publicat: 01.09.2021
Prevalenta internarilor in spital este in crestere in acelasi ritm cu cresterea numarului de infectii raportate. In ultimele saptamani, intra 0,8 -1,6 % din cazurile de infectii covid-19 pe saptamana, au fost internate in spital cu covid-19 ca o cauza principala a internarii.
Institutul de Sanatate Publica (FHI) are responsabilitatea la nivel national de a supraveghea covid-19. Acest raport descrie situatia epidemiologica in Norvegia si la nivel international, de la primul caz depistat, cu un punct de greutate asupra dezvoltarii situatiei in ultima saptamana (23. august – 29. august 2021).
>> Vezi aici raportul integral pentru saptamana 34 si rapoartele saptamanale anterioare pe pagina: Rapoarte saptamanale in legatura cu virusul corona si covid-19. (limba norvegiana)
Rezumat si evaluare pentru saptamana 34
Prevalenta noilor internari in spital este in crestere in acelasi ritm cu cresterea numarului de cazuri de infectie raportate. In ultimele saptamani, intre 0,8 si 1,6 % din cazurile de infectie cu covid-19 raportate au fost internate in spital cu covid-19 ca o cauza principala a internarii. Pana in prezent au fost raportate 58 de noi internari in spital in saptamana 34 cu cauza principala covid-19, o crestere de la 46 de internari in saptamana 33. Cifrele pentru saptamana 34 pot fi ajustate in sus. Totodata au fost raportate 9 internari la sectii de terapie intensiv in saptamana 34, fata de 6 internari in saptamana 33. In perioada dintre saptamana 23 si 32 au fost 5 sau mai putine internari la sectii de terapie intensiva pe saptamana.
In ultimele 4 saptamani (31 – 34) varsta mediana printre noii pacienti internati in spital era de 46 de ani (cuartila inferioara – superioara: 33 – 63). Au fost intre 1 si 4 internari noi pe saptamana in categoria de varsta 0 – 17 ani, iar aceasta categorie de varsta reprezinta 5 % din toate noile internari din saptamanile 31-34. De-a lungul intregii perioade de pandemie, aprate 50 la suta din internarile in spital pentru categoria de varsat 0-17 ani, au fost copii cu varste mai mici de 1 an.
Statutul de vaccinare a fost accesibil pentru 167 de pacienti noi internati in ultimele patru saptamani. Dintre acestia 109 (66 %) erau nevaccinati, 24 (15 %) partial vaccinati iar 34 (20 %) aveau schema de vaccinare completa. Varsta mediana printre persoanele internate care aveau vaccinare completa era de 74,5 ani (cuartila inferioara – superioara: 57 – 83,5) iar 22 de pacienti (66%) apartin grupelor de risc cu risc major sau moderat pentru dezvoltarea unei forme grave de boala covid-19.
Au fost raportate 7 decese, cu data decesului in saptamana 34, fata de 3 decese in saptamana 33.
Numarul de cazuri de infectie a crescut in ultimele sase saptamani. In prezent au fost raportate 8619 cazuri de covid-19 in saptamana 34, aproape o dublare fata de saptamana 33 (4492). Acesta este cel mai mare numar de cazuri inregistrate in cursul pandemiei. Asta inseamna 243 de cazuri raportate la 100.000 de locuitori pentru saptamana 33 si 34 insumate. A existat o crestere a numarului de infectii in toate judetele tarii, procentual, cea mai mare fiind inregistrata in Oslo si Trøndelag cu 156 %, respectiv 129 %. Oslo are cele mai multe cazuri de infectie la 100.000 de locuitori pentru saptamanile 33 si 34 cumulate (490 la 100.000).
In total au fost inregistrate 254.527 de persoane testate ( cu test PCR si teste rapide antigen, cumulate) in saptamana 34, o crestere semnificativa (34 %) fata de saptamana 33. O noua strategie de testare care inseamna uzul crescut al autotestarii, in special printre elevii de scoala si studenti. Autoteste pozitive vor fi confirmate cu test PCR si vor fi inregistrate in sistemul MSIS. Asta inseamna ca numarul real de persoane testate este mai mare decat numarul raportat de noi. In plus, procentul de rezultate pozitive printre persoanele testate (3,4 % in saptamana 34) va fi supraestimat.
Modelarea matematica arata ca trendul diseminarii infectiei a fost in crestere cu o rata de reproductie „R” in medie, estimata la 7. august, de 1,6 (95% CI 1,2 – 1,5). Cu un model mai nesigur, care nu ia in considerare internarile in spital, estimam ca rata de reproductie „R” in urma cu o saptamana era tot de 1,6 ( 95&% CI 1,4 – 1,9). Exista un trend in crestere in toate judetele, dar, in continuare, exista diferente marcante ale trendului infectiilor in diverse judete. Estimam ca 63 % din persoanele care au fost infectate cu corona in Norvegia in ultimele doua saptamani, au fost depistate.
Varianta Delta (B.1.167.2) este acum pe deplin dominanta in Norvegia. Procentul cazurilor confirmate cu varianta Delta a crescut de la 1% in saptamana 18 la aproximativ 100% in saptamana 34. Esista putine cazuri de infectii cu celelalte variante.
Numarul cazurilor de infectie depistate in randul persoanelor vaccinate partial si al celor cu schema de vaccinare completa este in crestere. In ultimele doua saptamani, 3584 de cazuri de infectie cu SARS-CoV-2 au fost depistate la persoane vaccinate partial si 1397 de cazuri la persoane cu vaccinare completa. Numarul de persoane vaccinate infectate este asteptat sa creasca in timp ce creste si numarul de persoane vaccinate.
Numarul de internari noi si decese in Norvegia este in crestere, dar, in continuare, este mic comparat cu alte perioade cu diseminare virala mare. Asta se datoreaza, probabil, faptului ca vaccinarea ofera o protectie foarte buna impotriva formelor grave de boala, dar nu la fel de buna impotriva infectie. Persoanele in varsta si alte grupe de risc au o a acoperire foarte mare cu vaccin, dar cu cresterea numarului de infectii este de asteptat si o crestere a numarului de internari in perioada care urmeaza. Numarul de cazuri raportate creste semnificativ in toata tara, ca urmare a unei noi strategii de testare si este nesigur cat de mult din cresterea numarului de infectii poate fi pusa pe seama cresterii numarului de teste efectuate.
Chiar daca acum este inregistrata o crestere a numarului de cazuri raportate, iar varianta Delta domina in Norvegia, ne asteptam ca sa fie putin probabil ca epidemia sa devina atat de mare ca in valurile de infectie anterioare si astfel, capacitatea spitalelor sa fie amenintata. Epidemia trebuie sa fie supravegheata cu atentie in lunile care urmeaza iar masurile sa fie echilibrate fata de sarcina provocata de imbolnaviri sistemului de sanatate, in special in ce priveste internarile, capacitatea sistemului sanitar si progresul programului de vaccinare. Municipalitatile care raporteaza focare de infectie trebuie sa continue cu testarea si ancheta epidemiologica, precum si cu masuri de reducere a contactului la nevoie, in timp ce alte municipalitati trebuie sa fie in alerta pentru astfel de masuri in termen scurt. Este important ca vaccinarea la nivelul municipalitatilor sa continue la randament maxim astfel incat locuitorii peste 18 ani sa completeze schema de vaccinare cat mai repede posibil iar mai departe, intarziatii sa poata avea acces mai simplu la prima doza de vaccin si sa poata fi demarata vaccinarea tinerilor de 16 si 17 ani. Spitalele trebuie sa fie pregatite pentru cresterea numarului de internari.
sursa: FHI.no

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator