Raportul FHI pentru saptamana 51 poate fi gasit in intregime aici.
Despre raportul saptamanal
FHI detine responsabilitatea in vederea supravegherii situatiei covid-19 in Norvegia. Acest raport descrie situatia epidemiologica si supravegherea vaccinarii impotriva covid-19 in Norvegia si la nivel international de la depistarea primului caz de infectare, cu pondere pe dezvoltarea situatiei in ultima saptamana – 20. decembrie – 26. decembrie 2021. In plus, se descrie prevalenta altor agenti care provoaca boli ale cailor respiratorii si spitalizarile provocate de diferite afectiuni.
Rezumatul raportului saptamanii 51
Forme grave de boala covid-19
- Pana la intocmirea acestui raport au fost raportate 192 de internari cu cauza principala covid-19 in saptamana 51, fata de 254 in saptamana 50. Numarul internarilor de saptamana trecuta a fost ajustat.
- In aceasta saptama a fost inregistrata o crestere a numarului de noi pacienti internati la categoria de varsta 18-29 de ani (de la 7 in saptamana 50 la 14 in saptamana 51.
- In celelalte grupe de varsta au fost raportate scaderi ale numarului de internari.
- Numarul de noi pacienti internati la sectii de terapie intensiva este in prezent de 47 in saptmana 51, o scadere de la 63 in saptamana 50.
- In saptamana 51, dintre 175 de pacienti al caror statut de vaccinare era cunoscut, 104 (59 %) dintre acestia erau nevaccinati si 67 (38 %) aveau schema de vaccinare completa.
- Dintre cei 67 de pacienti cu schema de vaccinare completa, 22 primisera si a treia doza.
- Pacientii cu schema de vaccinare completa care au fost internati in spital cu cauza principala covid-19 au o varsta mediana mai avansata si o parte mai mare dintre acestia au factori de risc care pot da un risc moderat sau mare pentru dezvoltarea formelor grave de boala covid-19, in comparatie cu pacientii nevaccinati.
- Pana in prezent au fost inregistrate 43 de decese asociate cu covid-19 in saptamana 51 in comparatie cu 51 de decese in saptamana 50 si 49 in saptmana 49. Numarul deceselor pentru saptamana 51 poate fi ajustat. In saptmana 51 varsta mediana a persoanelor decedate a fost de 83 de ani (cvartila inferioara-superioara: 77 – 89 de ani).

Infectari cu covid-19 raportate
- Pana in prezent, in saptamana 51 au fost raportate 22.593 de infectari cu covid-19. A fost inregistrata o scadere in ultimele doua saptamani in urma unui varf in saptamana 49, iar in saptmana 51 scaderea a fost de 27 % fata de numarul de cazuri raportate in saptamana 50 (31.074).
- Se inregstreaza o scadere a numarului de infectari raportate pentru toate categoriile de varsta si in toate judetele, in saptamana 51.
- Categoria de varsta 6-12 ani a avut, in continuare, cele mai multe infectari inregistrate, raportat la numarul populatiei pe saptmana (857 la 100.000 de locuitori) iar Oslo a avut cele mai multe infectari la 100.000 de locuitori cumulate in saptamana 50 si 51 (1.680) urmat de Viken (1.321).
Testare
- Modificari in strategia de testare si utilizarea auto-testelor influenteaza numarul de persoane testate, depistate si inregistrate. Din acest motiv nu este posibila compararea in timp a datelor legate de cazurile de infectare raportate.
- In perioada Craciunului numarul de persoane testate PCR a fost mai mic. Acest lucru a contribuit, probabil, la scaderea numarului de infectari raportate saptamana trecuta.
- Datele din sondajul Symptometer arata ca procentajul populatiei care s-a testat doar cu auto-test/test rapid a crescut saptamana trecut, si printre persoanele care au testat pozitiv.
Supravegherea virologica
- Procentajul cazurilor provocate de tulpina omicron printre probele supuse la screening a crescut si s-a mai mult decat dublat in fiecare saptmana, de la aproximativ 6% in saptamana 49, 16% in saptamana 50 si 36% in saptmana 51, dar cu mari diferente regionale. Prevalenta omicron este cea mai mare in Oslo si Viken si a constitui 47% respectiv 43 % dintre probele trimise la screening in saptamana 51.
Vaccinarea impotriva covid-19
- Pana la data de 26 decembrie, 73% din intreaga populatie, 89 % (peste 16 ani) si 89 % (peste 18 ani) au fost vaccinate cu doua doze de vaccin corona. In total 95 % dintre tinerii de 16-17 ani si 78 % dintre tinerii de 12-15 ani au fost vaccinati cu o doza de vaccin, iar 80% dintre tinerii intre 16-17 ani au fost vaccinati cu doua doze.
- In total 88% dintre persoanele cu varste peste 65 de ani au primit o doza de improspatare a vaccinului iar in categoria de varsta 55-64 de ani, 41% au primit o doza de improspatare.
- Doza de improspatare se administreaza acum personalului prioritizat si in total 48% respectiv 64 % au fost vaccinati cu trei dozee in serviciile sanitare si cele de sanatate specializate.
Modelare matematica
- Modelul matematic arata ca trendul diseminarii virale este in scadere cu un numar mediu de reproductie din 6. decembrie de 0,9 (95% CI 0,7 – 1,2). Cu un model matematic mai nesigur care nu ia in considerare internarile in spital, estimam ca numarul mediu de reprodcutie in urma cu o saptamana era la 0,78 (95% CI 0,76 – 0,8). In cele mai multe judete trendul este nesigur, in unele judete trendul este probabil ascendent, iar in altele probabil descendent.
Alte infectii ale cailor respiratorii, in afara de covid-19
- Procentajul testelor in care sunt depistate alti agenti patogeni decat influeza si SARS-CoV-2 a scazut de la 9% in saptamana 45 la 5 % in saptamana 51. Simptome ale cailor respiratorii in populatie sunt intr-o scadere marcata in urma unui nivel ridicat in ultimele doua luni.
- Numarul de internari cu infectii ale cailor respiratorii este, de asemenea, in scadere.
- In saptamana 50, distributia procentuala a internarilor cu diverse grupe de infectii ale cailor respiratorii era astfel:
- infectii ale cailor respiratorii inferioare 47 %
- Infectii cu virus RS 14%
- covid-19 30%
- infectii ale cailor respiratorii superioare 8 %
- influenza 1 %
- Influenza este in crestere in Europa iar ECDC a declarat saptamana trecut ca diseminarea de influeza in Europa a fost declansata. Pana in saptamana 51 a existat o tendenta in crestere si o diseminare a virusului influenza in Norvegia, in principal virusul influenza A (H3N2) si virusul influenza B. Nivelul infectiilor este insa neobisnuit de scazut avand in vedere anotimpul, iar numarul de persoane pozitive in saptamana 51 era de 0,5 %. Cum era de asteptat, in perioada sarbatorilor de iarna, se observa o scadere a numarului de cazuri de influenza in saptamana 51. Scaderea este asteptata sa continue si in saptamana 52. Daca masurile de preventie impotriva corona vor reduce si diseminarea influenza dupa Craciun si Revelion, ramane de vazut, insa este un efect asteptat.
Evaluare
- In saptamana 51 a fost inregistrata o scadere a numarului de internari in spital si la sectiile ATI. Scaderea numarului de cazuri poate fi pusa in legatura cu activitatea de testare mai redusa in timpul craciunului si a noilor masuri nationale implementate din 15. decembrie, precum si a schimbarii comportamentului in populatie. Scaderea numarului de internari este influentata intr-o masura mai mica de vacanta de craciun. Exista o mare nesiguranta in legatura cu dezvoltarea situatiei epidemiei de covid-19 si de influenza in urmatoarele saptamani.
- Gradul ridicat de vaccinare contribuie la protejarea impotriva formelor grave de boala corona. Formele grave afecteaza acum, in special, persoanele nevaccinate si persoane cu vaccinare completa cu comorbiditati. De aceea este un lucru hotarator ca persoanele nevaccinate sa inceapa sa se vaccineze si ca persoanele peste 65 de ani sa primeasca doza de improspatare iar ulterior si cei cu varste peste 45 de ani. In plus, personalul sanitar, in special cei care lucreaza cu varstnici, trebuie sa primeasca o doza de improspatare pentru a reduce si mai mult pericolul de infectare a pacientilor.
- Municipalitatile vor contribui la respectarea recomandarii clare ca toti sa ramana acasa si sa se testeze in cazul unori simptome nou-aparute, sa se ingjijeasca pentru ca locuitorii sa aiba acces la auto-test si sa contribuie cu o buna informare la ce au de facut atunci cand rezultatul auto-testului este pozitiv. Epidemia de covid-19, alte infectii, absenta mare din cauza bolii si lipsa fortei de munca straine inseamna o solicitare a serviciilor sanitare.
- Varianta omicron creste rapid si a ajuns la un nivel de 50% in Oslo si Viken chiar inainte de Craciun, si este in crestere si in restul tarii. Datorita capacitatii de diseminare mai mari a tulpinei omicron, in comparatie cu tulpina Delta, epidemia va fi mai dificil de controlat. In cazul in care tulpina omicron provoaca forme de boala la fel de grave, solicitarea sistemului sanitar va deveni si mai mare. Municipalitatile si spitalele trebuie sa foloseasca urmatoarele saptamani pentru a vaccina cat mai multe persoane si pentru a se pregati pentru o perioada cu mai multi pacienti si mai multe absente de boala in randul angajatilor.
Cateva grafice si tabele din raport:
Starea si dezvoltarea situatiei – indicatorii principali din diferitele sisteme de supraveghere:

Situatia internarilor in spital si in sectiile de terapie intensiva:

Numarul de infectari raportate si numarul de spitalizari cu cauza principala covid-19

Internarile in spital in functie de varsta (cauza principala Covid-19)

Distributia de varsta a pacientilor internati in spital (cauza principala covid-19)

Distributia de varsta a pacientilor internati la terapie intensiva (cauza principala covid-19)

Pacientii internati in spital in functie de statutul de vaccinare


Pacientii internati in functie de tara de origine (in care s-au nascut).
In saptamana 51, printre cei 176 de noi pacienti internati in spital cu cauza principala covid-19, tara de origine era cunoscuta pentru 168 (95,5%) dintre acestia). Printre cei 168 de pacienti, 74 (44%) erau nascuti in afara Norvegiei, o scadere in comparatie cu saptamana precedenta (93 in saptamana 50). Cei 74 de pacienti nascuti in afara Norvegiei provin din 32 de tari dintre care:
- 9 erau nascuti in Polonia,
- 6 erau nascuti in Romania.
Mai departe au fost raportati cinci pacienti cu tara de nastere in Lituania, Siria, Somalia si Irak. Pentru celelalte tari au fost mai putin de cinci pacienti internati.
In ultimele patru saptamani (48-51) 303 persoane nascute in afara Norvegiei, cu statut de vaccinare cunoscut, au fost internate in spital, dintre acestea 215 (71%) fiind nevaccinate. Dintre cele 496 de persoane nascute in Norvegia care au fost internate in spital cu cauza principala covid-19, 219 (44%) erau nevaccinate.

Decese asociate cu covid-19
Varsta mediana a deceselor asociate cu covid-19 saptamana 33 – 51

Statutul de vaccinare – decese asociate cu covid-19
De la inceputul programului de vaccinare pana in saptamana 51 (inclusiv) exista date legate de statutul de vaccinare pentru 817 decese asociate cu covid-19.
Dintre acestea 449 (55%) au fost la persoane nevaccinate iar 342 (42%) printre persoane cu schema completa de vaccinare.
Dintre cele 342 de persoane cu schema completa de vaccinare decedate, 28 primisera doza a treia.
26 (3%) erau partial vaccinate.
Pentru ultimele patru saptamani, statutul de vaccinare era cunoscut pentru 151 de decese asociate cu covid-19.
Dintre acestea, 51 (34%) au fost decese ale unor persoane nevaccinate iar 97 (64%) au fost decese ale unor persoane cu vaccinare completa. Dintre cele 97 de persoane, 11 primisera si doza a treia.
3 (2%) persoane erau vaccinate partial.
Procentajul de persoane cu vaccinare completa cu decese asociate cu covi-19 a crescut, cum era de asteptat, odata cu acoperirea cu vaccin, pentru ca acoperirea cu vaccin este mare (>95%) la grupele cu varstele cele mai inaintate.
Tabelul 7 arata varsta mediana in funtie de statutul de vaccinare, de la inceputul programului de vaccinare si pentru ultimele 4 saptamani.

Raportul FHI pentru saptamana 51 poate fi gasit in intregime aici.

Sot, tata, pedagog social, contributor si traducator