Media Sănătate

FHI: Raportul covid-19 pentru saptamana 46

Scris de Daniel Solheim

Numarul de noi pacienti internati in spitale a scazut saptamana trecuta, in timp ce numarul deceselor a crescut in ultimele cinci saptamani. Iata ideile principala din raportul saptamanal al FHI pentru saptamana 46.

A fost inregistrata o scadere a numarului de pacienti internati in spital cu cauza principala covid-19 in saptamana 46, dupa o crestere in ultimele patru saptamani. Preliminar sunt raportati 146 de noi pacienti in saptamana 46, dupa ce au fost raportati 163 de pacienti in saptamana 45. Cifrele pentru ultima saptamana sunt asteptate sa fie ajustate. A fost inregistrata o scadere a numarului de internari la toate categoriile de varsta in ultima saptamana. Deocamdata sunt raportati 20 de noi pacienti internati la terapie intensiva in saptamana 46, comparat cu saptamana 45 cand au fost raportati 27 de pacienti la ATI.

– O acoperire larga cu vaccin contribuie la franarea dar nu si oprirea diseminarii virale. Chiar daca numarul de persoane infectate a crescut uniform din saptamana 41 pana in saptamana 46, se pare ca nu a crescut nici numarul de internari si nici numarul de transferuri la ATI pentru covid-19 in saptamana 46. Este prea devreme ca sa concluzionam ca ar fi vorba de un trend nou, de durata, spune Line Vold, director de departament la FHI.

Raportul pentru sapamana 46 il gasiti aici.

Situatia vaccinarii la noii pacienti internati

Situatia vaccinarii a fost accesibila pentru 133 de noi pacienti internati cu cauza principala covid-19 in saptamana 46.

Dintre acestia 47 (35%) erau nevaccinati, iar 90 (60 %) aveau schema de vaccinare completa.

In ultimele saptamani a fost inregistrata o crestere a incidentei, in special la persoanele cu varste peste 75 de ani si la persoanele nevaccinate cu varste intre 45 si 75 de ani.

Pentru persoanele cu varste peste 75 de ani, trendul ascendent s-a mai aplatizat.

Printre pacientii nou internati in ultimele patru saptamani, persoanele cu vaccinare completa au avut o varsta mediana inaintata (76 de ani), o mai mare parte dintre pacientii internati avand si alti factori de risc pentru dezvoltarea unor forme grave de covid-19 (77 %), comparat cu pacientii nevaccinati (varsta mediana 49 de ani si 28% cu factori de risc pentru dezvoltarea formelor grave de boala).

Numarul de decese pe saptamana in crestere

Numarul saptamanal de decese a fost in crestere in ultimele cinci saptamani. Pana acum au fost inregistrate 45 de decese asociate cu covid-19 in saptamana 46, comparat cu 42 de decese inregistrate in saptamana 45.

In ultimele patru saptamani, varsta mediana a persoanelor decedate era de 85 de ani (cvartila inferioara-superioara: 79-92 de ani).

Numarul de decese inregistrate in saptamana 46 este cel mai mare numar inregistrat in 2021 si este aproape la acelasi nivel ca la inceputul pandemiei.

Crestere a numarului de infectari

A fost inregistrata o crestere a numarului de infectari raportate in ultimele cinci saptamani.

Pana acum au fost raportate 14.626 infectari cu covid-19 in saptamana 46, o cresere cu 24% fata de saptamana 45 (11.816 infectari) si cel mai mare numar de infectari inregistrate pana acum in timpul pandemiei.

Au existat modificari majore ale strategiei de testare in timpul toamnei si, de asemenea, au fost folosite intr-o masura mult mai mare auto-testele si testarea regulata a unor anumite grupe de persoane, factori care influenteaza numarul de persoane testate si a cazurilor depistate.

Datele legate de cazurile raportate nu pot fi, din aceste motive, comparabile de-a lungul timpului.

Cifra de reproductie „R” este acum la 1,2

Modelele matematice arata ca trendul diseminarii virale a fost ascendent cu o cifra medie de reproductie „R” calculata la 1. noiembrie de 1,2 (95% CI 1,0-1,2).

Cu un model matematic mai nesigur, care nu ia in considerare internarile in spital, estimam ca cifra medie de reproductie „R” era, in urma cu o saptamana, la 1,0 (95% CI 0,8-1,2).

Exista diferente ale trendului de infectari de la un judet la altul.

31% din persoanele cu varste peste 65 de ani sunt vaccinate cu a treia doza – ori prin vaccinare ori prin trecerea prin boala.

In total, 92% din tinerii cu varste de 16 si 17 ani si 73% dintre adolescentii cu varste intre 12 si 15 ani au fost vaccinati cu o doza de vacin.

In total 31% dintre toate persoanele cu varste peste 65 de ani au primit o doza de improspatare cu vaccin; in categoria de varsta 65-74 de ani, procentajul este de 13 %, in categoria 75-84 de ani este det 52% iar la persoanele cu varste peste 85 de ani este de 58%.

Serviciile sanitare au inceput administrarea dozei a treia si la personalul sanitar prioritizat.

Vaccinarea protejeaza impotriva formelor grave de boala.

Este important sa continuam sa ne concentram asupra unei protectii mai bune pentru cei care au risc ridicat de a dezvolta forme grave de boala si internare, adica persoanele nevaccinate si varstnicii.

Este necesar sa reamintim tuturor adultilor nevaccinati ca vaccinarea poate sa-i protejeze impotriva formelor grave de boala. Doza a treia (de improspatare) pentru cei varstnicii deja vaccinati, ii va proteja pe acestia in plus, iar municipalitatile vor efectua aceasta vaccinare cat de curand posibil.

In plus, personalului sanitar care ingrijeste varstnicii i se va oferi o doza de improspatare pentru a reduce pericolul de expunere suplimentara a pacientilor.

Este importanta respectarea recomandarilor privind preventia infectiilor

Municipalitatile trebuie sa contribuie la o respectare mai buna a recomandarilor generale privind preventia infectiilor in randul populatiei, printre altele o recomandare clara atat catre cei vaccinati cat si catre cei nevaccinati de a ramane acasa si a se testa atunci cand prezinta simptome noi.

Municipalitatile trebuie sa se ingrijeasca pentru ca locuitorii acestora sa aiba un acces facil la auto-teste si sa contribuie la o buna informare in legatura cu ce au de facut in cazul unui auto-test pozitiv.

Este importanta pregatirea pentru o posibila crestere a numarului de infectari

Municipalitatile si spitalele trebuie sa fie pregatite pentru o crestere in continuare a numarului de infectari cu covid-19 si, in acelasi timp, si a altor boli ale cailor respiratorii.

Epidemia Covid-19 provoaca in multe municipalitati si spitale o sarcina sporita asupra sistemului sanitar.

Alte infectii, absente motivate prin boala si lipsa personalalului de inlocuire strain din sistemul sanitar fac ca acesta sarcina sa creasca si mai mult.

Municipalitatile trebuie, in colaborare cu spitalele, sa evalueze nevoia de masuri locale care sa poata incetini diseminarea virala si sa usureze presiunea asupra sistemului sanitar.

sursa: FHI.no.

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu