Media Sănătate Știri

FHI: Pana la sfarsitul lui iulie tuturor adultilor intre 18 si 44 de ani li se va oferi prima doza de vaccin

Scris de Daniel Solheim

Intervalul intre prima doza si rapel pentru vaccinurile Pfizer si Moderna se majoreaza pana la 12 saptamani. Asta face posibila vaccinarea cu prima doza a tuturor persoanelor sub varsta de 45 de ani cu cinci saptamani mai repede decat prevede planul de vaccinare.

Acest fapt este anuntat de guvern intr-un comunicat de presa.

Anterior, intervalul intre prima doza si rapel era de sase saptamani.

Recomandare intra in vigoare cu incepere de luni, 3. mai, dar nu va avea efect retroactiv. Asta inseamna ca persoanele care au primit prima doza si au deja programare pentru a doua doza, isi vor pastra programarea.

– Am primit recomandarea de la FHI azi si am decis sa o respectam. Acum, cand majoram intervalul intre prima doza si rapel, mult mai multe persoane pot fi inoculate cu prima doza mai devreme. Asta va contribui atat la evitarea imbolnavirilor grave si a deceselor, precum si la reducerea ratei de incidenta a infectiilor in societate, a declarat ministrul sanatatii, Bent Høie in comunicatul de presa.

Modificarea este valabila doar pentru persoanele fara boli subiacente.

Foto: Fredrik Solstad
Primesc vaccinul mai devreme

FHI a luat in considerare de mai multe saptamani prelungirea intervalului la trei luni in asa fel incat mai multe persoane sa poata primi prima doza de vaccin mai repede. Efectul vaccinului dupa prima doza s-a dovedit a fi foarte bun, ceea ce a facut ca aceasta modificare a intervalului sa fie demna de luat in considerare.

In aceasta saptamana a fost publicat un studiu britanic care arata ca daca o persoana vaccinata este infectata – un pericol care este substantial redus doar prin prima doza – pericolul de a disemina virusul mai departe este injumatatit in urma primei doze de vaccin.

In plus, cele mai in varsta persoane din populatie sunt vaccinate, acestea obtinand cel mai bun efect al vaccinului daca dozele au fost administrate la interval mai scurt.

– Este important ca toti sa primeasca si rapelul (a doua doza) la momentul corect pentru a fi vaccinati complet, subliniaza Høie.

Persoanele in grupa de varsta intre 18 si 44 de ani vor putea primi prima doza de vaccin cu pana la cinci saptamani mai devreme decat indica prognoza sobra din estimatele preliminare elaborate de FHI, mai adauga guvernul in comunicatul de presa. Asta inseamna ca vaccinul va fi accesibil acestei grupe din saptamana 29 (19. – 25. iulie) in loc de saptamana 34 (23. – 29. august).

Daca vaccinurile AstraZeneca si Janssen vor fi luate in folosinta in Norvegia cand comisia de experti instituita de guvern isi va preda raportul in 10 mai, acest lucru va putea avea o importanta in plus pentru ritmul de vaccinare.

sursa: VG.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu