New York Times este corecta, atunci ne intereseaza foarte mult sa vedem cum va evalua FDA situatia, spune Sigurd Hortemo de la Autoritatea Norvegiana pentru Controlul Medicamentelor.

Europa si Norvegia vor incepe, conform planului, sa primeasca livrari ale acestui vaccin in aceasta saptamana.

– Urmarim cu mare atentie situatia, spune Hortemo.

Luni a fost anuntata stirea ca Australia a refuzat achizitionarea vaccinului.

Australia sustine ca refuza acest lucru pentru ca vaccinul este prea asemanator vaccinului AstraZeneca, lucru confirmat de guvernul tarii, conform ABC News.

Prim-ministrul Australiei, Scott Morrison a declarat fata de Sidney Morning Herald ca el spera ca majoritatea populatiei sa fie vaccinata pana la sfarsitul anului.

Vaccinul Janssen este un vaccin cu „adenovirus”, acelasi tip de vaccin precum vaccinul AstraZeneca. Guvernul nu are intentia de a cumpara inca un alt tip de vaccin cu adenovirus in acest moment, a spus purtatorul de cuvant al guvernului australian pentru SMH.

Australia are incredere in 20 de milioane de doze suplimentare de vaccin Pfizer pentru a salva programul de vaccinare.

Vaccinul Johnson & Johnson este deja omologat in Norvegia, dar pana acum Norvegia nu a primit livrari ale acestui vaccin inca. Prima livrare este asteptata la mijlocul lui Aprilie.

Vaccinul AstraZeneca este oprit temporar in Norvegia, dupa reactii adverse rare de trombi. UE investigheaza, de asemenea, patru cazuri de reactii adverse rare de trombi in urma vaccinului Johnson & Johnson. Imaginea simptomelor este asemanatoare cu cea obeservata in urma vaccinului AstraZeneca, adica acea combinatie rara de simptome: trombi in combinatie cu un numar redus de placute sangvine, raportata anterior.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/oAOAAB/new-york-times-vil-pause-johnson-johnson-vaksinen-i-usa?utm_source=vgfront&utm_content=hovedlopet_row1_pos1

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu