FHI crede ca este posibil sa fi atins punctul de turnura in care diseminarea virala scade de la sine. Asta marcheaza inceputul unei noi faze in pandemie – si promite perspective bune in ce priveste redeschiderea societatii.
– Este posibil ca si fi atins deja varful valului de infectie si, eventual, sa fi trecut de el, informeaza directorul de specialitate in boli infectioase, Geir Bukholm in dialog cu VG.
– Dar este posibil ca varful efectului provocat de infectii sa fie intarziat cu inca 1-2 saptamani.
Astfel ne mai pot apare in fata mai multe internari in spital si concedii de boala.
Cifra de reproductie R ajunge sub 1
Conform informatiilor VG, guvernul lucreaza cu planuirea unei noi conferinte de presa in legatura cu redeschiderea societatii spre sfarsitul acestei saptamani.
– Norvegia este pe cale sa atinga un grat atat de mare de imunitate in randul populatiei incat diseminarea virala va scadea fara masuri de control, spune Buckholm.
Norvegia mai are unele masuri in acest moment, care pot influenta diseminarea virala in oarecare masura. Dar FHI crede, deci, datorita datelor pe care le monitorizeaza, ca diseminarea se va reduce de la sine daca vor fi eliminate masurile.
Iar asta inseamna vesti bune.
– Vorbim mai bine despre imunitatea populatiei decat despre imunitatea de turma; este vorba de faptul ca, atunci cand graficul de diseminare nu mai creste, se aplatizeaza iar la urma arata un trend descendent. Am obtinut o imunitate de baza in populatie care face ca cifra R sa ajunga sub 1.
Inapoi la o viata obisnuita
Acest lucru s-a intamplat deja in mai multe locuri, printre care si in Africa de Sud, Marea Britanie si parti din Danemarca.
FHI scrie in ultima analiza de risc a variantei omicron, ca societatea se va putea intoarce in scurta vreme la o viata de zi cu zi fara masuri de preventie si control si fara ca acest lucru sa provoace o sarcina marita de boala din partea variantei omicron.
Astfel, FHI se simte mai sigur ca este bine sa nu mai avem atat de multe masuri sau sa fie eliminate toate.
– De ce crezi ca am atins varful?
– Din evaluarea in ansamblu a numrului de cazuri de infectie, a numarului de spitalizari, date din sondajele efectuate in populatie, consultatii in serviciile de sanatate si alte investigatii, in care grupele sunt intrebate de simptome si rezultate ale testelor, se pare ca graficul diseminarii virale s-a aplatizat. Datorita faptulu ca nu se fac teste la fel ca inainte, trebuie sa gasim alte metode pentru a monitoriza valul de infectie. Diferitele surse de date arat exact acum diferite semne din care intelegem ca suntem chiar inainte sau pe varful curbei de infectii. Intoteauna este dificil de oferit o interpretare in ansamblu a datelor care provin din surse diferite.
Masurile care au mai ramas sunt metrul de distantare, masca de protectie, testarea si obligatia de izolare de patru zile.
Iar situatia din spitale este cu mult mai buna decat era de asteptat.
– In plus vedem ca numarul celor internati in sectii de terapie intensiva este si mai mic decat estimatul initial si ca si numarul de noi internai asociate cu covid-19 s-a aplatizat sau este in scadere.
Saptamana trecuta, Bukholm a declarat fata de VG ca eram mai aproape de varf decat aratau datele. Motivul pentru care nu exista un control pentru a vedea unde ne aflam in valul de pandemie, este faptul ca se inregistreaza foarte putine teste PCR in sistem.
– Tu spuneai ca redeschiderea se poate face cand suntem pe varf si cand functiile critice pentru societate nu sunt amenintate. Nu am ajuns inca acolo?
– Chiar daca suntem foarte aproape sau chiar pe varful diseminarii virale, pot afare efecte tardive ale infectiei, pe care le vedem abia la o saptamana – doua dupa ce s-a petrecut infectarea. Poate fi vorba de internari in spital sau concedii de boala. Pot, de asemenea sa fie variatii regionale sau geografice care nu apar in datele superioare nationale. Poate fi, de exemplu, ca serviciul de sanatate dintr-o anumita regiune este mai solicitat decat mdeia pe nivel national. Dar din datele nationale nu se vede ca functiile vitale pentru societate ar fi amenintate in acest moment, dar exista in continuare un pericol ca acest aspect sa se schimbe.
sursa: vg.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator