Media

FHI: Raportul covid-19 pentru saptamana 49 a fost publicat

Scris de Daniel Solheim
Rezumatul raportului pentru saptamana 49

Puteti accesa aici intregul raport al FHI (format Pdf)

Forme grave de boala covid-19

 • Pana acum au fost raportati 222 de noi pacienti internati in spital cu cauza principala covid-19 in saptamana 49, fata de 217 in saptamana 48. Numarul de pacienti noi internati a crescut la grupele de varsta 18-29 de ani (de la 8 in saptamana 48 la 12 in saptamana 49) si 30 – 44 de ani (de la 25 in saptamana 48 la 48 in saptamana 49). In celelalte categorii de varsta numarul de persoane internate a scazut. Numarul pacientilor noi internati la terapie intensiva in saptamana 49 (deocamdata 66 de pacienti) a crescut substantial fata de saptamana 48 (47 de pacienti).
 • Incidenta internarilor si a deceselor cumulate in ultimele saptamani este substantial mai mare la persoanele nevaccinate, in comparatie cu cele vaccinate. In ultima saptamana a fost inregistrata o crestere a incidentei printre persoanele nevaccinate si o scadere la persoanele vaccinate complet, in special la persoanele peste 65 de ani, probabil din cauza dozelor de improspatare a vaccinului.
 • E fost inregistrata o scadere a numarului de decese pe saptamana in ultimele trei saptamani. Pana acum au fsot inregistrate 45 de decese asociate cu covid-19 in saptamana 49 fata de 47 in saptamana 48. Numarul deceselor pentru saptamana 49 poate fi ajustat. In saptamana 49, varsta mediana era de 85 de ani (cvartila inferioara-superioara: 75 – 90 ani).

Cazuri de infectare cu covid-19 raportate

 • Pana in prezent au fost raportate 32.866 de infectari cu covid-19 in saptamana 49, o crestere cu 25% fata de saptamana 48 (26.582) si de aproximativ 10 ori mai multe decat in saptamana 41. Numarul de infectari raportate creste in categoriile de varsta sub 60 de ani. In ultima saptamana, cresterea cea mai mare a fost inregistrata la categoria de varsta 0-5 ani iar cresterea cea mai mare in raport cu numarul populatie (1565 la 100.000 de locuitor) a fost inregistrata la categoria de varsa 6-12 ani. Oslo are cele mai multe infectari la 100.000 de locuitori (1947 la 100.000 pentru saptamanile 48 si 49 cumulate), urmat de Viken (1498).
 • Au existat modificari majore ale strategiei de testare de-a lungul toamnei cu o utilizare mai mare a autotestelor si testare regulata a unor grupe de persoane, in special in scoli. Asta influenteaza atat numarul persoanelor testate cat si cate infectari sunt depistate. Din acest motiv, datele despre infectarile raportate nu pot fi comparabile in timp.

Testare

 • Datele colectate din baza de date MSIS a laboratoarelor si sondajele in populatie realizate de Moba, Norflu si Symptomer, indica o crestere substantiala a numarului de persoane testate in ultimele saptamani. Majoritatea sunt testate cu autoteste. Procentul pozitiv de SARS-CoV-2 printre persoanele din sondaje a fost relativ stabil in ultimele saptamani.

Supravhegere virologica

 • Delta domina in acest moment, cu 94,2% din cazurile de infectie din Norvegia, dar procentul infectarilor cu tulpina omicron printre probele prezentate pentru screening a crescut de la 2,1 % in saptamana 48, la 5,8% pana acum in saptamana 49. Majoritatea infectarilor au fost depistate in Oslo si Viken. In ultimele zile nu a existat o crestere substantiala a numarului de infectari cu tulpina omicron . Pana acum, 46 % din toate infectarile depistate in Norvegia in saptamana 49 au fost duse la screening pentru depistarea tulpinei care le-a provocat.
 • Tulpina omicron a avut cea mai rapida rata de crestere fata de celelalte variante de ingrijorare care s-au diseminat in Norvegia.
 • In continuare exista diverse sub-grupe ale tulpinii delta care mentin diseminarea si cresterea epidemiei in Norvegia in acest moment.

Modelare matematica

 • Modelul matematic arata ca trendul diseminarii infectiei a fost ascendent, cu un numar mediu de reproducere R calculat la 2. noiembrie de 1,2 (95% CI, 1,0 – 1,4). Cu un model matematic mai nesigur, care nu ia in considerare internarile, estimam ca numarul mediu de reproducere R in urma cu o saptamana era la 1,1 ( 95% CI, 1,9 – 1,4). Exista diferente in trendul infectarilor de la un judet la altul.

Alte infectii ale cailor respiratorii

 • Chiar daca prevalenta gripei/influenza este inca foarte mica in Norvegia, este raportata o crestere clara a numarului de infectari cu influenza A(H3N2) in ultima saptamana, ceea ce indica faptul ca exista si o disemniare cu influenza in Norvegia. Acelasi trend este inregistrat si in mai multe alte tari europene, printre altele si in Suedia.
 • Situatia neobisnuita din aceasta toamna, cu un record timpuriu al internarilor datorita infectiilor cailor respiratorii, a inceput sa se amelioreze in ultimele saptamani. In saptamana 48 distributia procentuala a internarilor cu diverse infectii ale cailor respiratorii a fost dupa cum urmeaza:
  • 44 % infectii ale cailor respiratorii inferioare
  • 23 % infectii cu virus RS
  • 22 % covid-19
  • 10 % infectii ale cailor respiratorii superioare
  • 1 % influenza

Puteti accesa aici intregul raport al FHI (format Pdf)


Taöel 1 – Indicatorii principali din diverse sisteme de supraveghere
Pacienti noi internati in spitale (albastru inchis) si pacienti internati la terapie intensiva (albastru deschis)
Pacienti interntati cu cauza principala covid-19, pe saptamani si categorii de varste
Distributia pe varste a internarilor (tabelul 3 – pentru intreaga durata a pandemiei si tabelul 4 – pentru ultimele 4 saptamani)
Varsta mediana, factori de risc si durata de timp mediana de la prima doza pentru persoanele cu vaccinare completa si persoanele nevaccinate internate in spital si terapie intensiva cu cauza principala covid-19 de la debutul programului de vaccinare (28.decembrie 2020 – 12. decembrie 2021) si ultimele patru saptamani.
Numarul pacientilor internati in spital cu cauza principala covid-19 si procentajul persoanelor nevaccinate vs. persoanele cu vaccinare competa pe saptamani, (20.septembire. 2021 – 12. decembrie 2021)
Numarul de noi pacienti internati in spital cu cauza principala covid-19 in functie de tara de nastere (Norvegia, strainatate, necunoscuta).
Numarul deceselor asociate cu covid-19 raportate FHI la data decesului, pe saptamani.
Decesele asociate cu covid-19 raportate catre FHI, repartizate dupa judetul de domiciliu in conformitate cu Registrul de Evidenta al Populatiei (Folkeregisteret).
Numarul de cazuri de infectare cu covid-19 depistate si incidenta la 100.000 de locuitori in functie de statutul de vaccinare in ultimele doua saptamani (persoane cu varste peste 16 ani).
Media pe 14 zile a incidentei medii a cazurilor raportate in functie de statutul de vaccinare de la 1. iunie 2020, intre persoanele cu varste peste 18 ani, inregistrate ca domiciliate in Norvegia
Media la 14 saptamani a incidentie medii a infectarilor raportate in functie de statutul de vaccinare la persoane peste 65 de ani, cu domiciliu in Norvegia. Nevaccinati, vaccinati cu doua doze, vaccinati cu trei doze
Numarul de persoane care au intrat in Norvegia, cu F-nummer (numar personal) sau D-nummer inregistrate la intrare, cu vaccinare completa, numarul si procentul depistat la 0-2 zile de la intrarea in Norvegia si la 5 zile de la intrare..
Situatia vaccinarii in Norvegia in saptamana 49
numarul si procentajul persoanelor vaccinate cu vaccin corona in diferite grupe de varsta, l anivel national
Numarul de persoane vaccinate cu 1 doza sau 2 doze si care sunt protejate (in urma vaccinarii sau bolii) persoane peste 18 ani, in functie de tara in care s-au nascut.
Evolutia numarului de cazuri de infectare cu omicron saptama 46 – saptamana 49

Despre autor

Daniel Solheim

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator

Lasă un comentariu