Intr-o nou evaluare de risc, FHI considera ca este posibil sa vina un val semnificativ de infectii, care sa poata fi influentat de masuri de preventie si control, dar nu oprit. Dar FHI subliniaza faptul ca ne aflam intr-o situatie noua.
In evaluarea de risc, FHI scrie ca aproape toate infectarile cu corona inregistrate acum in Norvegia se datoreaza variantei omicron si ca se asteapta la un val mare de infectari din ianuarie pana in martie.
– Multe sute de mii de oameni vor fi infectati. Un val de iarna propulsat de omicron este imposibil de oprit, dar trebuie sa fie posibil sa amelioram putin varful acestuia, scrie FHI.
FHI mai scrie ca institutia crede ca valul din ianuarie-martie va fi la un nivel mai mic de 50.000 de infectati pe zi, mai putin de 200 de noi internari in spital pe zi si mai putin de 150 de pacienti care sa aiba nevoie de a fi cuplati la respirator.
Exista o mare nesiguranta, iar modificarile masurilor de preventie si control pot influenta riscul, subliniaza FHI.
Directorul de departament al FHI, Line Vold, spune in dialog cu VG, ca modelele matematice efectuate arata ca vom avea un varf al valului la sfarsitul lunii ianuarie – inceputulu lunii februarie si ca vom putea avea pana la 50.000 de cazuri de infectie cu acelasi nivel de masuri pe care il avem azi.
– Daca vor fi relaxate absolut toate masurile, vom avea o crestere foarte abrupta a numarului de cazuri si un val foarte mare de infectari.
– Trebuie sa avem o alta motivare pentru masurile de preventie si control
In raport, FHI evidentiaza si faptul ca situatia de acum s-a schimbat fata de cea anterioara din pandemie:
– Mai devreme in pandemie, era important sa ai masuri de preventie se control care sa reduca contactul dintre oameni (aici fiind incluse izolarea si carantina) care sa poata tine in sah epidemia la un nivel scazu pana cand vaccinurile au fost accesibile iar populatia a putut fi vaccinata. Aceasta motivare nu mai este valabila, scrie FHI.
Asta pentru ca acum tinerii si adultii au putut fi vaccinati iar varstnicii si pacientii cu boli cronice au primit oferta dozei a treia. Asta face ca populatia sa fie bine protejata impotriva formelor grave de boala.
– Acum, la introducerea de noi masuri, trebuie sa avem alta motivare pentru durata masurilor si alte criterii pentru relaxarea lor. Datorita faptului ca vaccinarea nu poate opri epidemia iar virusul va continua sa circule pentru totdeauna, masurile doar vor amana momentul de infectare pentru populatie, incetinind astfel sau intarziind un val de infectari. Dar nu este nici proportionat nici intelept sa aplici masuri severe impotriva epidemiei o durata lunga de timp.
Vold spune ca FHI nu are ca tel sa invinga valul de infectari din iarna, ci sa-l aplatizeze astfel incat acesta sa nu provoace o suprasolicitare a sistemului de sanatate.
– Este o schimbare acum, in modul de a gandi, in ce priveste cat de grava este boala pentru fiecare individ in sine, spune ea in dialog cu VG, si arata ca putem suporta o presiune de diseminare mult mai mare decat am fi reusit cu varianta delta sau daca nu am vi avut vaccinurile.
– Preocuparea este de a gasi un echilibru corect intre masurile implementate si efectele circulare negative despre care stim ca multe dintre masuri le au, presiunea de diseminare si riscul ca sa avem o suprasarcina de imbolnaviri care sa duca la suprasolicitarea sistemlui de sanatate, spune ea.
Acesta este actul de echilibrare
In raportul sau, FHI scrie ca gestinoarea pandemiei in timpul valului de iarna se raporteaza la a echilibra doi factori
- A lasa infectia sa se disemineze in asa fel incat sa poata fi evitate masurile si ca tot mai multe persoane cu risc redus sa fie infectate mai degraba acum decat mai tarziu – iar astfel sa obtina o rezistenta mai mare impotriva formelor grave de boala
- A frana valul cu cat mai putine masuri restrictive astfel incat sarcina de boala si solicitarea sistemului sanitar si a societatii sa nu fie prea mare.
– Invingerea acestui val de iarna ar impune masuri foarte restrictive de reducere a contactului. Valul ar putea creste din nou imediat ce masurile sunt relaxate sau abrogate. Gestionarea valului de pandemie din iarna se raporteaza la incetinirea epidemiei – cu cat mai putine masuri restrictive posibil – astfel incat, concomitent, sarcina de boala si solicitarea sistemului sanitar si a societatii sa nu devina insuportabila, scrie FHI.
– Astfel mai multe persoane cu risc redus de dezvoltare a formelor grave de boala se vor infecta in iarna in loc sa se infecteze mai tarziu. Astfel se ajunge la o robustete crescuta impotriva formelor grave de boala in viitor.
Risc mai redus de intarnare in spital
Analiza preliminara a datelor norvegiene a estimat ca riscul de internare in spital cu cauza principala covid-19 in urma infectarii cu varianta omicron era cu 69 % mai mica, in comparatie cu infectarea cu varianta delta, a consemnat FHI in raportul saptamanal covid-19 pentru saptamana 1.
– Este o veste buna ca sa vedem o reducere substantiala a riscului pentru dezovltarea formelor grave de boala. In acelasi timp, stim ca aceasta varianta are o capacitate de diseminare mult mai mare decat avea delta, iar asta inseamna ca vom avea o crestere a presiunii de diseminare in perioada urmatoare, spune Vold.
In ultimele patru saptamani, proportia internarilor cu omicron a crescut de la 1,7 la suta, in saptamana 52, la 32 % in saptamana 1.
Dar numarul de pacienti care au nevoie de spitalizare este in scadere.
Pana acum au fost raportati 138 de noi pacienti internati in spital cu cauza principala covid-19 in saptamana 1, fata de 183 in saptamana 52. Numarul de pacienti din saptamana trecuta se asteapta sa fie ajustat. Printre cei 138 de pacienti internati, 49 % erau nevaccinati, 18 % primisera doua doze iar 24 % primisera trei doze de vaccin.

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator