Sumarul raportului pentru saptamana 47
Aici gasiti Raportul covid-19 al FHI pentru saptamana 47 (Pdf.)
Forme grave de boala covid-19
- Pana in prezent, sunt raportati 164 de noi pacienti internati in spital cu cauza principala covid-19 in saptamana 47, o usoara crestere fata de 151 internati in saptamana 46, dar la acelasi nivel ca in saptamana 45 (n=163). A fost inregistrata o cresere a numarului de pacienti internati din categoriile de varsta 18 – 44 de ani (40 in saptmana 47 fata de 25 in saptaman 46).In celelalte categorii de varsa, trendul spitalizarilor a fost stabil. Este raportata o crestere clara a numarului de pacienti internati la ATI in saptamana 47, deocamdata 34 in saptamana 47 fata de 20 in saptamana 46.
- Incidenta internarilor in spital si a deceselor, cumulate in ultimele saptamani, este substantial mai mare pentru persoanele nevaccinate comparat cu cele vaccinate. La persoanele cu varste peste 65 de ani, incidenta este in mod evident mai mica la categoriile care au primit trei doze de vaccin. Incidenta pentru persoanele cu vaccinare completa din categoria de varsta peste 65 de ani s-a aplatizat. Incidenta este in crestere la persoanele nevaccinate cu varste intre 45 – 64 de ani.
- Pana in prezent au fost inregistrate 42 de decese asociate cu covid-19 in saptamana 47, fata de 46 de decese in saptamana 46. Numarul saptamanal de decese a crescut de-a lungul ultimelor cinci saptamani. Numarul de decese pentru saptamana 47 va fi ajustat. In saptamana 47, varsta mediana a persoanelor decedate a fost de 81 de ani (kvartila inferioara-superioara: 78-85 de ani)

Cazuri de infectare cu covid-19 raportate
- In ultimele sase saptamani, numarul cazurilor de infectare raportate a crescut constant. Deocamdata au fost raportate 18.318 de infectari covid-19 in saptamana 47, o crestere de 25 % fata de saptamana 46 (14.702) si de aproape sase ori mai mare decat numarul infectarilor raportate in saptamana 41.
- Majoritatea infectarilor (63%) raportate saptamana trecuta au varste sub 40 de ani.
- Categoria de varsta 6 – 12 ani detine, in continuare, cele mai multe infectari raportate in saptamana 47, in comparatie cu numarul populatiei (831 de infectari la 100.000 de locuitori), iar numarul infectarilor raportate printre persoanele cu varste peste 80 de ani s-a mentinut stabil in ultimele saptamani.
- Oslo are cel mai mare numar de infectari la 100.000 de locuitori in ultimele 14 zile (1019 la 100.000 pentru saptamanile 46 si 47 cumulate), urmat de regiunea Viken (781 la 100.000).
- Au existat modificari substantiale a strategiei de testare de-a lungul toamnei, cu o utilizare crescuta a auto-testelor si testare regulata in unele grupe de varsta, in special in scolo. Acest aspect influenteaza numarul persoanelor testate si a cazurilor de infectare depistate. Datele privind numarul de infectari raportate nu pot fi, drept urmare, comparate in timp.
- Noua tulpina B.1.1.529 a fost clasificata de catre OMS si ECDC, la data de 26 de noiembrie, drept o varianta de ingrijorare si i-a fost atribuita denumirea „omicron”. Aceasta tulpina provoaca o epidemie in crestere in Africa de Sud. Au fost depistate infectari sporadice in cel putin 24 de tari, dintre care 12 sunt din Europa. Unele infectari pot fi urmarite pana la sursa, in partea de sud a Africii. Supravegherea tulpinilor de virus in Norvegia a fost intesificata cu screening activ pentru noua varianta de ingrijorare. Probe prelevate de la mai multe cazuri de infectare au fost trimise la analiza, pana acum fiind depistate 2 cazuri de infectare in Norvegia, 2 cazuri probabile asteapta sa fie confirmate (la data consemnarii raportului – nota trad.) Tulpina omicron a fost evaluata in privinta riscului, de catre FHI, la data de 27. noiembrie: Evaluare de risc a variantei omicron a virusului SARS-CoV-2 in Norvegia – FHI.
- Tulpina delta domina, in acest moment, peste 99% din cazurile de infectare din Norvegia si din cele mai multe tari. Exista o mare diversitate intre tulpinile delta care sunt acum in circulatie si care provoaca focare de infectie in Norvegia, iar delta AY.4.2 este cea care are cea mai mare prevalenta in Trøndelag.
Vaccinarea impotriva Covid-19
- Pana la data de 28. noiembrie 2021, 71% din intreaga populatie a Norvegiei, 87 % (peste 16 ani) si 88 % (peste 18 ani) era vaccinata cu doua doze de vaccin coron. 91 % din populatia cu varsta peste 18 ani este considerata a fi protejata, ori prin vaccinare ori prin trecerea prin boala covid-19. In total, 92% din tinerii cu varste intre 16 si 17 ani si 74% dintre adolescentii cu varste intre 12 si 15 ani sunt vaccinati cu o doza, iar 50% dintre tinerii cu varste intre 16 si 17 ani sunt vaccinati cu a doua doza.
- In total, 47% dintre toate persoanele cu varste peste 65 de ani au primit o doza de improspatare a vaccinului;
- in categoria de varsta 65-74 de ani – 29%,
- in categoria de varsta 75-84 de ani – 69 %
- in categoria de varste peste 85 de ani – 67%.
- Serviciile sanitare au inceput inocularea dozei de improspatare a vaccinului la persoanalul sanitar prioritar si, in total, 13% din personalul sanitar primar si 15 % din personalul sanitar de specialitate au primit a treia doza de vaccin.
Modelul matematic
- Cu ajutorul unui model matematic care nu ia in considerare spitalizarile, estimam ca cifra de reproductie in urma cu o saptamana, era la 1,1 (95% CI 0,9 – 1,3). Exista diferente in trendul infectarilor intre judetele tarii.
Alte infectii ale cailor respiratorii
- Noi surse de date si analize ale internarilor in spital cu infectii ale cailor respiratorii sunt prezentate in acest raport saptamanal. Cresterea internarilor in spital inregistrata in acest sezon de iarna a debuta anormal de devreme si a avut o amploare care, de obicei, este observata abia in perioada sarbatorilor de iarna. Acest record timpuriu al spitalizarilor cu infectii ale cailor respiratorii pare sa se datoreze infectiilor cu virus RS la copii.
- In saptamana 46 , distributia procentuala a internarilor cu diferite grupe de infectii ale cailor respiratorii era dupa cum urmeaza:
- infectii ale cailor respiratorii inferioare – 43 %
- virus RS – 33 %
- covid-19 – 14 %
- infectii ale cailor respiratorii superioare – 9 %
- influenza < 1%
- Prevalenta infectiilor cailor respiratorii in populatie este, in continuare, substantiala, dar in scadere din saptamana 44 incoace.
- Prevalenta virusului RS este in continuare ridicata, dar puternic in scadere dupa un varf inregistrat in saptamana 45. (vezi Raportul saptamanal pentru influenza si alte infectii ale cailor respiratorii – Influensasesongen i Norge 2021 – 2022, Ukerapporter – FHI).

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator