Media

FHI: Aceasta este diferenta dintre cazurile de miocardita la barbatii tineri

Scris de Daniel Solheim

Au fost inregistrate 28 de cazuri de miocardita la barbati in grupa de varsta 18-29 de ani in urma celei de a doua doze de vaccin Moderna, fata de 6 cazuri inregistrate dupå administrarea vaccinului Pfizer.

Acest lucru reiese din datele colectate de FHI in legatura cu studiul de inregistrare comun al tarilor nordice, in care datele din Suedia, Finlanda, Danemarca si Norvegia au indicat ca ar putea exista o diferenta substantiala in ce priveste prevalenta cazurilor de miocardita in urma vaccinarii grupelor de varsta mai tinere.

Din totalul de 135 652 de barbati cu varste intre 18 si 29 de ani, care au primit a doua doza de vaccin Moderna, 28 au avut reactii adverse sub forma inflamatiilor inimii – adica 1 la 4800. In ce priveste vaccinul Pfizer, prevalenta a fos de 6 la 149.386, adica 1 la 25.000.

Cei care au fost cuprinsi in aceasta statistica sunt cei care au fost internati la 28 de zile dupa vaccinare, si care indeplinesc cerintele pentru diagnosticare conform registrului norvegian al pacientilor.

Printre femei in aceeasi categorie de varsta exista mai putin de 5 cazuri pentru ambele vaccinuri.

Recomandare modificata

Datorita unei prevalente sporite a cazurilor de miocardita la barbatii tineri in urma vaccinarii cu Moderna, FHI a dat o recomandare barbatilor tineri, ca acestia sa aleaga Pfizer. Anterior, FHI recomandase vaccinul Pfizer tuturor persoanelor cu varste sub 18 ani.

  • De ce poate exista o diferenta? Atat Pfizer cat si Moderna sunt vaccinuri mARN. Dar pentru ca vaccinul Moderna da un efect ceva mai mare, prin care se obtine un raspuns mai puternic al sistemului imunitar, si reactiile adverse pot fi mai puternice. Noi date de supraveghere din tarile nordice par sa indice ca acest lucru este valabil si pentru miocardite.

– Care este motivul pentru care FHI nu opreste utilizarea vaccinului Moderna la barbatii cu varste sub 30 de ani, asa cum au procedat Suedia si Finlanda?

– Pentru ca ne gandim ca oamenii trebuie sa aiba o posibilitate de a alege. Prevalenta acestui tip de reactie adversa nu este mare. Moderna este un vaccin bun dar vedem acum ca exista o diferenta substantiala intrre Pfizer si Moderna in ce priveste riscul pentur miocardita la grupele de varsta mai tinere. In acelasi timp, Moderna ofera, probabil, o mai buna protectie, spune directorul cu prevenirea infectiilor, Geir Bukholm.

In perioada in care multi barbati tineri peste 18 ani au fost vaccinati, nu existau prea multe doze de Pfizer in Norvegia. In plus, conform celor spuse de Bukholm , inca nu existau date care sa arate aceste diferente.

– In primul rand a fost o suspiciune teoretica fara o baza de cifre. Urmarim reactiile adverse si exista, la modul general, o frecventa mai ridicat dupa vaccinul Moderna, care provoaca o reactie imunologica mai puternica. Dar,oricum, au fost raportate putine cazuri in comparatie cu numarul de doze inoculate, iar in prima peroada nici nu aveam atat de multe doze de vaccin incat se poata alege.

– Deci, un barbat de 20 de ani nu ar fi trebuit sa astepte alt vaccin pentr a evita riscul miocarditei?

– Eu cred ca ar fi fost o alegere gresita.

FHI a spus anterior ca cifrele norvegiene sunt prea mici ca sa fundamenteze existenta unei diferente, doar prin aceste date, dar ca diferenta devine mai clara atunci cand sunt analizate datele din cele patru tari nordice cumulat.

42 de reactii adverse la inima in urma Moderna

Autoritatea pentru controlul medicamentelor din Norvegia are si ea date privitoare la reactiile adverse, date care se bazeaza pe raportarile reactiilor adverse din partea personalului sanitar si a persoanelor private.

Cea mai mare diferenta in aceste raportari este in grupa de varsta 18 – 29 de ani: acolo unde autoritatea pentru controlul medicamentelor a primit un numar dublu de raportari ale miocarditei in urma vaccinarii cu Moderna fata de Pfizer: In total 34 dupa Moderna si 15 dupa Pfizer.

In aceasta grupa de varsta, pana la data de azi 610 003 persoane au primit cel putin o doza de Pfizer iar 325 497 persoane au primit cel putin o doza de Moderna, conform bancii de date statistice SYSVAK.

Asta inseamna ca a existat aproximativ o raportare de miocardita la 10.000 de persoane intre 18-29 de ani dupa Moderna si o raportare de miocardita la 40.000 de persoane intre 18-29 de ani dupa Pfizer.

Sigur Hortemo de la Autoritatea pentru Controlul Medicamentelor subliniaza insa ca cifrele din astfel de raportari nu sunt, din start, indicarte pentru a stabili numarul sau pentru a compara riscul unei reactii adverse – in acest scop sunt folosite studiile de registru, asa cum procedeaza FHI acum in colaborare cu celelalte tari nordice.

– Dar si cifrele noastre legate de reactiile adverse indinca in directia faptului ca miocardita este mai frecventa la tineri in urma vaccinarii cu Moderna comparat cu vaccinarea cu Pfizer, spune Sigurd Hortemo de la Autoritatea pentru Controlul Medicamentelor.

Pana la data de 5. octombrie, autoritatea evaluase 42 de cazuri de miocardita raportate in urma vaccinarii cu Moderna si 52 de cazuri dupa vaccinarea cu Pfizer. In acelasi timp, un numar mult mai mare de persoane din Noregia au fost vaccinate cu Pfizer comparat cu Moderna, in special la grupele de varste mai mari.

Pentru persoanele de la 40- 89 de ani au fost raportate doar trei cazuri de miocardita dupa vaccinarea cu Moderna, pe langa un caz in care varsta era necunoscuta. Pentru Pfizer, numarul de cazuri raportate este de 32.

In plus, Autoritatea pentru Controlul Medicamentelo primise cinci raportari in urma a doua vaccinuri mARN diferite unde era dificil de stabilit cu care ar fi putut avea o legatura, trei dupa AstraZeneca si unul dupa AstraZeneca + Pfizer.

A fost raportat un singur caz de reactie adversa sub forma miocarditei dupa vaccinarea persoanelor sub 18 ani in Norvegia, iar persoana respectiva primise vaccinul Pfizer.

sursa: vg.no

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu